Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

10 recepata za blagdanski post - lazanje od ribe, fish & chips...

10 recepata za blagdanski post - lazanje od ribe, fish & chips...
1

Tu su recepti za smotuljke od srdela, tjesteninu s lignjama, pogaču s inčunima, filet bijele ribe s porilukom, pečenu škarpinu, filet pastrve s pestom od zelenih maslina i kapara...

VIDEO

1. File pastrve s pestom od zelenih maslina i kapara

Sastojci: 800 g fileta pastrva, 1/2 šalice oštrog brašna, majčina dušica, ružmarin, peršin, 2 lista kadulje, dl maslinova ulja, žlica soka od limuna, sol, papar, žlica paste od zelenih maslina, žlica kapara, rikula

Priprema:  Pastrvu izrežite na filete i operite. Osušite kuhinjskim papirom, posolite, popaprite i obložite brašnom. Nasjeckajte začine te pomiješajte s pastom od zelenih maslina i kaparima. Filete prepržite na ulju. Izmiješajte limunov sok, prstohvat soli, malo mljevenog papra, ulijte preostalo ulje te dodajte začinske trave, kapare i masline.

2. Fish & chips

Sastojci: kg fileta bijele ribe, 2 žlice mješavine začina za ribu, papar, kg krumpira; tijesto: 200 g brašna, dl mineralne vode, 2 dl mlijeka, jaje, sol, malo praška za pecivo

Priprema: Narežite filete te ih začinite ih mješavinom začina i paprom. Ogulite krumpir, narežite ga na štapiće. Pripremite tijesto od brašna i praška za pecivo, mlijeka i mineralne vode, dodajte jaje, malo soli i izmiješajte pjenjačom. Pripremljenu ribu umočite u smjesu i pržite, a višak masnoće odstranite na papirnatim ubrusima. U ulju ispržite krumpiriće te poslužite uz ribu i umak po želji. 

3. Moqueca de peixe

Sastojci: 300 g kozica, 200 g fileta škarpina, crveni luk, crvena rog paprika, 3 dl vrhnja za kuhanje, sjeckani peršin, sol, papar, 1/2 limuna, češanj češnjaka, maslinovo ulje, 80 g mini rajčica, kopar, korijander

Priprema: U blenderu izmiksajte češanjak, peršin, rajčice, sol, papar, maslinovo ulje i limunov sok. Filete narežite na manje komade i stavite ih u posudu s kozicama te ih prelijte marinadom. Promiješajte da se svaki komad dobro obloži, pokrijte i ostavite u marinadi sat vremena.

Na zagrijanom ulju prepržite sjeckani luk dok ne postane staklast, dodajte papriku i nju kratko propirjajte. Ubacite škampe i filete ribe zajedno s marinadom, zalijte po potrebi s vodom ili ribljim temeljcem te kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta. Pred kraj kuhanja ulijte vrhnje, sjeckani korijander i kopar. Poslužite uz kuhanu rižu.

4. Filet bijele ribe s porilukom

Sastojci: 600 g fileta bijele ribe, 4 žlice limunova soka, 2 dl maslinova ulja, 300 g poriluka, manji koromač, 5 dl ribljeg temeljca, sol, papar, žlica sušenog mediteranskog bilja, cherry rajčice

Priprema: Filete bijele ribe pokapajte limunovim sokom, pospite mješavinom začina i kratko ispecite na maslinovu ulju. U posudi na maslinovu ulju pirjajte ploške poriluka i kocke komorača. Zalijevajte temeljcem, pa kad je povrće omekšalo, začinite ga solju i paprom. Ribu i povrće stavite na tanjur te poslužite s rajčicama.

5. Tjestenina s lignjama

Sastojci: 500 g tjestenine rigatone, 600 g liganja, 80 g maslaca, nekoliko kapi tabasco umaka, sol, papar, sjeckani peršun, maslinovo ulje; umak: 100 g luka, 150 g pelata, 2 češnja češnjaka, dl bijelog vina, žlica konjaka, sol, papar, masline

Priprema: Skuhajte tjesteninu al dente. Lignje očistite, operite, izrežite i poslažite na maslinovo ulje u tavu za pečenje. Dodajte maslac, sol, papar i tabasco umak. Pirjajte na laganoj vatri. Istodobno u drugoj posudi na maslinovu ulju pirjajte sitno sjeckani crveni luk, dodajte sjeckane pelate, masline i protisnuti češnjak.

Dolijevajte vino, a na kraju ulijte i konjak. Malo prokuhajte i prelijte umakom lignje. Pospite peršinom i sve kratko pirjajte na laganoj vatri da se svi okusi prožmu. Poslužite uz kuhanu tjesteninu.

