Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

11 divnih nacionalnih parkova u SAD-u koje treba posjetiti zimi

Za mnoge nacionalne parkove zima je čarobno doba kad su sve staze prohodne i bez gužve, kad na mjestima za kampiranje nema bučnih mladih s gitarama, a rizik od požara je nizak

VIDEO

Ljeti su najveće gužve i mnogima je zato teško neposredno doživjeti prirodne ljepote, no zimi imate dojam kao da ste sami u parku i sve vam je na raspolaganju, piše Thrillist.

POGLEDAJTE VIDEO: Čuvari prirode u Nacionalnom parku sjeverni Velebit

Pokretanje videa...

01:47

Ovo su parkovi u SAD-u koje je najbolje posjetiti u zimskim mjesecima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Nacionalni park Zion, Utah

Ljeti je Zion u osnovi Disneyland. Gužva je, vruće je. U redu stojite i po dva sata kako biste mogli pogledati ono što najviše želite tog dana, a često im ponestane hrane. Ovom ludilo možete stati na kraj jedino ako u park dođete zimi. Samo 13 posto posjetitelja Ziona putuje u park između studenog i ožujka, a zimska pustinja među najljepšim je čudima prirode. Još bolje, nakon što istražite poznate i legendarne staze parka, moći ćete istražiti i sve okolne državne parkove koje uglavnom previdite.

2. Nacionalni park Crater Lake, Oregon

U blizini najdubljeg američkog jezera zimi nema sadržaja. Neće vam ni trebati. Radost hodanja po snijegu ili skijanja oko parka čija su jezera duboka više kilometara i nevjerojatne su boje, ništa ne može nadomjestiti. Bilo da krenete sami u noćno pješačenje ili u društvu rendžera staze će vas voditi iz gustih šuma do zagasitih jezera i voda. Wizard Island, zarobljen u oblaku usred jezera, mijenja boje od sive do bijele.

3. Nacionalni park Everglades, Florida

U redu, Everglades nije na ovom popisu zbog smanjene gužve. Zima je ovdje zapravo vrhunac sezone. Ali to je zato što je to uistinu najljepše doba godine za posjet ovom parku. Temperature su niže, insekata je manje, a niži nivo vode znači da je lakše uočiti aligatore i druge vrste stvorenja okupljenih oko pojilišta. Kako biste najbolje iskoristili posjet, potražite vodiče koji će vas provesti parkom.

4. Nacionalni park Death Valley, Kalifornija i Nevada

Death Valley, ili u prijevodu Dolina smrti, vjerojatno vam je poznata kao najtoplije mjesto na Zemlji, pa je razumljivo da je ovaj park mnogo privlačniji za posjetit u siječnju. Tada su ondje snijeg i led. Park je najtiši u blagdansko vrijeme, no idealno vrijeme za posjet moglo bi biti i u veljači kad organiziraju Festival bena jer je to ujedno najbolje mjesto na planeti za promatranje zvijezda.

5. Nacionalni park Mount Rainier, Washington

Everglades posjećujete jer želite doživjeti manje zime, no planinu Rainier posjećujete jer želite doživjeti pravi zimski ugođaj. Ondje zapadne i više od 50 metara snijega na godinu, a zimi oživi zbog brojnih posjetitelja koji dolaze na skijanje i snowboarding, trčanje i kampiranje, sanjkanje i vožnju motornih saonica. Ovo je uistinu zimska zemlja čudesa za sve ukuse, bez obzira želite li snijeg više doživljavati iz udobnosti šatora ili topline kafića. Ove godine ograničenja su ograničila sadržaje u cijelom parku, ali za one koji traže izolaciju ovo bi moglo biti odlično rješenje.

6. Nacionalni park Channel Islands, Kalifornija

U ovom arhipelagu zima predstavlja odlično doba godine za ronjenje. Iako je vrlo blizu Los Angelesu, ovaj je park nekako zanemaren. Zimi podvodne biljke cvjetaju, a vidljivost po vodom je odlična jer je još ne zamagljuju proljetne kiše. Ujedno, zima je ondje pravo doba godine za promatranje sivih kitova na njihovim migracijskim putovima. Ako imate sreće, možda ćete tu i tamo uočiti orku. Ondje se gnijezde pelikani, tuljani na svijet donose svoje mladunce, a pred kraj sezone otok je prepun cvijeća i boja.

7. Nacionalni park Bryce Canyon, Utah

Ovaj park je lijep u bilo koje doba godine, ali ako ga nikada niste vidjeli zametenog snijegom, red je da to ispravite. Zimi se ondje možete baviti ribolovom na ledu, vožnjom motornim sanjkama, a suh zrak u ovo doba godine čini pustinjsko nebo jedinstvenim za promatranje zvijezda.

Nacionalni park poštom vraća turistima smeće koje su ostavili
Nacionalni park poštom vraća turistima smeće koje su ostavili

Ondje redovito zakazuju astronomske programe kao i ture pješačenja po parku. Nigdje na Zemlji nećete imati tako živopisan pogled na Mars iznad glave dok se osjećate kao da stojite baš na Crvenom planetu.

8. Nacionalni park Denali, Aljaska

Želite li vidjeti sjeverno svjetlo u SAD-u? Onda je najbolje posjetiti Denali na Aljasci. Ove zime su zabranili pristup uzgajivačnicama pasa, no preostaju vam šetnje i promatranje divljih životinja. U veljači ovdje organiziraju Winterfest koji obično uključuje vožnju saonica, rezbarenje leda, šetnje krpljama pod vodstvom rendžera, utrke skijaškog trčanja i zapravo većinu aktivnosti povezanih sa snijegom i zimom koje možete zamisliti.

9. Nacionalni park Saguaro, Arizona

Iako u blizini Tucsona, Saguaro je pomalo zanemaren. Njegova prostranstva kaktusa i relativno lagane pješačke staze najbolje je istražiti zimi. Izvan sezone nema gužve i slobodno možete promatrati sove ili istraživati petroglife bez bojazni od visokih temperatura i prevelikog broja posjetitelja. Ondje možete provesti noć pod zvijezdama samo u društvu kojota.

10. Nacionalni park Glacier, Montana

Zimske aktivnosti, kampiranje i još jedna prilika da vidite sjeverno svjetlo opisuje nacionalni park Glacier. Neke ceste unutar ovog blaga Montane bit će zatvorene, kao i usluga prijevoza diljem parka koja je dostupna tijekom ljeta, pa je ovo putovanje u kojem će znati uživati samo oni koji stvarno znaju što rade. Povijesni Lodge Lake McDonald ipak bi trebao biti otvoren za dobrodošlicu s vrućim kakaom nakon hladnog dana u divljini.

11. Nacionalni park Wrangell-St. Elias, Aljaska

I u ovom parku imate sjajnu priliku promatrati polarno svjetlo. Iako je park otvoren, svi posjetiteljski centri su zatvoreni, kao i postaje s rendžerima. To znači da je ovo odredište idealno za ljude koji istinski žude za samoćom u prirodi. Zimi su ovdje popularni skijaško trčanje, planinarenje i skijanje, a ostatak vremena park možete obići motornim sanjkama.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju