Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
20 komentara

3 slasna jela sa šparogama u glavnoj ulozi - prste ćete lizati

Iskoristite sezonu šparoga i napravite fina jela poput proljetnih lazanja, zelenog rižota sa šparogama ili fritaje iz pećnice. Radi se o laganim i zdravim jelima koja gotovo svi vole

20 komentara

Fritaja sa šparogama iz pećnice 

Sastojci:  600 g divljih šparoga, 100 g kozjeg sira, 2 ljutike, prstohvat soli, 1/2 žličice papra, 8 jaja, 6 žlica maslinova ulja, vezica vlasca 

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s vrškovima. Prokuhajte ih minutu do dvije u slanoj vodi da im skratite pripremu. Na maslinovu ulju kratko popecite sitno nasjeckanu ljutiku, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte dok šparoge ne omekšaju. 

Jaja razbijte i pjenasto umutite pjenjačom. Dodajte u njih pirjane šparoge i promiješajte. Posolite i popaprite ih. Kalup za slane pite premažite maslacem. U kalup izlijte jaja sa šparogama. Po svemu namrvite kozji sir. 

PREFINI RECEPTI 50 nijansi zelene: Odlična jela sa najzdravijim namirnicama

Stavite peći fritaju u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva desetak minuta. Stalno provjeravajte kako se peče. Čim jaja počnu poprimati boju po vrhu, izvadite jer moraju u sredini ostati lagano kremasta.

Prema želji, posipajte nasjeckanim vlascem i poslužite.  

Proljetne lazanje sa  šparogama  

Sastojci: 350 g lazanja, 500 g šparoga, 100 g boba, 100 g graška, 250 g parmezana, 40 g maslaca, 500 ml mlijeka, 40 g brašna, sol, papar

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: Šparoge operite. Ako je riječ o divljima, prelomite ih i koristite samo dio s izdankom, a ako su krupnije iz prodavaonice, podrežite ih i ogulite. Prokuhajte nekoliko minuta u kipućoj vodi ili na pari. Izvadite ih i ostavite da se ocijede. Krupnije šparoge razrežite po pola po duljini. Bob i grašak skuhajte. Pripremite bešamel. Na rastopljenih 40 grama maslaca svijetlo popržite brašno. Dolijte mlijeko uz neprestano miješanje.

Prve ovogodisnje sparoge stigle na sibensku trznicu VEZICE OD 15 DO 50 KUNA Stigle šparoge! Odlično čiste bubrege i jetru, čuvaju od raka

Kad se umak zgusne, maknite ga s vatre. Vatrostalnu posudu premažite maslacem. Položite red lazanja i prelijte s nekoliko žlica bešamela. Posložite šparoge, posipajte bob i grašak te ribani parmezan. I tako do kraja.

Preko zadnjeg reda lazanja prelijte bešamel i posipajte ostatkom parmezana. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva.

Zeleni rižoto sa šparogama 

Sastojci: 200 g šparoga, 400 g riže, 3 žlice vrhnja za kuhanje, vezica bosiljka, vezica peršina, 3 žlice maslinova ulja, 1 luk, 5 mladih lukova, 150 ml vina, 1,2 l pilećeg temeljca, 90 g parmezana, sol, svježe mljeveni papar

Stockfood/Guliver | Autor: Stockfood/Guliver Foto: Stockfood/Guliver

Priprema: Šparoge operite i odvojite im gornji mekani dio, od tvrđeg poslije napravite juhu. Kuhajte šparoge u posoljenoj vodi oko dvije minute. Izvadite ih i ocijedite. Sačuvajte tekućinu u kojoj su se kuhale. Narežite ih krupnije.  

Zagrijte ulje u širokoj posudi za kuhanje. Popržite luk i mladi luk dok omekšaju. Smanjite vatru, dodajte rižu i stalno miješajte na laganoj vatri. Dodajte vino. Kada riža potpuno upije tekućinu, dodajte malo juhe te tekućinu u kojoj su se kuhale šparoge. Stalno miješajte da se riža ne primi. Ponovo podlijte kad tekućina ishlapi.

Nakon 25 minuta pirjanja dodajte natrgani bosiljak i peršin. Miješajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umiješajte naribani parmezan i vrhnje. Poslužite vruće.

ONI SU GROZNI I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message