Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
301 komentara

5 vježbi za super seksi noge - bez fitnessa i velikog odricanja

Za sve ljude koji nemaju vremena za fitness centar predstavljamo program vježbi za noge koji se može odraditi bilo gdje. Malo vremena i par jednostavnih vježbi učinit će čuda...

Foto: Dreamstime
301 komentara

Mišići nogu glavni su oslonac i nositelj tijela te su odgovorni za niz pokreta, poput hodanja, trčanja, skakanja...

- Osim estetske prirode treninga, noge predstavljaju nezamjenjiv dio lokomotornog sustava. Od najranije dobi smisao ljudskog pokreta veže se uz postavljanje u uspravni položaj, odnosno da stanemo na noge. Od tog trenutka i postavljanja u uspravni položaj biomehanika pokreta se mijenja i noge postaju glavni pokretači našega gibanja. Tijekom života skup svih sila koje djeluju na tijelo reflektira se preko nogu, pa ih je potrebno i kvalitetno održavati - naglašava kineziolog Hrvoje Sambolić

Podijeljeni su u nekoliko skupina - osim mišića natkoljenice i potkoljenice, ovoj skupini pridodajemo i glutealne mišiće tako da tu zaokruženu cjelinu čine iznimno snažni i izdržljivi mišići. 

- Njihova snaga i izdržljivost te veličina se, osim za savladavanje osnovnih kretanja, mogu iskoristiti i kao ‘prečica’ za skidanje suvišnih kilograma zbog činjenice da su to iznimno veliki i snažni mišići te troše mnogo kalorija - pojašnjava Sambolić. 

Svatko ima svoj cilj

No kako bismo došli do optimalnih rezultata potrebno je postaviti realne ciljeve, koje možemo podijeliti u dvije osnovne skupine. Prvi su oni estetske prirode, a to znači da su u prvom planu lijepe i vretenaste noge što je češći odabir kod ženske populacije, a snažne i mišićave noge kod muške populacije.

Druga vrsta ciljeva je zdravstvene prirode, a odnosi se na snažne i funkcionalne noge kao temelj određenog sporta ili sportske aktivnosti, neke druge radne aktivnosti, te na posturalni segment, koji podrazumijeva noge kao osnovu lokomocije i gibanja te općeg držanja. 

- Sukladno ciljevima potrebno je prilagoditi i životne navike, od kojih se kao najbitnija nameće pravilna i prilagođena prehrana. Olakšavajući faktor u pridržavanju prehrane i postizanju boljih rezultata je svakako ovaj ljetni period tijekom kojeg jedemo nešto lakšu hranu i manje obroke. Ljeto nam donosi i bogatstvo namirnica, naročito voće i povrće, te je to potrebno iskoristiti - zaključuje Sambolić.

Smjernice za zdravu prehranu

Prva faza je priprema kvalitetnog plana prehrane, a osnovne smjernice za samostalnu kontrolu i mijenjanje prehrambenih navika tijekom ljeta su:

  • Jesti više (oko 5) lakših obroka na dan
  • Doručkovati
  • U prehranu uključiti što više povrća i sezonskog vodenastog voća
  • Paziti na hidrataciju organizma, piti minimalno 2 litre vode dnevno
  • Kod pripreme jela, s teškog crvenog mesa prebaciti se na bijelo meso i ribu
  • Pripremati obroke na lešo te izbjegavati pečenja i teške ugljikohidrate
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message