Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

25 trikova u kuhinji: Za bržu pripremu jela i manje nereda

25 trikova u kuhinji: Za bržu pripremu jela i manje nereda

Ako znate kako skuhati neku namirnicu brže, uštedjet ćete vrijeme koje možete provesti s najmilijima. Dodatno, olakšat ćete si posao i manje vremena ćete provesti čisteći nakon kuhanja

VIDEO

Uz predmete koje već imate kod kuće možete ubrzati i olakšati svaki posao u kuhinji, prenosi Rd.

1. Plastičnom bocom razdvojite žumanjke

Na rubu posude razbijte jaje, a onda uzmite plastičnu bocu, stavite je kraj žumanjka i nježno stisnite. Kad otpustite pritisak, boca će povući žumanjak i možete ga jednostavno prebaciti u drugu posudu.

POGLEDAJTE VIDEO: Uz mali trik objesite sliku na zid bez muke

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:13

2. Kukuruz odvojite kalupom za kuglof

Kako biste odvojili zrna svježeg kukuruza, jednostavno klip uspravno postavite u središte kalupa za kuglof koji ste postavili naopačke. Čvrsto držite vrh klipa i nožem odvojite zrnje, a možete i oguliti klip za dodatne sokove. Sve će se skupiti u kalup, a to stvara manje nereda za čišćenje poslije.

Odlični trikovi američkog chefa - kako peći i zamrzavati meso
Odlični trikovi američkog chefa - kako peći i zamrzavati meso

3. Ne ispirite tjesteninu

Ispiranje tjestenine ispire prirodni škrob i uništava okuse. Ako je ne ispirete, umak će bolje prianjati uz tjesteninu. Upravo zato u mnogim receptima savjetuju da ne bacate vodu u kojoj ste je kuhali jer će pomoći pri izradi umaka. Umjesto toga, izbacite ispiranje.

4. Ako torta nije uspjela, postoji brzo rješenje

- Umjesto da bacite biskvit, slažite ga u posudu sa slojevima tučenog vrhnja i voća - savjetuje kuharica Tamar Adler. Dobit ćete ukusan i privlačan desert.

5. Papir za pečenje pomaže da stol ostane čist

Prije nego što krenete s pripremom jela, namirnice stavite na prazan i čist papir za pečenje. Time ćete izbjeći mrlje i prolijevanje sastojaka, a ujedno će vam uštedjeti vrijeme da ne morate svako toliko odlaziti po novu namirnicu jer su vam sve na dohvat ruke.

6. Kotačem za pizzu narežite začine

Peršin, celer, kopar i druge začine umjesto dosadnog sjeckanja nožem usitnite uz pomoć kotača za pizzu. Usto, kotač će lagano prerezati palačinke i tjesteninu u obroku za malu djecu.

7. Koristite zdjelu za odlaganje smeća

Tijekom kuhanja, ostatke povrća i drugih namirnica bacite u veliku zdjelu na stolu, a kad ste gotovi s kuhanje, ispraznite je u smeće. To će vam uštedjeti vrijeme i nećete morati svako toliko odlaziti do kante za smeće, a ujedno će površine ostati čišće jer nećete raznositi otpad. Još je lakše ako u posudu stavite vrećicu u koju ćete bacati smeće.

Mali, ali super kuhinjski trikovi uz koje će kuhanje trajati kraće
Mali, ali super kuhinjski trikovi uz koje će kuhanje trajati kraće

8. Jaja kuhajte uz dodatak soli

Ako želite lakše očistiti ljusku s tvrdo kuhanih jaja i odvajati veće komade umjesto da se rasprsne u milijun manjih, prilikom kuhanja u vodu dodajte čajnu žličicu soli.

9. Blender očistite bez muke

U blender ulijte toplu vodu do jedne trećine spremnika i dodajte nekoliko kapi tekućeg deterdženta, preporučuje Woman’s Day. Pokrenite ga na 10 sekundi, a zatim isperite i osušite.

10. Pripremite svoje mrvice

Ako vam je ostalo viška peciva za burgere ih hot dog, nemojte ih bacati nego ih natrgajte na manje komade i zamrznite. Kad vam zatrebaju mrvice, stavite ih na 10 do 20 sekundi u multipraktik i sameljite.

11. Limun se bolje cijedi nakon mikrovalne

- Ubacite limun u mikrovalnu pećnicu na 10 sekundi kako bi sokovi brže potekli - sugerira kuhar Laurent Tourondel dodajući kako to osobito pomaže ako pokušavate iscijediti baš svaku kap.

