Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

24 najbolja smoothieja za dozu vitamina, minerala i energije

24 najbolja smoothieja za dozu vitamina, minerala i energije
1

Iskoristite sezonsko voće i smiksajte napitke koji će vam dati energiju za trening, a nakon vježbanja ih obogatite proteinima za izgradnju mišića. Smoothieji su kvalitetan izbor za međuobrok

VIDEO

- Kvalitetni smoothieji odličan su izvor vitamina i minerala, dijetalnih vlakana te hranjive energije, posebice za ljude koji žive užurbano, bave se tjelesnom aktivnoću i imaju ograničeno vrijeme pripreme obroka - kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić.

Produljuju sitost

- Jedenje manjih obroka raspoređenih u pravilnim vremenskim razmacima održavat će vas sitima kroz dan i pružati sve potrebne nutrijente. Tako održavate konstantnu razinu šećera u krvi, što vam pruža osjećaj sitosti i daje dovoljno energije kroz dan za sve aktivnosti, a osobito one pojačane kao što je treniranje - kaže nutricionistica, dipl. ing. preh. teh. Sanja Ćosić. 

Pravilnim izborom i kombinacijom namirnica za smoothieje u prehranu ćete uvrstiti minerale i vitamine, dijetalna vlakana i nezasićene masne kiseline, koje djeluju antioksidativno, ubrzavaju metabolizam i potpomažu probavu, pojašnjava Ćosić.

Dreamstime

- Baza smoothieja mogu biti cijeđeno voće (narančin sok), mliječni proizvod (jogurt, probiotički jogurt ili mlijeko), biljni napici (sojino, rižino, bademovo mlijeko) ili voda. Uz obaveznu dozu voća ili povrća neka i proteini postanu bitni sastojak jer vam mogu pomoći u održavanju mišićne mase - kaže Ćosić.

Dodaje da je proteinske smoothieje najbolje piti nakon treninga, dok je one na bazi voća najbolje uzimati prije treninga da vam daju energiju. 

Birajte sezonsko

- Ako je smoothie na bazi mliječnog proizvoda, dobro je kombinirati ga s niskokaloričnim voćem i povrćem, dok u smoothieje na bazi cijeđenog voćnog soka možete dodati chia sjemenke, koje su izvor proteina i omega masnih kiselina. Biljne masti dat će vam energiju i tijelu pomoći da apsorbira vitamine. Koristite do dvije žličice monozasićenih kiselina, kao što su ulje avokada, laneno ulje i ulje orašida - savjetuje Ćosić.

Nutricionistica Šoštarić savjetuje da pokušate birati sezonsko voće i povrće te dodatno obogatite svoj smoothie dodavanjem začina koji podižu termogenezu i ubrzavaju metabolizam, poput cimeta i čilija u prahu.

Začini poput mente ljeti će vas dodatno rashladiti, a đumbir i kurkuma će poslužiti kao snažni antioksidansi. Začini najbolje djeluju kad ih se svježe doda u jelo i zato su odličan dodatak svježim sokovima, dodaje nutricionistica Ćosić. 

Pij lubenicu i spriječi taloženje masnog tkiva

Sezonsko voće i povrće poput breskvi i krastavaca dobar je odabir za pripremu smoothieja. 

- Breskve su odličan izvor dijetalnih vlakana odgovornih za pravilno funkcioniranje probave i srčanog sustava. Sjajan su izvor vitamina C te vitamina A koji igra važnu ulogu u održavanju normalne koštane mase, podržava imunološki sustav te blagotvorno djeluje na kožu što je važno ljeti kada ste izloženi sunčevim zrakama. Dobar su izvor kalija koji sudjeluje u raznim bikoemijskim procesima u tijelu, kao i normalnom radu srca pri čemu snižava krvni tlak - kaže nutricionistica Nataša Šoštarić. I kupine su bogate dijetalnim vlaknima - u jednoj šalici nalazi se čak osam grama. 

- Neprocjenjiv su izvor vitamina C, koji ima ulogu u neutraliziranju štetnih slobodnih radikala te djeluje protuupalno. Svježe kupine sadrže raznovrsnost minerala poput kalija, mangana, magnezija i bakra. Bakar sudjeluje u procesima izgradnje kostiju te je odgovoran za produkciju crvenih i bijelih krvnih zrnaca. Kupine su izvor mnoštva fenolnih i flavonoidnih spojeva, tj. fitokemikalija, poput antocijana i tanina, koji imaju snažno antioksidativno djelovanje i mogu pomoći pri upalnim procesima te usporavaju starenje organizma - kaže Šoštarić.

