Na popisu čitatelja časopisa Elite Traveler našli su se mnogi restorani sa Michelinovim zvijezdicama, a najveće gastro prijestolnice su po njima Pariz i New York sa 8 od 20 restorana u ta dva grada
20 najboljih restorana svijeta: Po izboru najvećih jet settera
Jet set lifestyle magazin Elite Traveler anketirao je svoje čitatelje - čija je prosječna neto vrijednost 32 milijuna dolara, a vrijednost kuće 4,6 milijuna - o njihovim omiljenim restoranima diljem svijeta. Inače, 60 posto od 600.000 čitatelja tog časopisa, prosječne dobi od 41 godine, posjeduje dvije ili više nekretnina, a prosječni prihod kućanstava im je - 7,9 milijuna dolara.
Na popisu su se tako našli mnogi restorani sa Michelinovim zvijezdicama, a najveće gastro prijestolnice su Pariz i New York. Pet od 20 restorana nalazi se u New Yorku i tri u Parizu.
20. Schwarzwaldstube
Mjesto: Baden-Württemberg, Njemačka
Chef: Torsten Michel
Michelinove zvijezde: 3
Početna cijena jela je 87 dolara (oko 585 kn) za flambiranog brancina s koromačem i provansalskim povrćem.
19. Jean-Georges
Mjesto: New York, SAD
Chef:Jean-Georges Vongerichten
Michelinove zvijezde: 2
Početna cijena jela je od 148 - 586 dolara (995 kn - 3.900 kn) ovisno o broju sljedova i o vinima koja uz njih idu.
18. L'Arpège
Mjesto: Pariz, Francuska
Chef: Alain Passard
Michelinove zvijezde: 3
Početna cijena jela je 398 - 531 dolara (2.600 kn - 3.500 kn) ovisno o mesu ili ribi u dnevnoj ponudi
17. Pujol
Mjesto: Mexico City, Meksiko
Chef: Enrique Olvera
Michelinove zvijezde: Nema
Početna cijena: Nepoznata cijena za prix fixe-a jelo od sedam sljedova
16. Steirereck
Mjesto: Beč, Austrija
Chef: Heinz Reitbauer
Michelinove zvijezde: 2
Cijena za večeru Prix fixe od 155-267 dolara (otprilike 1000 - 1750 kn) ovisno o broju sljedova i dodavanju vina - najpopularnija jela su sa fazanom i artičokama.
15. Daniel
Mjesto: New York, SAD
Chef: Daniel Boulud
Michelinove zvijezde: 2
Cijena za večeru: Prix fixe od četiri slijeda kreće od 158 dolara (oko 1000 kn), a vina cijenu podižu na baznu cijenu od 300 dolara (oko 2000 kn).
14. Pierre Gagnaire
Mjesto: Pariz, Francuska
Chef: Pierre Gagnaire
Michelin zvijezde: 3
Početna cijena: Prix fixe od 170 dolara (oko 1140 kn) a uključuje juneći biftek i sufle od sira.
13. D.O.M.
Mjesto: Sao Paulo, Brazil
Chef: Alex Atala
Michelinove zvijezde: 2
Cijena za večeru: Nepoznata cijena Prix fixe za degustacijski izbornik koji uključuje srca palme i druga jela inspirirana Brazilom.
12. Robuchon au Dôme
Mjesto: Makao, Kina
Chef: Julien Tongourian
Michelinove zvijezde: 3
Početna cijena večere je: 126 dolara za hrskavo meko kuhano jaje, kavijar i dimljenog lososa ili pačja prsa i pire od graha sa kandiranim đumbirom.
11. The Fat Duck
Mjesto: Bray, Engleska
Chef: Edward Cooke
Michelin zvijezde: 3
Cijena za večeru od: Prix fixe od 424 dolara (2.850 kn) s neobjavljenim jelovnikom nadahnutim kuharovim djetinjstvom.
10. El Celler de Can Roca
Mjesto: Girona, Španjolska
Chef: Joan Roca
Michelin zvijezde: 3
Cijene za večeru, Prix fixe od 261 dolara (oko 1750 kn) za 14 sljedova jela, bez predjela, deserta i vina.
9. Le Bernardin
Mjesto: New York, SAD
Chef: Eric Ripert
Michelin zvijezde: 3
Cijena za večeru: Prix fixe već od 93 dolara (620 kn) s glavnim jelima
8. Restaurant Guy Savoy
Mjesto: Pariz, Francuska
Kuhar: Guy Savoy
Michelin zvijezde: 3
Cijene za večeru od: 529 dolara za jelo od 13 sljedova uključujući kavijar i šato od vina, foie gras od pačjih prsa i čistu čokoladu.
7. The Restaurant at Meadowood
Lokacija: Sveta Helena, Kalifornija, SAD
Chef: Christopher Kostow
Michelin zvijezde: 3
Cijene za večeru: Nepoznata cijena za jelovnik od tri slijeda
6. Per Se
Mjesto: New York, SAD
Chef: Thomas Keller
Michelin zvijezde: 3
Cijene za večeru: prix fixe od 355 dolara (oko 2.250 kn) za devet sljedova jela
5. Azurmendi
Mjesto: Larrabetzu, Španjolska
Chef: Eneko Atxa
Michelin zvijezde: 3
Cijena večere: prix fixe od 243 dolara (oko 1600 kn).
4. Osteria Francescana
Mjesto: Modena, Italija
Chef: Massimo Bottura
Michelin zvijezde: 3
Cijena za večeru od 321 dolara za degustacijski meni s 12 sljedova, uključujući jelo od jegulja i predjelo
3. Eleven Madison Park
Mjesto: New York, SAD
Chef: Daniel Humm
Michelin zvijezde: 3
Cijena za večeru: Počinje od 355 dolara (oko 2.250 kn) za degustacijski meni.
2. Alinea
Mjesto: Chicago, SAD
Chef Grant Achatz
Michelin zvijezde: 3
Cijena za večeru: od 190 dolara (1270 kn) do 393 dolara (oko 2600 kn) ovisno o broju sljedova
1. Restaurant de l'Hôtel de Ville
Mjesto: Lausanne, Švicarska
Chef: Franck Giovannini
Michelin zvijezde: 3
Cijena za večeru od: 110 dolara (oko 740 kn) za patku kuhanu u ruži i pečene pačje medaljone ili škampe s kandiranom bundevom.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZANCIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...