Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
241 komentara

4 najčešća oblika ženske guze - i kako ih savršeno oblikovati

Želite li izvući maksimum iz svojeg oblika guze i do ljeta izgledati savršeno, najprije je važno da odredite koji tip imate - tada krenite s vježbama koje će vas najbrže dovesti do cilja

Dreamstime
Foto: Dreamstime

Većinu ženskih stražnjica možemo svrstati u četiri kategorije - kvadratna, srcolika, okrugla i obrnuto slovo V. Stručnjaci su otkrili kako prepoznati koji tip imate, kako ga održati u odličnoj formi, a samim time i svesti pojavljivanje celulita na minimum.

Osobna trenerica Em Furey iz Londona savjetuje kako oblikovati guzu na temelju prirodnog oblika.

Kvadratna

Ovaj oblik prepoznatljiv je po tome što donji dio stoji niže, a višak volumena nalazi se na vrhu, poput one kakvu ima Kendall Jenner. Kod ovog oblika važno je izgraditi gluteus maximus (veliki mišić u stražnjici) kojim će se popuniti stražnji dio bikinija.

- Vježbe moraju biti usmjerene uglavnom na veliki gluteus, jer kod ovog oblika stražnjica može izgledati kao muffin, dolje spljoštena, a gore obla. Odlična vježba za ovaj tip je rotacijski iskorak - kaže Em Furey, a prenosi Daily Mail.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Okrugla

Ako imate okruglu guzu, poput Kylie Jenner, tada nemate problema s volumenom kao žene čija je stražnjica kvadratna. Kod ovog tipa valja se usredotočiti na toniranje središnjeg dijela.

- Pilates vježbe su odlične za žene okrugle stražnjice. I baletni pokreti tako da se kukovi rotiraju i noga okreće tako da se nožni prsti izvrću prema van su odlične, dok se u isto vrijeme polako spušta u čučanj - objašnjava ova osobna trenerica.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Srcolika

To je tip stražnjice kakav s ponosom pokazuju Kim i Khloe Kardashian. Taj tip guze ima najviše volumena tamo gdje treba, na sredini. Veliki gluteusi su dobro razvijeni, a masnoća je raspoređena na donjem dijelu stražnjice i na bedrima.

Kod ovog tipa treba paziti na održavanje središnjih mišića, gluteus mediusa.

- Odlična vježba za ovaj oblik je čučanj koji se izvodi tako da se stoji na jednoj nozi dok je druga u zraku, i lagano se spušta u čučanj. To je teška vježba - kaže trenerica.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Obrnuto slovo V

Ovakav oblik ima Kourtney, a karakterizira ga nedostatak volumena u odnosu na druge oblike. Kod ovog tipa je važno usredotočiti se na velike gluteuse, kako bi dobili volumen te poraditi na toniranju.

- Veliki gluteusi su glavni fokus kod ovog oblika guze jer je potrebno dobro se zagrijati da bi se dobio volumen. Dobra vježba za ovaj tip je veliki čučanj dok se u isto vrijeme drži uteg u s obje ruke, naslonjen na prsa - objašnjava osobna trenerica.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

Još poneki detalj o gluteusima

Stražnjica se sastoji od tri mišića – gluteus maximus, gluteus medius i gluteus minimus. Za dobar oblik guze najvažniji je prvi, gluteus maximus ili veliki mišić stražnjice.

- Gluteus maximus je prilično čudan mišić. Suprotno uobičajenom vjerovanju, on se sastoji većinom od sporih mišićnih vlakana što znači da se i sporije zamara. Međutim, ipak se ponaša kao da je sastavljen od brzih mišićnih vlakana zaduženih za kratke i eksplozivne pokrete. Radi se o prilično lijenom mišiću koji će radije ostati neaktivan i sav rad prepustiti ostalim mišićima - objašnjavaju na portalu terzo-teretana.me i dodaju:

SLAVNE VJEŽBE Pet Tibetanaca: Ove vježbe će pomladiti tijelo i razveseliti vas

"Svakodnevne aktivnosti poput hodanja, penjanja uz stepenice i slično, dovoljne su za neko osnovno aktiviranje i održavanje mišića ali ne i gluteusa. Gluteus traži direktan, eksplozivan , težak pokret koji će ga aktivirati. Ako uzmemo recimo primjer neke obične osobe koja radi čučanj bez opterećenja, moguće je da će se aktivirati čak 60 posto maksimalne kontrakcije kvadricepsa, a samo 10 posto gluteusa."

 

VIDI OVO: 7 najbizarnijih fetiša na svijetu! 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message