Fantastični kulinarski trikovi koji olakšavaju pripremu hrane
Fantastični kulinarski trikovi koji olakšavaju pripremu hrane

12. Za bolju koricu pite, koristite ribež

Umjesto da maslac režete nožem i dodajete ga brašnu, smrznite ga i potom naribajte - savjetuje Beth Moncel.

13. Začinite ostatke hrane ostacima vina

Ostatke vina zamrznite u ledene kockice kako biste začinili umake i variva. Bijela i pjenušava vina odlična su za kremaste ili bistre juhe, dok se crveno vino odlično slaže s umacima od rajčice i goveđim jelima.

14. Okrenite kutiju s maslacem od kikirikija

Prilikom spremanja, kutiju u kojoj se nalazi maslac za kikiriki spremite okrenutu naopačke. To će omogućiti da se ulje koje se skuplja u posudi ravnomjernije rasporedi po cijelom sadržaju, pa će maslac biti kremastiji i nećete ga morati miješati. Pripazite samo da je poklopac čvrsto pričvršćen kako ulje ne bi iscurilo.

15. Trijem može poslužiti i kao hladnjak

Ako vam je hladnjak pun jer očekujete goste, a temperatura vani je nekoliko stupnjeva iznad nule, voće i povrće možete držati i u spremniku na otvorenom. To može biti trijem, balkon ili dvorište, a na taj ćete način uštedjeti dragocjeni prostor.

16. Sameljite Doritose

Ako vam je ostalo viška Doritosa, stavite ih u mlinac za papar i sameljite kao dodatak omiljenim jelima od tjestenine sa sirom do brokule.

17. Koristite škare

- Za rezanje nježnog sirovog ili kuhanog povrća, koristite kuhinjske škare. Povrće postavite izravno iznad tave ili lonca i jednostavno ga prerežite - savjetuje Mark Bittman.

Trikovi poznatog chefa: Kako dobiti savršeno hrskav pomfrit
Trikovi poznatog chefa: Kako dobiti savršeno hrskav pomfrit

18. Lako prerežite cherry rajčice

Pronađite dva poklopca slične veličine i posložite rajčice na jedan od njih. Drugim ih nježno pritisnite odozgora, a onda nožem prerežite po sredini. Na taj način ste odjedanput prerezali hrpu rajčica i uštedjeli ste si vrijeme.

19. Narežite krumpir na rezaču za jabuke

Na taj ćete način postići da su sve kriške savršeno jednake veličine.

20. Omekšajte zamrznuti sladoled

Oštar nož zagrijte pod toplom vodom, a onda na površini sladoleda napravite nekoliko linija dubokih oko centimetar i udaljenih isto toliko. To će povećati izloženu površinu sladoleda koji će se tako brže topiti i na taj način omekšati. Dodatno će pomoći ako žlicu za sladoled zagrijete pod toplom vodom prije nego što zagrabite kuglicu.

21. Brzo odmrznite meso

Metal provodi toplinu, pa zato meso u plastičnoj vrećici stavite na naopačke okrenuti aluminijski lonac. Drugi lonac napunite vodom sobne temperature i stavite ga na meso. Za pet do deset minuta, meso će se odmrznuti.

22. Izrežite plijesan

Ako ste u hladnjaku skupili previše ostataka hrane i nakupila se plijesan, imajte na umu da je čvrste namirnice lakše spasiti od mekih. Plijesan ne može prodrijeti duboko u tvrde sireve, pa je u redu izrezati je i spasiti sir. Isto vrijedi za mrkve, no hrana koja sadrži puno vlage poput jogurta, kruha ili ostataka hrane, porozna je i sigurno kontaminirana i ispod površine te ju je najbolje baciti.

23. Rezačem za jaja prerežite jagode

Kako biste brzo pripremili deset ili voćnu salatu, jagode na kriške prerežite rezačem za jaja. Isto će poslužiti i za avokado i mozzarellu.

24. Poklopac staklenke pomaže kod pečenja jaja

Za savršeno okrugla pečena jaja, zagrijte tavu i na nju stavite limene poklopce staklenki koje ste nasprejali uljem. U svaki poklopac dodajte jaje i pecite oko pet minuta ako želite srednje pečeni žumanjak. Hvataljkama izvadite poklopce i poslužite.

25. Doručak iz šalice

Na dno šalice utrljajte malo maslaca i do vrha je napunite kruhom. U drugoj posudi umutite jaje, tri žličice mlijeka i malo cimeta. Mješavinu prelijte preko kruha u prvoj šalici i stavite u mikrovalnu na jednu minutu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom