Obavijesti

Lifestyle

24 domaća recepta za zdravu i prekrasnu kožu u hladne dane

24 domaća recepta za zdravu i prekrasnu kožu u hladne dane
1

Maske, regeneratori, losioni, tonici i kreme iz kućne radinosti ne sadrže štetne kemikalije i konzervanse, a sastojcima se mogu prilagoditi svim tipovima kože

VIDEO

Zima je nemilosrdna prema koži te će ona, ako je ne njegujete, dehidrirati i ostati bez prirodnih ulja. 

Da bi koža i kosa lakše podnijele “ugrize” zime - hladan suh zrak, vjetrove i centralno grijanje, podignite zaštitu na viši stupanj. Koža i novčanik bit će vam posebno zahvalni ako sami napravite kozmetičke preparate bez štetnih kemikalija koje vrebaju iz komercijalnih formula. U kućnoj radinosti možete izraditi domaće šampone i regeneratore za kosu, balzame i sjajila za usne te hranjive maske. Osim što ne sadrže umjetne boje i konzervanse, domaće je pripravke moguće prilagoditi tipu kože i kose. 

Zimska hranjiva maska od meda i avokada bogata je prirodnim hranjivim uljima, ljekovitim enzimima i peptidima te odgovara svim tipovima kože. Zgnječite pola avokada pa pire pomiješajte s grumenom meda i žličicom jogurta. Masku ostavite da djeluje 20 minuta te isperite. Da bi žedna koža zimi lakše upila što više vlage iz hidratantnih prirodnih preparata, masažnom rukavicom redovito skidajte odumrle stanice s kože. 

Ako vas koža u zagrijanim prostorima zateže, to je signal da treba pomoć. U torbici nosite bočicu ružine vodice te tijekom dana poprskajte lice i koža će biti osvježena.

Formule za nježnu kožu

Tuširanje zimi je posebno ugodno, no može dodatno isušiti kožu. Kad nakon tuširanja voda polako isparava iz kože, izvlači vlagu. Da biste to spriječili, vlagu morate “zaključati” u koži dok su pore još otvorene. 

- Stoga, dok ste još u kadi, kožu namažite uljem koje će spriječiti da vlaga iz kože ispari. A noćnoj i dnevnoj kremi dodajte nekoliko kapi hranjivog ulja jer ta kombinacija snažnije hidratizira kožu - savjetuje stručnjak za prirodnu kozmetiku Abigail James. Ističe da su usne često najveća žrtva hladnoće. Da biste spriječili njihovo isušivanje, napravite prirodni balzam. Pomiješajte žličicu gela aloe vere, žličicu kokosova ulja i 1/8 žličice ulja vitamina E pa ulijte u bočicu. Prirodni će balzam spriječiti isušivanje, a usnama podariti sjaj.

1. Suhi šampon

Sastojci: 150 g palente ili grisa, 30 kapi eteričnog ulja limuna, 20 kapi ricinusova ulja

Priprema: Sastojke izmiksajte u blenderu. nagnite glavu prema naprijed te smjesu stavite na vlasište i kosu pa nježno izmasirajte. iščetkajte suhi šampon. 

2. Šampon od kamilice

Sastojci: 4 vrećice čaja od kamilice, 4 žlice listića čistog sapuna, 1,5 žlica glicerina 

Priprema: Natapajte čaj u 1,5 šalici vruće vode 10 min. Izvadite vrećice pa dodajte listiće sapuna i ostavite da se rastopi. Dodajte glicerin i miješajte, ulijte u bočicu te čuvajte na hladnom.

3. Balzam za kosu

Sastojci: Jaja, majoneza, med ili avokado, votka, eterično ulje prema izboru

Priprema: Jajima, majonezi, medu ili avokadu dodajte čašicu votke i nekoliko kapi eteričnog ulja. Utrljajte regenerator te isperite za 20 min.

4. Krema za brijanje

Sastojci: 1/2 žličice suncokretova ulja, 1/4 šalice glicerinskog sapuna 

Priprema: Na pari rastopite komadiće sapuna, ulijte suncokretovo ulje i dobro izmiješajte. Čim se sapun rastopi, prelijte smjesu u šalicu. Prije brijanja dodajte smjesi malo vode i zamutite dok se ne napravi pjena.

5. Regenerator od ružmarina

Sastojci: Eterično ulje ružmarina, zagrijano maslinovo ulje

Priprema: Pomiješajte dvije kapi eteričnog ulja ružmarina na žličicu maslinova ulja. Utrljajte na vlažnu kosu i izmasirajte vlasište. Zamotajte glavu u topli ručnik te ostavite da djeluje 45 min. Operite kosu. Izbjegavajte ako ste trudni, imate visok tlak ili patite od epilepsije.

6. Maska za suhu kožu

Sastojci: 2 žlice jogurta, žlica meda, 1-2 žlice kuhane, hladne zobene kaše

Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte u glatku smjesu. Nanesite na lice i ostavite da djeluje 10-15 min. Potom očistite lice toplim vlažnim ručnikom.

7. Umirujuća maska

Sastojci: 1/2 šalice jogurta, 2 žlice gela aloe vere, žlica meda, 1/2 oguljenoga krastavca, nekoliko kapi ulja kamilice

Priprema: Pomiješajte sastojke u blenderu. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 15 minuta pa isperite.

8. Liječenje akni

Sastojci:  5 tableta aspirina (bez ovojnice), 2-3 žlice jogurta, žlica meda

Priprema: Umiješajte med i jogurt. Dodajte aspirine i pričekajte da se rastope. promiješajte pa masku nanesite na lice. neka djeluje 15 minuta.

