Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
97 komentara

4 nevjerojatna razloga zbog kojih možete pasti u nesvijest

Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svijesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata. Ali o okidačima nesvjestice se puno manje zna. Ovo su jedni od manje poznatih uzroka

Foto: Dreamstime
97 komentara

Najčešće nesvjestice traju svega nekoliko minuta, a mogu se dogoditi svakome. Ne samo da se svima događaju, nego se često znaju dogoditi u najnezgodnijim trenutcima. Ali kad bi mogli utjecati na svoj organizam, barem psihosomatski znajući koji su okidači, pretpostavka je da bi se nesvjestice manje događale. Neki od okidača za koje nikad nismo mislili da bi utjecali na gubitak svijesti su i kašalj i odlazak na toalet, piše Daily Mail. 

Naglo ustajanje

Nemojte naglo ustajati, jer pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad tlaka. U većini slučajeva naš organizam ima protuudarac i srce počinje brže pumpati krv i stezati krvne žile kako bi stabiliziralo tlak.

Foto: Dreamstime

Ali, u nekim slučajevima organizam je preslab kako bi pokrenuo krvotok i tu dolazi do mogućnosti nesvjestice.

Odlazak na zahod 

Odlazak na toalet isto može prouzročiti nesvjesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate, samim pražnjenjem organizma šire se krvne žile.

Foto: Dreamstime

U slučaju naprezanja krv se usmjerava od mozga prema području naprezanja i to ostavlja mozak u riskantnoj poziciji rada s manjom količinom kisika.

Smijeh

Rijetko se događa, ali ima dosta zabilježenih slučajeva da nakon intenzivnog smijanja (budući da tijekom smijanja prekidamo dotok kisika) možemo izgubiti svijest.

themoviedb.org | Autor: themoviedb.org Foto: themoviedb.org

Budući da je takav smijeh teško kontrolirati, budite na oprezu i svjesno smanjujte stezanje mišića abdomena kako biste se uspjeli zaustaviti prije nego vam ponestane kisika.

Kašalj

Napadaji intenzivnog kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvjestice. Izvještaj objavljen na portalu "Respiratory Medicine" kaže da postoji par stotina prijavljenih slučajeva ovakvih napadaja gdje su ljudi znali biti u nesvijesti i do pola sata.

Foto: Dreamstime

Smatraju da je ovakva nesvjestica uzrokovana promjenom visine tlaka oko pluća.

Tema: Zdravlje za cijelu obitelj

Možda vas zanima i ovo:
Message