Maleni, često ukrasni zalogaji vuku porijeklo riječi iz francuskog, pa tako kanape zapravo potječe od riječi za fotelju, jer komad slane hrane sjedi na kruhu kao što je čovjek na kauču
5 recepata za novogodišnje kanapee koje ćete lako složiti kod kuće i oduševiti goste
Idealni su za predjelo ili brzinski zalogaj tijekom druženja, a odlični su i na tulumima 'za pod zub'. Donosimo vam pet jednostavnih recepata.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
1. Tikva s kozicama
Sastojci:
- 1 velika tikva po izboru
- Krastavac
- 250 g pakiranje kozica
- 250 g svježeg sira
- prstohvat soli
Priprema:
Ispecite tikvu u šnitama od okvirno 1 cm na protvanu s malo ulja, pa izbušite s kalupima za kolače u obliku srca svaku šnitu. Na nju žlicom dodajte svježeg sira, krastavac nasjeckan vrlo sitno i jednu pečen kozicu na vrh.
2. Krekeri s rajčicom, sirom i šunkom
Sastojci:
- 2 x 90 g paketa šunke po izboru
- 2 x 90 g paketa sira po izboru
- 240 g cherry rajčice
- paket slanih krekera
Priprema:
Izrežite sir u kocke malo manje od krekera, pa ga položite na njega. Šnitu šunke presavinite prvo na pola, pa zatim na četvrtinu i stavite ju tako savijenu na sir. Na nju stavite cherry rajčicu, i sve komponente probodite čačkalicom. Kanape ukrasite listom bosiljka ili matovilca i poslužite uz umak po izboru.
3. Rolice sa šunkom
Sastojci:
- 2 x 90 g paketa šunke po izboru (treba vam ukupno 16 kriški)
- Rukola pakiranje od 50 g
- Mini mozzarella pakiranje od 150 g
- 240 g cherry rajčice
- 1 žlica glazure od balzamičnog octa
Priprema:
Položite šnitu šunke na dasku, dodajte nekoliko listića rukole, kuglicu mozzarelle i rajčicu, začinite i zarolajte. Ponovite sa svim kriškama šunke. Stavite na tanjur preliven balzamičnom glazurom i poslužite odmah ili ohladite nekoliko sati.
4. S lososom i sirom
Sastojci:
- 100 g krem sira
- 100 g svježeg sira
- Pola limuna, sok i korica
- 2 srednje tikvice
- 60 g dimljenog lososa
- 5 g svježeg vlasca, dužine pet cm
Priprema:
Pomiješajte krem sir, svježi sir i limunov sok i koricu. Začinite solju i paprom. Gulilicom ogulite tikvice na trakice. Natapkajte kuhinjskim papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vode. Komad tikvice i smjesu umotajte u rolicu od tri cm, učvrstite čačkalicom i stavite na tanjur za posluživanje. Ponovite s preostalim trakicama.
5. S parmezanom i sjemenkama
Sastojci:
- 100 g običnog brašna
- 100 g neslanog maslaca
- Prstohvat soli
- Prstohvat kajenskog papra
- 100 g parmezana, sitno naribanog
- 1 jaje, umućeno, za glazuru
- 1 žlica sjemenki maka
- 1 žlica sjemenki sezama
Priprema:
Trebat će vam 2 lima za pečenje, obložena papirom za pečenje.
Postavite pećnicu na 180°C stupnjeva. Brašno, maslac, sol i kajenski papar uspite u blender i dodajte većinu parmezana. Miksajte dok se sastojci ne povežu – ako vam se čini da je tijesto jako mekano, zamotajte ga u vrećicu za zamrzavanje i ohladite u hladnjaku dok ne bude dovoljno čvrsto za rukovanje.
Tijesto tanko razvaljajte, izrežite na pravokutnike veličine 3 x 7 cm i stavite na lim za pečenje. Ohladite 10 minuta prije pečenja. Premažite glazurom od jaja i svaki keksić pospite sjemenkama. Pecite kekse 10-15 minuta, dok ne porumene. Po potrebi mijenjajte tepsije u pećnici.
Izvadite keksiće iz pećnice i ostavite ih da se ohlade na limu nekoliko minuta, a zatim ih prebacite na rešetke da se potpuno ohlade. Čuvajte ih do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.