Freshly blended fruit smoothies of various colors and tastes

Nastavlja da lubenica sadrži dobar omjer vode i elektrolita. Obiluje fitokemikalijama poput likopena i beta karotena koji djeluju antioksidativno i štite organizam i stanice od oštećenja. Likopen se povezuje sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i štiti kožu od UV zračenja, a lubenica ga sadrži više od rajčice.

Sadrži i aminokiselinu citrulin, koja se metabolički pretvara u arginin. Znanstvenici su utvrdili da je unos citrulina povezan sa sprečavanjem taloženja viška masnog tkiva. Lubenica je i dobar izvor snažnih antioksidanata poput vitamina A i C te kalija i ostalih potrebnih elektrolita.

- Citrusno voće, pa tako i limeta, obiluje vitaminom C, koji je snažan antioksidans, a pomaže i pri održavanju normalnog rada imunološkog sustava. Izvor je i dijetalnih vlakana, kao i jedinstvenih flavonoidnih spojeva, poput flavonol glikozida i spojeva s kamerolom kojima se, osim što djeluju antitumorski i protuupalno, pripisuju antibiotska svojstva.

Fotolia

Limunska kiselina u limeti i limunu pokazala se kao dobar odabir u borbi protiv bubrežnih kamenaca i olakšava probavu - kaže Šoštarić.

I krastavci su osvježavajući izvor mnoštva mikronutrijenata koji sudjeluju u normalnom radu organizma. Niskokalorični su, a u kori sadrže dijetalna vlakna koja mogu pomoći pri zatvoru. Vrlo su dobar izvor kalija, koji čuva srce, a imaju vrlo malo natrija. Sadrže antioksidanse poput beta karotena, vitamina C, vitamina A, luteina i zeaksantina, koji štite cijelo tijelo od slobodnih radikala koji oštećuju stanice. 

Dodaj malo đumbira i lakše ćeš mršavjeti

Đumbir pospješuje probavu, kurkuma detoksikaciju jetre, a cimet regulira šećer. U smoothieje se dodaje žličica začina.

Đumbir, kao i većina začina, ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma, pa ga je korisno dodati u smoothieje, kaže nutricionistica Sanja Ćosić.  

- Sadrži fitonutrijente gingerole sa snažnim protuupalnim svojstvima te pospješuje rad probave, smiruje želudac i ublažava mučnine - objašnjava Ćosić. U smoothie savjetuje dodati žličicu svježe naribanog đumbira. Možete ga kombinirati s jabukom, bananom, narančom, limunom, kruškama, smokvama, datuljama, tropskim voćem, mrkvom i lisnatim povrćem.

- Kurkuma, pak, pridonosi općem zdravlju zbog biljnog pigmenta kurkumina, jednog od najjačih antioksidansa sa snažnim protuupalnim svojstvima koji pogoduje jetri povećavajući njenu detoksikaciju - kaže. U smoothie se dodaje žličica kurkume, a sjajno se kombinira s bananom, vanilijom, ananasom, narančom, mangom, datuljama i kakaom.

Fotolia

- Crni papar sadrži piperin, fitonutrijent koji ima snažnu antioksidativnu aktivnost i antibiotska svojstva protiv niza bakterija. Hranjive tvari u papru pouspješuju probavu, smanjuju nadutost te sprečavaju stvaranje plinova u crijevima - pojašnjava Ćosić. 
Savjetuje dodati pola žličice ili žličicu u smoothieje s mangom, ananasom, kupinama, grejpom, jagodama, dinjom ili sokovima od povrća.

I začini poput bosiljka, kopra ili korijandera imaju jaka antioksidativna svojstva i djeluju protuupalno. Dodajte dva, tri lista u smoothie s zelenolisnatim povrćem, savjetuje. Nastavlja da menta potiče probavu te smiruje želudac kod probavnih smetnji i upala, a u smoothieje se dodaje oko tri-četiri lista. Kombinira se s limetom, grejpom, dinjom, bobičastim voćem i krastavcem.

Cimet regulira šećer u krvi, smanjuje LDL kolesterol i djeluje protuupalno, a dodaje se od jedna do dvije žličice. Vanilija pomaže kod smanjenja mučnina, a njezin miris smiruje i opušta. Najbolje je dodati jednu-dvije žličice svježe ili vanilije u prahu u mliječne smoothije, kaže Ćosić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje