Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

10 stvari za malu djecu koje se više isplati kupovati rabljene

10 stvari za malu djecu koje se više isplati kupovati rabljene
1

Dolazak bebe u vaš život podrazumijeva i gomilu troškova. Većina novopečenih roditelja želi kupiti novo zbog higijenskih i sigurnosnih razloga, no kod ovih stvari možete uštedjeti

VIDEO

Kolica, odjeća, hranilica i kadica stoje pravo malo bogatstvo, a ako su u dobrom stanju, isplati ih se uzeti rabljene. Ako kupujete rabljenu odjeću, birajte komade koji su vrlo malo nošeni, operite na 90 stupnjeva i ispeglajte.

Tako ćete biti sigurni da su higijenski sigurni. Isto je i s ostalim predmetima - s većine kolica mogu se skinuti navlake i oprati. Kadice i krevetić dobro operite, kao i svu plastiku koju kupite rabljenu. 

Donosimo 10 stvari na kojima možete uštedjeti:

1. Krevetić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U prosjeku mala djeca spavaju u kinderbetu 2-3 godine i oni većinom ostaju u jako dobrom stanju nakon što se dijete preseli u veći krevet. Mnogo parova odluči ga prodati i mogu se pronaći u jako dobrom stanju na mnogim online oglasnicima. Naravno, madrac i posteljinu se preporučuje kupiti novu, ali nije pravilo. I u tom dijelu možete proći znatno jeftinije.

2. Kolica i autosjedalica

Kolica i autosjedalice su jako skupi, a na brend možete potrošiti i malo bogatstvo. Prva kolica i autosjedalicu djeca jako brzo prerastu i mogu se kupiti praktički nova u pola cijene. S njima često u kombinaciji idu i nosiljke, tako da biste za povoljnu cijenu putem online oglasnika mogli nabaviti sasvim novi 3u1 set od košare, sportskog dijela i autosjedalice.

Važno je kod autosjedalice pripaziti da joj nije istekao rok trajanja, a kod kolica da su čvrsta i stabilna i da se ništa ne može raspasti. 

Fotolia

3. Hranilica

Ako se odlučite kupiti hranilicu za bebu, koja će vam trebati od oko 6 mjeseca dječje starosti do druge godine, dobra ideja je potražiti dvodijelnu koja se može rastaviti na mali stolac i stol. Ta dva komada "dječjeg namještaja" vam može još dugi niz godina služiti kao mjesto na kojem dijete crta, lista slikovnice, pa i jede.

4. Vrtići

Vrtići su idealan proizvod za ljude koji imaju stvari na lako dostupnim mjestima (a nemaju ih kamo maknuti) s kojima bi se dijete moglo ozlijediti ili zagušiti. Veliki je raspon cijena vrtića, a malo bolji brendovi imaju i bezbroj dodataka za koje imate osjećaj da morate kupiti jer svaki ima neku namjenu u razvoju vašeg mališana.

No ti vrtići se mogu kupiti bez dodataka na brojnim forumima, stranicama za razmjenu i online oglasnicima, a dodatke možete i sami osmisliti. Većini djece su i dalje najzanimljiviji predmeti za koje vide da ih roditelji imaju po rukama, kao žlice, mobiteli i daljinski upravljači za televiziju. 

5. Hodalica

U zadnje vrijeme je mnogo rasprava na temu korisnosti i opasnosti koje nosi korištenje hodalice. Izbor je na vama, a ako se odlučite na rabljenu hodalicu pripazite na stanje kotača, eventualna oštećenja plastike i dodatke koji se nalaze na hodalicama. 

Dreamstime

6. Kadica za kupanje

Ponuda kadica za bebe je jako raznolika. Možete birati hoće li biti na stalku ili za kadu, s podignutim naslonom ili spuštenim, duža-kraća, veća-manja... Ali skoro sve imaju slične karakteristike i kupnja kadice najviše ovisi o dostupnom prostoru u kupaonici. Ako se odlučite za kadicu na stalku (koje često imaju preklopnu presvlačilicu), probajte pronaći rabljenu jer su nove dosta skupe. 

7. Dječji monitor

Monitori znaju biti jako skupi, a preporučuju se svim mladim roditeljima, najviše zbog osjećaja sigurnosti dok dijete spava u drugoj sobi. Monitori često imaju ugrađeno svjetlo, a one najskuplje dosežu cijene i od par tisuća kuna. Ako se odlučite kupiti rabljeni babyphone, provjerite može li raditi i na baterije, stanje žica i postoji li opcija podešavanja jačine zvuka.

8. Podloga za prematanje

Postoji više vrsta podloga za prematanje beba, mekana i nepromočiva, plastična sa utorima za fiksiranje na stranice krevetića, ali sve su izrađene s ciljem sigurne i jednostavne promjene pelena. Nove se mogu naći dosta povoljne, ali ako kupujete krevetić ili kadicu rabljenu često isto osoba ima i prematalicu pa možete kupiti u kombinaciji.

Posebno pripazite na stanje tkanine kojom je prematalica presvučena. U slučaju da nije nepropusna (ili plastična) preskočite kupnju jer ćete se više namučiti ribajući podlog nego brišući dijete.

9. Zaštitna ograda za stubište i druge dijelove kuće

Na tržištu postoji metalne, plastične, drvene i još koje kakve ogradice čije cijene znaju dostizati nebulozne cijene. Ogradice možete nabaviti po desetini cijene ako malo uložite truda i prosurfate po forumima i oglasnicima. Kod rabljenih ogradica pregledajte mehanizam za zaključavanje te stanje same ogradice. Ako sve funkcionira - kupite, jer je zaštita na prvom mjestu. 

10. Odjeća

Prve godine bebina života vjerojatno će vam se dogoditi da neku robicu nećete stići ni otpakirati, a neku ćete joj odjenuti samo jednom.  Ako imate sestričnu, kumu, prijateljicu ili bilo koga tko ima starije dijete, nemojte se sramiti pitati ima li što odjeće za prodati. Puno mama samo gleda kako da se riješi te velike količine odjeće i obuće.

Također, odjeću možete jeftino nabaviti na raznim sajmovima za djecu koji se često organiziraju na Facebooku. Pa prije nego što uletite u dječju Zaru ili HM i ostavite bogatstvo, dajte si vremene i pregledajte na internetu što možete nabaviti po povoljnijoj cijeni.

Thinkstock

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise