Lifestyle

Komentari 1

5 pomalo neobičnih recepata s grahom: Burger, fina salata, pašteta, tortilja, grah na tostu

5 pomalo neobičnih recepata s grahom: Burger, fina salata, pašteta, tortilja, grah na tostu

Grah je pun antioksidansa, a može se pripremiti u nizu jela. Ako nemate vremena za namakanje, provjerite ovih pet malo drugačijih recapata s grahom iz limenke za ukusni doručak ili večeru

Burger od graha

Sastojci:

Priprema:

Narežite krumpir na male kockice i skuhajte. Na sitno nasjeckajte luk i stavite ga u tavicu s maslinovim uljem te kratko popržite.

Naribajte mrkvu te nju i krumpir dodajte na tavicu. Posolite, popaprite i dodajte češnjaka u granulama prema ukusu. 

Iscijedite grah iz konzerve i zgnječite gnječilicom za krumpir. Stavite ga u veću posudu i dodajte mu luk i povrće. Sve zajedno dobro umijesite kako biste dobili jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte sitne zobene pahuljice i još jednom promiješajte.

Od dobivene smjese radite loptice poput teniskih te ih na kraju stavite na ravnu površinu i prignječite kako biste dobili burger. Zagrijte ulje na tavici i burgere lagano prepecite s obje strane.

Prerežite peciva po pola, dodajte željene umake i priloge te poslužite. 

Grah salata

Sastojci:

Priprema:

Skuhajte krumpir u ljusci te ga ostavite sa strane da se ohladi. U međuvremenu iscijedite i operite grah iz limenke i stavite ga u veću posudu.

Nasjeckajte cherry rajčice po pola i dodajte grahu. Dodajte i kukuruz, crne masline i kapare. 

Kad se ohladio, ogulite krumpir te ga narežite na ploške (nemojte pretanke jer će se raspasti). Dodajte krumpir povrću.

Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem, a možete i dodati neki začin po želji, te promiješajte. Narežite ljubičasti luk na trakice i dodajte salati.

Salatu stavite u hladnjak na sat vremena te nakon toga poslužite.

Pašteta od graha

Sastojci:

Priprema:

Grah ocijedite iz limenke stavite u lonac s vodom i zakuhajte. Kad zavrije kuhajte još 10-ak minuta pa iscijedite vodu i ostavite sa strane da se malo ohladi.

Narežite luk na četvrtine i očistite češnjak.

Luk, češnjak, malo limunovog soka, crvenu papriku i senf stavite u blender i izmiksajte. Potom dodajte začine i malo po malo graha i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. 

Ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne te poslužite s toplim pecivima i usitnjenim orasima.

Tortilja s grahom

Sastojci:

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi. Narežite na sitno luk i dinstajte oko 2 minute. Ocijedite grah i isperite ga pod mlazom vode. Dodajte luku i prodinstajte oko 10-ak minuta. Posolite i popaprite. 

Tortilje zagrijte u mikrovalnoj pećnici ili na suhoj tavici. Premažite ih s vrhnjem, dodajte grah, pospite s naribanim sirom, zarolajte i poslužite.

Grah na tostu

Sastojci:

Priprema:

Narežite luk na sitno. U tavicu dodajte maslo maslinovog ulja te iscijedite grah iz limenke, operite i stavite u tavicu.

Dodajte tri jušne žlice pelata i začine. Popirjajte na laganoj vatri dok ne ispari tekućina i grah se malo ne zaprži. Dodajte sir i pirjajte još minutu dvije dok se ne rastopi i ne poveže s grahom.

Ispecite tost, dodajte grah i uživajte u obroku.

Najčitaniji članci