Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

15 ljekovitih recepata: Pomažu kod jesenskih viroza i prehlade

15 ljekovitih recepata: Pomažu kod jesenskih viroza i prehlade

Promjenjivo jesenje vrijeme s naglim zahlađenjima i zatopljenjima pogoduje širenju virusnih bolesti. Ljekovito bilje, poput bazge, miloduha, kadulje i stolisnika, pomoći će vam da ojačate imunitet

VIDEO

1. Protiv groznice

Kod zimice i groznice, bez obzira na uzrok, pomaže limun. Dodajte sok 1 limuna u šalicu vruće vode (ili biljnog čaja) s medom i popijte odjednom, a zatim svaka 2 sata dok vrućica ne splasne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:37

2. Svježi đumbir

Kod gripe i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola žličice sitno narezanog đumbira ostavi se da odstoji deset minuta u šalici vruće vode. Ovaj čaj također jača imunološki sustav.

3. Inhalacija

Šaku majčine dušice stavite u lonac s vrelom vodom, maknite s vatre i otklopite. Prekrijte glavu ručnikom, nagnite se nad lonac i udišite u slučaju kašlja, prehlade i gripe.

4. Upala sinusa

Kako biste ublažili simptome upale sinusa i potaknuli funkcioniranje dišnog sustava, pomiješajte 2 žličice kurkume, 2 žličice meda, 1 šalicu vruće vode i sok od 1/2 limuna. Popijte odmah.

Blagodati klinčića: Napravite prirodni afrodizijak, vodicu za usta, napitak za jači imunitet...
Blagodati klinčića: Napravite prirodni afrodizijak, vodicu za usta, napitak za jači imunitet...

5. Povišena temperatura

Pripremite žličicu korijena cikorije i žličicu kore vrbe. Usitnjeno suho bilje prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte, maknite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji od 10 do 15 minuta. Pijte dvije, tri šalice čaja na dan.

6. Medeni miloduh

Usitnite 2 šake suhog miloduha, pomiješajte s 5 dl meda i nad parom vruće vode lagano zagrijavajte od 20 do 30 minuta. Procijedite med i čuvajte na hladnome mjestu. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po dvije žlice meda.

7. Kolačići za imunitet

Žličicu majčine dušice u prahu pomiješajte s 3 žlice brašna i umijesite s toliko mlake vode da nastane čvrsto tijesto. Oblikujte kolačiće i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C od 10 do 12 minuta ili dok ne postanu zlatnožute boje. Kolačiće jedite još tople jedanput na dan tijekom deset dana.

8. Čaj od ehinaceje

Ravnu žlicu nasjeckanog korijenja stavite u lonac s 500 ml vode i pola sata kuhajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte od dva do tri puta na dan.

9. Bazga pomaže kod gripe

Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se, što je moguće toplije, popije, odmah legne u krevet i dobro se pokrije.

Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možete na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na početku. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte žličicu meda. Triput na dan pije se jedna do dvije šalice vrućeg čaja.

Ovo je najbolji čaj za početak dana - jača imunitet i razbuđuje
Ovo je najbolji čaj za početak dana - jača imunitet i razbuđuje

10. Kura znojenja

Ako čaj od bazge ne potakne znojenje, iskušajte mješavinu od 35 g cvjetova bazge, 35 g cvjetova lipe i 30 g cvjetova kamilice. Čaj pripremite od dvije žličice mješavine. Popijte dvije šalice što toplijeg čaja.

11. Bomboni protiv kašlja

Pripremite 200 listova trputca, 500 ml vode, 500 g šećera, 25 g grožđanog šećera, 20 g maslaca, žlicu ulja i žličicu mljevenih sjemenki koromača. Svježe listove trputca narežite, prelijte vodom, zakuhajte i lagano kuhajte 30 minuta.

Tekućinu procijedite, a listove protisnite. Dodajte šećer, maslac i koromač pa lagano kuhajte 20-ak minuta dok ne nastane gust sirup. Lim za pečenje obložite masnim papirom, premažite ga uljem i izlijte sirup. Ostavite da djelomično očvrsne i narežite na komade veličine bombona.

12. Čaj protiv gripe

Pomiješajte 30 g listova trputca, 30 g izbojaka smreke, 20 g listova podbjela i 20 g zeleni divlje maćuhice. Za čaj dvije žličice mješavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite. Zasladite medom ili dodajte sok od bazge ili višanja.

13. Sirup za kašalj

Potrebno vam je 4 šake svježeg trputca, 300 g šećera i 250 g meda. Oprani trputac sameljite u stroju za mljeveno meso. Dolijte malo vode, šećer i med te polako zagrijte da lagano zakuha. Neprekidno miješajte dok ne dobijete gusti sirup.

Vrući sirup ulijte u staklenke i čuvajte u hladnjaku. Kod kašlja i bronhitisa nekoliko puta na dan popijte po žlicu.

Vitaminska bomba: Fini domaći sok koji popravlja raspoloženje
Vitaminska bomba: Fini domaći sok koji popravlja raspoloženje

14. Kapi za jači imunitet

Pomiješajte 100 g ehinaceje, 50 g matičnjaka i 50 g propolisa pa sve stavite u staklenku i prelijte s 500 ml 70-postotnog alkohola. Zatvorite, promućkajte i ostavite da stoji dva tjedna uz povremeno mućkanje. Procijedite u tamnu bočicu.

Pijte tri puta na dan po trideset kapi s malo vode ili mlakog čaja.

15. Cikla i med za bolji imunite

Sitno naribajte jednu svježu ciklu i dvije veće mrkve te dodajte meda prema potrebi tako da se mješavina poveže. Mješavinu čuvajte u hladnjaku i uzimajte tri puta na dan po jednu veliku žlicu.

Ovaj starinski pripravak za imunitet nekad se vrlo često koristio kao potporna terapija protiv prehlade. Također pomaže blagom čišćenju jetre, mineralizira tijelo, pomaže kod problema s niskim željezom, slabim vidom i općim slabim imunitetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života