Lifestyle

Komentari 2

11 namirnica koje se ne kvare lako: Njih možete dugo čuvati

11 namirnica koje se ne kvare lako: Njih možete dugo čuvati

Namirnice poput suhe tjestenine mogu trajati i do dvije godine, samo ako ste je otvorili, uvijek provjerite da nije dobila podstanare. Chia sjemenke traju do godine dana

Ono što je ključno za saznanje je li hrana ili piće sigurno za konzumiranje jest provjeriti ima li kakvih znakova kvarenja,a to vaš nos zna. Pokvarena hrana razvit će neugodan miris, okus ili teksturu zbog prirodnih bakterija kvarenja. Ako je hrana razvila takva svojstva kvarenja, ne smije se jesti.

POGLEDAJTE VIDEO: Radi zdrave pločice bez šećera

Za početak, pročitajte popis glavnih vrsta datuma isteka roka trajanja i njihovih stvarnih značenja u nastavku:

Činjenica je da postoje namirnice koje se godinama ne pokvare. Svakako, možda neće imati isti okus ili izgledati potpuno novo, ali sve dok ih čuvate pod pravim uvjetima (izbjegavajući vrućinu i izravnu sunčevu svjetlost), moći će stajati jako dugo.

1. Flaširana voda

Neotvorena, komercijalno flaširana voda može se držati neograničeno dugo, iako uvjeti skladištenja mogu utjecati na okus (uključujući i ono ostalo što je pohranjeno oko nje, gdje je pohranjena i izloženost sunčevoj svjetlosti).

2. Šećer

Kad se čuva u smočnici na tamnom, suhom i hladnom mjestu, šećer se neće pokvariti nikada. Ali za najbolju kvalitetu, upotrijebite ga u roku od dvije godine.

3. Konzervirana roba s niskom kiselinom

Konzervirana hrana s niskim udjelom kiselina - poput mesa, graha, graška, juha ili povrća (ili konzervirane tune), držat će se od dvije do pet godina. Konzervirane proizvode s visokom kiselinom poput umaka od rajčice i voća u konzervi možete držati do 18 mjeseci. Za optimalnu dugovječnost konzerviranu hranu i ostale proizvode koji su stabilni na policama čuvajte na hladnom i suhom mjestu. Nikada ih nemojte stavljati iznad ili pored peći, ispod sudopera, u vlažnu garažu ili podrum ili na bilo koje mjesto izloženo ekstremnim temperaturama, visokim ili niskim. Najbolje su temperature ispod 29°C stupnjeva. Svakih nekoliko tjedana provjeravajte svoju smočnicu i koristite konzerve koje već neko vrijeme držite tamo. Ne kupujte ispupčene, zarđale ili duboko udubljene limenke.

4. Sojin umak

Neotvoren, ovaj čarobni eliksir zadržat će trajnost u smočnici tri godine ili duže. Kad se otvori, držite ga u hladnjaku i trajat će gotovo toliko dugo.

5. Riža i sušena tjestenina

Njih možete držati do dvije godine.

6. Suhi grah

Jedna od najcjenjenijih namirnica, sušeni grah, stabilan je na policama do dvije godine.

7. Med

Imate dvije godine da iskoristite med - samo ga čuvajte na hladnom i tamnom mjestu jer bi inače mogao kristalizirati. Ako se ipak kristalizira, i dalje je potpuno siguran za jelo (i ukusan je).

8. Ulje kanole

Ovo neotvoreno ulje koje stoji u smočnici ostat će svježe i do dvije godine ako je na hladnom i suhom mjestu. Spremite ga u hladnjak i trajat će duže.

9. Suho voće

Vaš omiljeni popodnevni snack može izdržati u spremištu godinu do dvije. A da bi suho voće još duže trajalo, čuvajte ga u zamrzivaču.

10. Čajne vrećice

Trajat će i do tri godine u ostavi ako ostanu neotvorene. Međutim, nakon što se kutija otvori, vrećice će trajati samo 18 mjeseci.

11. Sjeme konoplje i chia sjemenke

Ove će proteinske sjemenke trajati godinu dana. Neotvorena pakiranja sjemenki konoplje drže se u smočnici, ali za optimalnu svježinu chiu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku, piše Real Simple.

Najčitaniji članci