Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

10 razloga zbog kojih ne biste smjeli bacati koricu od limuna

10 razloga zbog kojih ne biste smjeli bacati koricu od limuna

Korica limuna sadrži niz vitamina, alkalnih minerala i vlakana poput kalcija, kalija i vitamina C, koji tijelu daju hranjive tvari. Sadrži i neke zdrave enzime, koji pomažu imunitetu u ovim hladnim danima

VIDEO

Limuni ne samo da su zdravi i ukusni, već imaju fantastičan utjecaj na kožu i kosu. Ako ste dosad bacali koricu od limuna, s njom ste u smeće bacili i  5 do 10 puta više vitamina nego što se nalazi u samom limunu.

1. Prevencija kod raka

Kora limuna sadrži salvestrol Q40 i limonele, koji pomažu u borbi protiv stanica raka. Istraživanje je pokazalo da konzumacija limuna u čaju sprječava rast stanica raka. Također, rak napreduje u kiselom tijelu, a limunska kora koja je alkalna pomaže održavanju pH tijela. Limuni su također anti-mikrobiološki, te čuvaju tijelo do bakterijske i gljivične infekcije. Njihov nizak pH također ih čini savršenim za ljepotu i osobnu njegu, a kada se primjenjuje izravno na kožu, kora limuna može umanjiti mrlje na koži nastale sunčanjem.

2. Zdravlje kostiju

Korica limuna sadrži velike količine vitamina C i kalcija i time pomaže u poboljšanju i održavanju zdravlja kostiju. Ona također pomaže u sprječavanju bolesti povezanih s kostima kao što su upalni poliartritis, osteoporoza i reumatoidni artritis.

3. Oralno zdravlje

Nedostatak vitamina C može rezultirati problemima povezanim s zubima kao što su skorbut, krvarenje desni i gingivitis. Korica limuna je bogata limunskom kiselinom, koja povećava količinu vitamina C u tijelu i time pomaže u borbi protiv problema vezanih za zube.

4. Gubitak težine

Korica limuna pomaže u gubitku suvišnih kilograma zahvaljujući komponenti pektin, koja upija masti u organizmu te smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:06

5. Smanjuje oksidativni stres

Korica limuna sadrži velike količine bioflavonoida citrusa, koji smanjenju oksidativni stres u tijelu.

Anti-age hrana: Za mladoliku kožu jedu se orasi, riba i špinat
Anti-age hrana: Za mladoliku kožu jedu se orasi, riba i špinat

6. Smanjuje kolesterol

Zbog prisutnosti polifenolnih flavonoida, korica limuna pomaže u održavanju razine kolesterola u tijelu. Prisutnost kalija pomaže u održavanju krvnog tlaka. Uz sve to, limunska korica također pomaže u sprječavanju srčanog i moždanog udara.

7. Smanjuje bore i akne

Korisna je i u borbi protiv kožnih problema poput akni, bora, tamnih mrlja i pigmentacije. Korica je bogata antioksidansima i time pomaže detoksifikaciji kože.

Shutterstock

8. Pojačava imunitet i ubrzava probavu

Prisutnost prehrambenih vlakana potiče zdravu probavu reguliranjem rada crijeva. Vitamin C pomaže tijelu da se bori protiv infekcija.

9. Krvne žile

Prisutnost vitamina P u limunu sprečava unutarnje krvarenje, te je koristan za liječenje visokog krvnog tlaka, piše Times of india.

Ne nasjedajte: Čistila tijelo od toksina sojom i dobila infarkt
Ne nasjedajte: Čistila tijelo od toksina sojom i dobila infarkt

10. Sprječava pojavu dijabetesa

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Life Sciences ukazuje na to da ekstrakt limuna, koji sadrži polietoksilirani flavoni ili PMF, može spriječiti pojavu dijabetesa. Istraživanje je pokazalo da ekstrakt limunove korice pomaže smanjiti razinu serumskih triglicerida ili TG-a i kolesterola. 

'Gospodin Savršeni' pred samim je finalom, a tko je vaš favorit: Hana, Iva ili Aleksandra?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života