Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

5 najdražih uskrsnih recepata blogerice Tamare Novaković

5 najdražih uskrsnih recepata blogerice Tamare Novaković
6

Njezina najveća strast su deserti no u svoja omiljena uskrsna jela uvrstila je i punjena jaja. Pogledajte što za Uskrs najradije sprema autorica bloga Bite my cake

VIDEO

Tamara Novaković mlada je i pasionirana kuharica u potpunosti posvećena izradi senzacionalnih kolača, slastica i torti. Piše blog Bite my cake, a možete je pronaći i na Facebooku. Za ovaj Uskrs podijelila je s nama recepte svojih najdražih jela i odgovorila na par blic-pitanja. 

Na Uskrs najviše miriši...

Kuhana šunka, mladi luk, svježe ribani hren, mamin domaći kruh, topla orahnjaču s opojnom aromom ruma i mirisan stručak tulipana i narcisa na proljetnom uskrsnom stolu.

Koja hrana ti prva pada na pamet kad pomisliš na uskrsni stol? 

Kuhana šunka i jaja, svježe ribani hren i mladi luk, janjetina, domaća orahnjača, pinca (sirnica, uskrsna pogača), zlevanka i rotkvice.

Za Uskrs obožavam jesti... 

Moja najdraža uskrsna hrana je definitivno janjetina ispod peke s mladim krumpirima i jabukom (za mene naša domaća lička), čaša dobrog crnog vina i topla orahnjača.

Već dugo za Uskrs planiram pripremiti...

Već neko vrijeme razmišljam o pripremi slanih šarenih rolada za Uskrs (npr. s ajvarom ili špinatom) te famoznog tzv. goranskog nadjeva od jaja, kruha, masti, šunke i mladog luka.

Nikako ne volim... 

Hm...malo je stvari za koje izričito mogu reći da ih "nikako ne volim" jer sam znatiželjna i rado ću probati svakojake kombinacije, naravno između namirnica koje jedem (postoje namirnice koje kategorički odbijam, ali nema ih mnogo). Što se konkretno uskrsne hrane tiče, nisam baš ljubitelj slatkih pletenica i peciva, sirnica (pinca, uskršnjih pogača). Miris im je neodoljiv i zabavne su za izradu, ali meni su užitak samo dok su vruće ili tople. Kad se ohlade, postaju mi suhe i dosadne. Slično je s kuglofima, koje nikad nisam voljela.

Ove godine kuham... 

Ove godine ćemo mama i ja, kao i prethodne, udružiti snage. Ona uživa u pripremi mesnog dijela, a ja ću ispeći prhku orahnjaču, tortu od sira, možda kruh i poigrati se umacima. Već neko vrijeme imam na pameti kombinacije sa sušenim rajčicama, hrenom...Zaigrala sam se i s fondant masom od koje sam napravila uskrsne ukrase za cupcakese. Na stolu će se svakako naći i proljetna salata od matovilca i radiča.

Uskrsni stol nije potpun bez... 

Uskrsni stol nije potpun bez košarice s pisanicama, makovnjače ili orahnjače, šunke, mladog luka i hrena, vaze s proljetnim cvijećem i ljudi koje voliš za tim stolom.

A što s jajima? 

Jaja se farbaju, ukrašavaju, jedu, koriste u salatama, poklanjaju, s jajima se tuca...To je naša drevna igra jako dobro poznata ljudima :) Postoji 101 način za pripremu jaja, budite maštoviti!

Tamarini recepti: Punjena jaja 

Sastojci: 

  • 4 tvrdo kuhana jaja 
  • 1 žlica umaka od hrena
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žličica sitno sjeckanog vlasca
  • 1 žličica sitno sjeckanog peršina
  • sol

Priprema: 

  • Tvrdo kuhana jaja ogulite i prerežite na pola, uzdužno. 
  • Izvadite žutanjke i vilicom ih usitnite s hrenom, kiselim vrhnjem i začinima. Smjesu možete staviti u vrećicu za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom. 
  • Polovice bjelanjaka napunite pripremljenom smjesom: istisnite ju pomoću ukrasne vrećice, ili jednostavno žličicom. 
  • Na kraju po želji možete posipati mljevenom crvenom paprikom.

Cupcakes od mrkve

Biskvit: 

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice đumbira
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 170 g maslaca
  • 200 g smeđeg šećera
  • 1 jaje
  • 3 žlice mlijeka
  • 1/2 žličice arome vanilije
  • 4 mrkve srednje veličine 

Krema:

  • 200 g krem sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 žlica arome vanilije
  • 1 žličica naribane narančine korice

Priprema:

  • Pećnicu ugrijte na 190 °C. U kalupe za muffine poslažite papirnate košarice za muffine. Pjenjačom izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine. 
  • U drugoj zdjeli pjenjačom umutite jaje, smeđi šećer, otopljeni maslac, mlijeko i vaniliju. Umiješajte naribane mrkve pa mješavinu suhih sastojaka. Sve izmiješajte pjenjačom tek toliko da se promiješa. Nemojte previše miješati.
  • Pecite 25 min. Izvadite da se potpuno ohlade.
  • Krem sir izmiksajte električnim mikserom s vanilijom. Postepeno umiksajte prosijani šećer u prahu i na kraju dodajte narančinu koricu. Premažite kremu po cupcakesima, slastičarskim špricom, ili ju jednostavno namažite po vrhu.

