Grah je pun antioksidansa, a može se pripremiti u nizu jela. Ako nemate vremena za namakanje, provjerite ovih pet malo drugačijih recapata s grahom iz limenke za ukusni doručak ili večeru
5 pomalo neobičnih recepata s grahom: Burger, fina salata, pašteta, tortilja, grah na tostu
Burger od graha
Sastojci:
- konzerva crvenog graha od 800 ml
- dvije male glavice luka
- dvije male mrkve
- 1 mali krumpir
- 50 gr zobenih pahuljica
- maslinovo ulje
- sol, papar, češnjak u granulama
- peciva
Priprema:
Narežite krumpir na male kockice i skuhajte. Na sitno nasjeckajte luk i stavite ga u tavicu s maslinovim uljem te kratko popržite.
Naribajte mrkvu te nju i krumpir dodajte na tavicu. Posolite, popaprite i dodajte češnjaka u granulama prema ukusu.
Iscijedite grah iz konzerve i zgnječite gnječilicom za krumpir. Stavite ga u veću posudu i dodajte mu luk i povrće. Sve zajedno dobro umijesite kako biste dobili jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte sitne zobene pahuljice i još jednom promiješajte.
Od dobivene smjese radite loptice poput teniskih te ih na kraju stavite na ravnu površinu i prignječite kako biste dobili burger. Zagrijte ulje na tavici i burgere lagano prepecite s obje strane.
Prerežite peciva po pola, dodajte željene umake i priloge te poslužite.
Grah salata
Sastojci:
- 400 g krumpira
- 1 limenka crvenog graha od 800 ml
- srednji ljubičasti luk
- 200 g cherry rajčica
- 20 otkoštenih crnih maslina
- 1 jušna žlica kapara
- 100 g kukuruza iz limenke
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
Skuhajte krumpir u ljusci te ga ostavite sa strane da se ohladi. U međuvremenu iscijedite i operite grah iz limenke i stavite ga u veću posudu.
Nasjeckajte cherry rajčice po pola i dodajte grahu. Dodajte i kukuruz, crne masline i kapare.
Kad se ohladio, ogulite krumpir te ga narežite na ploške (nemojte pretanke jer će se raspasti). Dodajte krumpir povrću.
Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem, a možete i dodati neki začin po želji, te promiješajte. Narežite ljubičasti luk na trakice i dodajte salati.
Salatu stavite u hladnjak na sat vremena te nakon toga poslužite.
Pašteta od graha
Sastojci:
- 1 limenka crvenog graha od 800 ml
- 2 crvena luka
- 1 čajna žličica crvene paprike
- 1 režanj češnjaka
- sol papar
- 2,5 žlice maslinovog ulja
- limunov sok
- senf
- usitnjeni orasi za posipanje
Priprema:
Grah ocijedite iz limenke stavite u lonac s vodom i zakuhajte. Kad zavrije kuhajte još 10-ak minuta pa iscijedite vodu i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Narežite luk na četvrtine i očistite češnjak.
Luk, češnjak, malo limunovog soka, crvenu papriku i senf stavite u blender i izmiksajte. Potom dodajte začine i malo po malo graha i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.
Ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne te poslužite s toplim pecivima i usitnjenim orasima.
Tortilja s grahom
Sastojci:
- limenka crvenog graha od 800 ml
- 1 luk
- 1 kiselo vrhnje
- 4 tortilje
- sol, papar
- 200 g naribanog sira
Priprema:
Zagrijte ulje u tavi. Narežite na sitno luk i dinstajte oko 2 minute. Ocijedite grah i isperite ga pod mlazom vode. Dodajte luku i prodinstajte oko 10-ak minuta. Posolite i popaprite.
Tortilje zagrijte u mikrovalnoj pećnici ili na suhoj tavici. Premažite ih s vrhnjem, dodajte grah, pospite s naribanim sirom, zarolajte i poslužite.
Grah na tostu
Sastojci:
- 2 šalice bijelog graha iz limenke
- pola šalice pelata
- 1 manji luk
- maslinovo ulje
- tvrdi naribani sir za posipati
- sol, papar
Priprema:
Narežite luk na sitno. U tavicu dodajte maslo maslinovog ulja te iscijedite grah iz limenke, operite i stavite u tavicu.
Dodajte tri jušne žlice pelata i začine. Popirjajte na laganoj vatri dok ne ispari tekućina i grah se malo ne zaprži. Dodajte sir i pirjajte još minutu dvije dok se ne rastopi i ne poveže s grahom.
Ispecite tost, dodajte grah i uživajte u obroku.