6. Bruschette s pjenicom od oslića (ili bakalara)

Sastojci: 600 g fileta oslića, 1 dl maslinovog ulja, limunov sok, manja vezica peršinovog lista, 2-3 češnja češnjaka, sol, papar, ploške prepečenog kruha

Priprema: U zavrelu slanu vodu stavite kuhati riblje filete. Kad omekšaju, ocijedite i ohladite. Ohlađenu ribu stavite u električnu sjeckalicu, dodaje ploške češnjaka, manji dio peršinova lista, limunov sok, sol i papar. Miješajte na manjoj brzini uz dolijevanje maslinova ulja. Dobivenu pjenicu ohladite, poslužite uz prepečenac i ukrasite listićima peršina.

7. Pogača s lukom i inćunima

Sastojci: 300 g bijelog brašna za dizana tijesta, 200 g oštrog brašna, žličica soli, vrećica suhog kvasca, žličica smeđeg šećera, 3 dl mlake vode; nadjev: 6 fileta inćuna, žličica kapara, 1/2 ljute papričice, 3 žlice marmelade od luka, maslinovo ulje, 3 žlice umaka od rajčice, 80 g mozzarelle, sol, papar, 7 maslina, 5 cherry rajčica

Priprema: Od obje vrste brašna, šećera, soli i vode umijesite glatko, elastično tijesto. Pospite ga brašnom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 30 minuta. Inćune stavite u zdjelu s ploškicama čili papričice, sjeckanim kaparima, koricom limuna i nekoliko žlica maslinova ulja. Iscijedite malo limunova soka i ostavite 15 minuta. Tijesto razdijelite u tri lopte i svaku razvaljajte u tanku pogaču.

Ravnomjerno premažite umakom od rajčice i marmeladom od luka te razbacajte natrgane komadiće mozzarelle. Rasporedite inćune, kapare i čili, masline i prepolovljene rajčice. Začinite solju i paprom, pokapajte preostalim uljem od mariniranja i pecite jednu po jednu pogaču na 220°C na najdonjoj rešetki oko 10 minuta.

8. Pečena škarpina s maslinama

Sastojci: dl suhog bijelog vina, 5 fileta škarpine s kožom, 3 češnja češnjaka, 1/2 dl maslinova ulja, limun, sjeckana majčina dušica, 8 maslina, krupna morska sol

Priprema: U manjoj posudi skuhajte vino s ploškama očišćenog češnjaka, dok alkohol na pola ne ispari. Dodajte majčinu dušicu, maslinovo ulje, ploške limuna i masline te sve još jednom prokuhajte. Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem, posložite filete ribe, posolite i prelijte pripremljenim umakom. Stavite u pećnicu i pecite od 15 do 20 minuta. Posložite pečenu ribu na tanjure, prelijte je umakom te poslužite kuhani krumpir i brokulu za prilog.

9. Smotuljci od srdela

Sastojci: 12 srdela, dl bijelog vina, 50 g krušnih mrvica, 20 g ovčjeg sira, češanj češnjaka, peršin, origano, 30 g brašna, limun, sol, papar, ulje, pinjoli

Priprema: Očistite sredele od kosti i utrobe te marinirajte u bijelom vinu. U posudi izmiješajte krušne mrvice, ribani ovčji sir, peršin, protisnuti češnjak, origano, malo soli i papra. Izvadite ribu iz vina, ocijedite, rastvorite i pospite po njima pripremljenu smjesu. Uvijte ih u svitke i pričvrstite čačkalicama. Pobrašnite ih i pržite na zagrijanom ulju. Ukrasite ploškama limuna i pinjolima.

10. Lazanje s patlidžanima i inćunima

Sastojci: 200 g lazanja, 2 limenke inćuna u maslinovu ulju, 2 patlidžana, 250 g rajčica, 1 i 1⁄2 crveni luk, 200 g sira, 100 g mozzarelle, 2 žlice maslinova ulja, listovi bosiljka, sol, papar, 4 mini rajčica; bešamel: 40 g maslaca, 40 g brašna, 5 dl mlijeka, 50 g parmezana, sol, papar, mušaktni oraščić

Priprema: Patlidžan narežite na tanke ploške, posolite i ostavite dok ne ispusti tekućinu. Ocijedite i zatim ga prepržite na malo ulja sa sjeckanim lukom. Narežite rajčice na kolutiće i pomiješajte ribani sir s patlidžanima. Prepržite na otopljenome maslacu brašno, zalijte mlijekom i miješajte dok ne dobijete gusti glatki umak. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te umiješajte ribani parmezan.

U posudu za pečenje posložite prvi red lazanja i prelijte dijelom bešamela, mješavinom patlidžana i sira, dodajte kolutove rajčica, ocijeđene inćune, bosiljak i završite novim redom lazanja. Ponovite dok ne potrošite sve sastojke. Zadnju lazanju prelijte bešamelom te posložite nekoliko ploška patlidžana, inćuna i cherry rajčica. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, dodajte izmrvljenu mozzarellu i vratite u pećnicu dok se ne rastopi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara