Obavijesti

Lifestyle

Komentari 98

4 nevjerojatna razloga zbog kojih možete pasti u nesvijest

4 nevjerojatna razloga zbog kojih možete pasti u nesvijest
1

Nesvjestica je kratkotrajni gubitak svijesti koji traje od nekoliko sekundi do najviše pola sata. Ali o okidačima nesvjestice se puno manje zna. Ovo su jedni od manje poznatih uzroka

VIDEO

Najčešće nesvjestice traju svega nekoliko minuta, a mogu se dogoditi svakome. Ne samo da se svima događaju, nego se često znaju dogoditi u najnezgodnijim trenutcima. Ali kad bi mogli utjecati na svoj organizam, barem psihosomatski znajući koji su okidači, pretpostavka je da bi se nesvjestice manje događale. Neki od okidača za koje nikad nismo mislili da bi utjecali na gubitak svijesti su i kašalj i odlazak na toalet, piše Daily Mail. 

Naglo ustajanje

Nemojte naglo ustajati, jer pri ustajanju gravitacija povlači krv u noge i uzrokuje značajni pad tlaka. U većini slučajeva naš organizam ima protuudarac i srce počinje brže pumpati krv i stezati krvne žile kako bi stabiliziralo tlak.

Ali, u nekim slučajevima organizam je preslab kako bi pokrenuo krvotok i tu dolazi do mogućnosti nesvjestice.

Odlazak na zahod 

Odlazak na toalet isto može prouzročiti nesvjesticu. Nije bitno koju nuždu obavljate, samim pražnjenjem organizma šire se krvne žile.

U slučaju naprezanja krv se usmjerava od mozga prema području naprezanja i to ostavlja mozak u riskantnoj poziciji rada s manjom količinom kisika.

Smijeh

Rijetko se događa, ali ima dosta zabilježenih slučajeva da nakon intenzivnog smijanja (budući da tijekom smijanja prekidamo dotok kisika) možemo izgubiti svijest.

themoviedb.org

Budući da je takav smijeh teško kontrolirati, budite na oprezu i svjesno smanjujte stezanje mišića abdomena kako biste se uspjeli zaustaviti prije nego vam ponestane kisika.

Kašalj

Napadaji intenzivnog kašlja mogu biti ozbiljan okidač nesvjestice. Izvještaj objavljen na portalu "Respiratory Medicine" kaže da postoji par stotina prijavljenih slučajeva ovakvih napadaja gdje su ljudi znali biti u nesvijesti i do pola sata.

Smatraju da je ovakva nesvjestica uzrokovana promjenom visine tlaka oko pluća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Pomozite imunitetu jer vas štiti od prehlada i težih bolesti
PROMO

Pomozite imunitetu jer vas štiti od prehlada i težih bolesti

Zdrav i jak imunološki sustav preduvjet je našeg zdravlja. Obolijeva se u trenutku pada imuniteta, a ne izloženosti virusu. Upravo tu najviše možemo sami sebi pomoći. Odbaciti štetne navike, redovito se baviti fizičkom aktivnošću te se posvetiti zdravoj i uravnoteženoj prehrani

Predijabetes je alarm koji treba shvatiti vrlo ozbiljno
PREDIJABETES

Predijabetes je alarm koji treba shvatiti vrlo ozbiljno

Oko polovice pretilih odraslih imaju granične vrijednosti šećera u krvi, a 10 posto njih sa šećerom od 5,7 i 6,4 mmol/l će dobiti dijabetes. Mnogi ni ne znaju da ga imaju
Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre
NAŠA JETRA

Iskoristite sikavicu i artičoku za bolju funkciju jetre

Problem masne jetre sve je češći zbog nezdravog načina života, a svaki problem s jetrom treba liječiti što prije jer njezino slabljenje može biti i opasno po život