Male prhke orahnjače

Tijesto: 

  • 400 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • korica 1 limuna

Punjenje od oraha: 

  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 dcl mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 2 bjelanjka
  • 50 g grožđica

Priprema: 

  • Izmiksajte maslac s oba šećera i žutanjcima pa dodajte kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte i dodajte smjesi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 min.
  • Mljevene orahe pomiješajte s oba šećera, grožđicama, kipućim mlijekom i rumom. Umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka.
  • Pećnicu ugrijte na 200 °C .
  • Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte na dobro pobrašnjeloj podlozi. Namažite filom i zarolajte. 
  • Pecite oko 25 min. Izvadite i posipajte šećerom u prahu, kad se ohlade narežite na šnitice.

Cheesecake

Podloga: 

  • 250 g čajnih keksa
  • 125 g maslaca
  • 1 žlica šećera 

Krema: 

  • 700 g krem sira
  • 1 jaje
  • 2 žutanjka
  • 1 žličica arome vanilije
  • 40 g škrobnog brašna
  • 150 g šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja

Premaz: 

  • 400 g kiselog vrhnja
  • 3 žlice šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema: 

  • Za podlogu sameljite kekse i pomiješajte ih sa šećerom i otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u okrugli kalup s obručem koji se skida, promjera 24 ili 26 cm i pospremite u hladnjak. 
  • Za kremu izmiksajte sir sa šećerom. Dodajte jedno jaje i jedan po jedan žutanjak, vaniliju, škrobno brašno i na kraju slatko vrhnje. Izlijte na ohlađenu podlogu.
  • Pećnicu ugrijte na 170 °C. Na dno pećnice stavite posudu s vrućom vodom.
  • Cheesecake stavite na srednju razinu prethodno ugrijane pećnice i pecite oko 45 min. Cheesecake je gotov kada je još lagano drhtav na sredini. Isključite pećnicu.
  • Za premaz umutite pjenjačom kiselo vrhnje sa šećerom i vanili šećerom pa ravnomjerno premažite po cheesecakeu. Vratite u toplu pećnicu i ostavite 15-ak min. Zatim odškrinite vrata pećnice i ostavite cheesecake unutra još 10 min. Tada ga izvadite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi i pospremite u hladnjak na najmanje 3-4 sata, najbolje po noći.
  • Prije posluživanja možete dodatno preliti preljevom od ukuhanog voća.

Uskrsni cupcakes s kremom od limuna

-za 12 cupcakesa-

Tijesto: 

  • 113 g maslaca
  • 130 g šećera
  • 3 jaja
  • korica 1 limuna
  • 30 ml svježe ocijeđenog soka od limuna
  • 1 žličica arome vanilije
  • 90 g glatkog brašna
  • 90 g oštrog brašna
  • 1 ½ žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 60 ml mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja

Krema od limuna: 

  • 3 jaja
  • 80 ml svježe ocijeđenog limunovog soka
  • 1 žlica fino naribane limunove korice
  • 150 g šećera
  • 55 g maslaca
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera
  •  ½ žličice arome vanilije

Ukrasi od fondana: 

  • 1 vrećica želatine u prahu
  • 50 ml hladne vode
  • 100 g fruktoze
  • 20 ml vode
  • 1 puna žlica glicerina
  • 900-1000 g šećera u prahu
  • boje za kolače

Priprema:

  • Pećnicu ugrijte na 180 °C. Kalupe za muffine obložite košaricama za muffine ili namastite. 
  • Za tijesto pjenasto izmiksajte maslac sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje pa vaniliju, mlijeko, limunov sok i kiselo vrhnje. Dodajte limunovu koricu i oba brašna pomiješana s praškom za pecivo i prosijana. Izlijte tijesto u kalupe za muffine i pecite 20-ak min (provjera čačkalicom). Izvadite i pustite da se ohlade.
  • U međuvremenu napravite kremu od limuna: pjenjačom umutite jaja sa šećerom i limunovom koricom. U drugom loncu zakuhajte vodu pa zdjelu sa smjesom koju ste prethodno umutili stavite povrh lonca. Krema se mora kuhati na pari, miješajte ju pjenjačom 20-ak min. dok ne zgusne. Uklonite s vatre i u vruće umiješajte maslac. Pokrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostavite kremu da se potpuno ohladi.
  • Vrhnje s vanilijom i šećerom izmiksajte u šlag.
  • Izrežite sredinu cupcakesa i punite kremom od limuna. Slastičarskom vrećicom s ukrasnim nastavkom istiskujte šlag po cupcakesima.

Izrada fondana:

  • Želatinu prelijte s 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri.
  • U lončić na laganu vatru stavite fruktozu i 20 ml vode i miješajte dok se ne otopi i provrije. Pustite da vrije 30 sekundi pa uklonite s vatre. U to umiješajte nabubrelu želatinu i glicerin. 
  • Prethodno napravljenu smjesu dodajte šećeru u prahu i miješajte žlicom-isprva iskoristite 700 g šećera u prahu. Kada dobijete tvrđu smjesu, istresite ju na radnu površinu i zamijesite s ostatkom šećera u prahu. Ostavite pola sata da se fondan prosuši. 
  • Po želji fondanu dodajte prehrambene boje i izrađujte oblike.
  • Ovaj fondan možete čuvati u poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi do mjesec dana, iako je za rad najbolji isti dan ili 2-3 dana nakon izrade. Ako otvrdne nakon dužeg stajanja, zagrijte ga na 4 sekunde u mikrovalnoj.  

Još uskrsnih recepata potražite u našem Uskrsnom specijalu. Svaki dan očekuju vas novi recepti i trikovi za pripremu najfinijih jela, pisanica i kolača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam