Lifestyle

Komentari 4

3D ideje za preuređenje doma: Uz ove trikove stvori novi dom

Tapete je najbolje smjestiti na manje površine iznad kreveta, iza sjedeće garniture ili u blagovaonici jer će tako podignuti i osvježiti prostor, no možete koristiti samo jednu ali na većem zidu

Rijetko koji detalj može preobraziti sobu kao zidne tapete. Ovaj zanimljiv trend na neko smo vrijeme zaboravili i smatrali staromodnim, no sad se budi i vraća na velika vrata.

Ako je svijet tapeta za vaš nešto sasvim novo, prvo razmislite koji je zapravo vaš stil. Ako ste romantičar u duši, probajte s nježnim cvjetnim printevima i pastelnim bojama, koje se posebno dobro snalaze iznad kreveta. Hrabriji se mogu okušati s jakim geometrijskim motivima koji će svakom prostoru dati osobnost.

Ono što svakako trebate izbjegavati su jeftini printovi na sjajnom papiru jer će izgledati nametljivo. Uložite u kvalitetan papir i vodite brigu da boja detalja nije prenaglašena - tako ćete stvoriti dojam sofisticiranosti. Kad ste odabrali uzorak koji će pričati priču o vašem prostoru, dodatnu pozornost posvetite i veličini sobe te osvjetljenju. Izaberite nekoliko printeva i probajte “živjeti” s njima barem tjedan dana, i to na način da jedan veći uzorak isprobate na glomaznom zidu.

Zapamtite da kontrast čini prostor zanimljivim, a to je najbolje postići miješanjem mat i sjajnih materijala te toplih i hladnih boja. Izražene motive i jarke boje dobro je smjestiti na manje površine jer privlače pozornost, a odlučite li cijelu manju sobu presvući u tapete, izaberite one s mnogo detalja jer u ovom slučaju neće dodatno smanjiti prostor. Važno je odabrati svjetlije tonove, dok veći prostori dobro podnose i tapete tamnijih boja. Kako bi se postigao efektan dojam, obložite samo one zidove ili dijelove zidova koje želite naglasiti.

Odabirom boja povežite prostor

Da bi se postigla što bolja povezanost u cijelom interijeru, okolne zidove koji nisu pokriveni tapetom obojite u jednu od sastavnih boja tapete. Treba znati da tapeta naglašava onaj dio prostorije koji želimo da bude najizraženiji u interijeru. Fototapete dobar su izbor za dnevni borovak ili blagavaonicu, no u spavaću sobu dobrodošle su isključivo mirnije boje i motivi.

Naručite svoj podni svemir

Tapete će se sjajno uklopiti u dom uređen starim drvenim namještajem.

Želite li pokazati svoju ekstravagantnu stranu, tapete postavite na pod u blagavaonici, ali pripazite na uputstva i smjernice proizvođača. Mogu se kupiti na www.aliexpress.com, wallmuralshop.com po cijeni od 200 do 350 kuna.

Isprobajte tapetu na samo jednom većem zidu

Bilo da su geometrijskog ili cvjetnog uzorka, a može i na prugice, tapete će trenutačno udahnuti retroduh u vaš dom. Za početak, njima možete oblijepiti samo jedan, istaknuti zid, a ostale obojite tako da se slažu s dominantnom bojom tapeta. Za retrougođaj poigrajte se s uzorcima i bojama.

Od uzoraka najjednostavnije su točkice ili pruge, a među najpopularnijim retrobojama su senf žuta, limeta zelena, tirkizna, ružičasta, žarkocrvena, narančasta, svijetloplava ili svijetlosmeđa. Možete kombinirate više uzoraka, ali ne u velikoj sobi.
 

Neka tapete pričaju priču o prostoru

Jednobojan, prazan zid idealan je za igre rasvjetom i uzorcima. Odaberite idealnu poziciju za tapetu i pobrinite se da bude u skladu s prostorom. Kupaonicu osvježite, boravak oživite, a sobe smirite.

Najčitaniji članci