9. Piling za sjaj

Sastojci: Žlica meda, žličica jogurta, 2 žlice mljevenih badema, 1/2 žličice limunova soka

Priprema: sastojke izmiješajte pa pilingom istrljajte kožu. zatim isperite lice toplom vodom.

10. Voćna maska

Sastojci: 1/4 šalice borovnica, žlica meda, žlica maslinova ulja

Priprema:  Izmiksajte sastojke. nanesite na lice, osim na područje oko očiju i usta. neka djeluje pet minuta pa obrišite vlažnim ručnikom.

11. Njega ruku

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja, 1/4 šalice votke, žličica limunova soka, žlica cvjetnih latica, 1/2 šalice vode, žlica soli

Priprema: Pomiješajte sastojke pa nanesite na ruke. ostavite da djeluje dvije minute pa isperite.

12. Losion za lice

Sastojci: 1/2 šalice destilirane vode, 1/2 šalice ulja, žlica tekućeg lecitina

Priprema: Sastojke pomiješajte, a prema želji eksperimentirajte dodajući losionu eterična ulja. Prije dodatka ulja u vodu možete dodati i neku od ljekovitih biljaka prema želji. 

13. Zimski losion

Sastojci: Po 1/2 šalice destilirane vode i maslinova ulja, žlica tekućeg lecitina, 6 kapi ulja geranije, 2 kapi ulja mirisne smole, 2 kapsule vitamina e

Priprema: Izmiješajte sastojke pjenjačom ili u blenderu. Čuvajte u hladnjaku ili na hladnome mjestu. 

14. Tonik od meda

Sastojci: Srednje veliki krastavac (oguljen i izrezan na komade), žličica meda

Priprema: Napravite pire od krastavca. procijedite kroz gazu. prelijte u bočicu i dodajte med. Ujutro i navečer utapkajte vatom na lice, vrat i dekolte. čuvajte u hladnjaku najviše sedam dana.

15. Prirodni facelifting

Sastojci:  2 žlice bijele gline, kap ulja kamilice, žlica kukuruznog brašna, bjelanjak 

Priprema: izmiješajte sastojke. Nanesite na čisto i suho lice. kad se maska na licu osuši, nježno isperite lice mlakom vodom.

16. Balzam od voska

Sastojci: 1/4 šalice pčelinjeg voska, 1/4 šalice ricinusova ulja, 2 žlice sezamova ulja, 2 žlice soka od cikle

Priprema: Rastopite pčelinji vosak, maknite s vatre pa dodajte ulja i sok od cikle. Ulijte u posudu i čuvajte u hladnjaku.

17. Sjajilo za usne

Sastojci: Cikla, maslinovo ulje, šećer u prahu

Priprema:  Nasjeckajte ciklu pa je zagrijte u mikrovalnoj 40 sekundi. U čepu pomiješajte sok od cikle s nekoliko kapi maslinova ulja. Dodajte šećer u prahu dok ne dobijete željenu gustoću. Sjajilo nanosite na usne četkicom. 

18. Mirisni bronzer

Sastojci: Cimet, šećer u prahu, eterično ulje

Priprema: U praznu kutijicu uspite cimet te dodajte više ili manje šećera u prahu, ovisno o tome želite li svjetliju ili tamniju nijansu. Kistom dobro promiješajte praškastu formulu. Dodajte malo eteričnog ulja, koji će sjediniti masu.

19. Hranjiva maska

Sastojci: Avokado, malo maslinova ulja

Priprema: Zgnječite avokado vilicom te dodajte malo maslinova ulja. smjesu nanesite na lice. Hranjiva će maska kožu opskrbiti vitaminima i mineralima te pomoći da se oporavi od isušivanja zimi.

20. Izbrišite umor s lica

Sastojci: Fermentirani mliječni proizvodi

Priprema: Nanesite malo jogurta, neobranog mlijeka, kiselog vrhnja ili kefira na lice izbjegavajući područje oko očiju. ostavite da djeluje 10-15 minuta, a potom lice isperite hladnom vodom. 

21. Zaštita od vjetra

Sastojci: Bjelanjak

Priprema: Istucite bjelanjak pa ga nanesite na lice i ostavite da djeluje pola sata. isperite vodom. Maska će osvježiti i učvrstiti masnu kožu te stvoriti prirodnu barijeru, koja će je štititi od vjetra i hladnoće.

22. Za svjež izgled

Sastojci: Zobene pahuljice, med, žumanjak

Priprema: Pomiješajte u jednakim omjerima sirove zobene pahuljice, žumanjak i med. Ostavite masku da djeluje na licu 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom i osušite kožu. Koža će biti svježa i meka.

23. Tretman za glatku kožu

Sastojci: Banana, slatko vrhnje

Priprema: Pomiješajte bananu sa slatkim vrhnjem. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 30 minuta. Koža će biti meka, glatka i hidratizirana. Za hladnih zimskih dana masku možete i češće nanositi.

24. Čokoladni balzam

Sastojci: 3 žlice kakao maslaca, 3 do 4 trake tamne čokolade, žličca ulja vitamina E, 1/4 žličice soka od naranče

Priprema: Rastopite maslac u mikrovalnoj, dodajte čokoladne trake i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte vitamin E  narančin sok. Izmiješajte pa ulijte u bočice. Balzam će usnama i suhoj koži vratiti sjaj i mekoću.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju