Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
143 komentara

15 stvari o kojima bi svaki par trebao razgovarati prije braka

Iako vam se čini da većinu toga znate, o ovim temama treba razgovarati unaprijed kako biste znali što očekujete jedno od drugoga, kako ćete živjeti i kako se ponašati

Foto:
143 komentara

1. Dug
Tko ima koliki kredit na auto, stan ili gotovinski za nešto drugo? Kako ćete ga otplaćivati? Zajedno, odvojeno ili postoji treća opcija?

2. Djeca
Želite li ih imati? Koliko? Kada? Ovo je jako bitan razgovor. Život je dug, a vremena za širenje obitelji uz današnje sve kasnije stupanje u brak, sve kraće. Raspravite kada bi željeli početi raditi na bebi i zašto. Ako jedan partner ne želi djecu, morate biti sigurni da to doista želite jer jednog dana ćete ostariti i ostati sami. 

3. Gdje ćete živjeti?
Kod njega, kod nje, kod roditelja ili zajedno kupujete/iznajmljujete svoje ljubavno gnijezdo? Važno je gdje ćete pustiti korijenje jer ćete u tom domu stvarati uspomene i vaša djeca će tu odrastati. Bitno je imate li u okolici vrtić, školu, bolnicu, parkove, dućane...

4. Vjera
Ako ste religiozni razgovarajte koliko vam je važno da s partnerom dijelite svoje iskustvo vjere. Koje blagdane želite slaviti i na koji način? Ako ste različitih vjeroispovijesti, je li moguće slaviti sve blagdane koje oboje želite? Kod koga, kako? Tijekom kojih blagdana trebate odlaziti kod roditelja? U ovom razgovoru jako je važno pokazati poštovanje prema vjeri partnera i dopustiti mu da se izražava u njoj. 

5. Dom iz snova
Što želite - stan ili kuću s okućnicom? Jednog dana ili sad? Kuću na plaži, na brdu, na osami ili u centru grada? Važno je razgovarati o tome gdje se vidite i kako zamišljate svoj idealni dom. To otkriva puno o vašoj osobnosti - kakav život vodite, u čemu uživate i što za vas znači odmor. Bitno je složiti se oko ovoga. 

6. Bankovni računi
Hoćete li i dalje imati svatko svoj račun i još jedan zajednički ili nešto treće? Kako ćete plaćati režije, hranu i potrepštine za kućanstvo? Hoćete li odvajati sa svojih računa u kasicu ili će netko od vas to plaćati?
Što ako netko od vas ostane bez posla? Imate li rezervni plan?

7. Kućanski poslovi
Oko ovog se najviše lome koplja - tko je koliko posla napravio. Dogovorite se tko će što raditi ili barem okvirno se držite tog plana. Tko kuha, pegla, usisava, pere kupaonicu, iznosi smeće...Ali bitno je da podijelite posao jer ni jedno od vas nije rob onom drugom. 
  | Autor:  Foto: 8. Seks
Veliko S bitno je u svakom odnosu. Razgovarajte koliko vam je to bitno, što očekujete, što ako budete imali loših perioda, kako želite začiniti seksualni život...? 

9. Madrac
Da, madrac! Vrlo bitna stavka u vašem životu jer ćete na njoj boraviti svaku noć. Dobra je stvar što danas možete naručiti madrace po mjeri pa svatko može imati svoju stranu koja mu odgovara. 

10. Viđanje s članovima obitelji
Gdje ćete slaviti Božić, Uskrs, rođendane? Koliko često trebate viđati roditelje? Kakav život očekujete jednom kada i vi postanete roditelji? Koliko ćete sami vremena provoditi s djecom, a koliko ćete odvojiti vremena za sebe? Kako želite provoditi ljeta? 

11. Godišnji odmori
Gdje želite ići dok ste sami, a kako želite provoditi odmore kada dobijete djecu? Koliko ste vezani uz posao, morate li nositi sa sobom laptop ili se možete odmarati u miru?

12. Prezime
Hoće li partnerica uzeti muževo prezime, dodati ga uz svoje ili samo zadržati svoje? Hoće li muž uzeti njezino prezime? 

13. Karijera
Koliko vam je važna vaša karijera? Što želite ostvariti u životu? Želite li se usput još i školovati? Ako želite odmah djecu, hoćete li zapostaviti na neko vrijeme karijeru i poslije joj se vratiti? Važno je dogovoriti se o ovoj temi jer je riječ o osobnom ostvarenju koje partneri međusobno trebaju podupirati. 

14. TV u sobi
Da ili ne? Velika je razlika. 

15. Krizne situacije
Kako komunicirate tada, kako se ponašate, koji su vaši obrambeni mehanizmi u teškim trenucima? Razgovarajte o tome kako bi znali pristupiti jedno drugome u tim situacijama. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message