Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

50 recepata za detoks tijela: Ublažite zdravstvene tegobe

50 recepata za detoks tijela: Ublažite zdravstvene tegobe
1

Čaša zdravlja: Prirodnim sokovima od voća i povrća poput mrkve, jabuke, celera, borovnice i limuna riješite se viška kilograma, visokog tlaka, zatvora, mamurluka...

VIDEO

Proučite li sastav raznih čudotvornih eliksira, naići ćete na poznate sastojke: brokulu, rajčice, grejp, češnjak... No pripremate li sami sokove od voća i povrća, iz njih ćete dobiti više korisnih tvari, a i proći jeftinije. Iako je za pripremu sokova od povrća korisno nabaviti kvalitetan sokovnik, u nuždi povrće možete nasjeckati, samljeti u mikseru i procijediti ga kroz gazu. 

Čak i obična limunada olakšat će vam borbu protiv gripe i prehlade, a sokovi od naranče i grejpa vrlo su korisni i laki za pripremu. Sok od nara se preporučuje za sprečavanje debljanja, srčanog i moždanog udara te poboljšanje seksualnog života. Također se može pripremiti tako da ga prepolovite i iscijedite kao naranču. Za pripremu ukusnih sokova od povrća potrebno je malo više truda i eksperimentiranja. 

Ipak, vrlo jednostavan napitak za detoksikaciju, odnosno čišćenje organizma od blagdanskog pretjerivanja u masnoj i slatkoj hrani možete pripremiti tako da pomiješate 750 ml soka od krastavaca i 250 ml limunova soka. Sokove od povrća možete miješati s jogurtom ili sirutkom, a svaki sok možete pretvoriti u supernapitak ako mu dodate žlicu ulja od sjemenki lana bogatog omega-3 masnim kiselinama.

Sokovima protiv mamurluka

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želite li ublažiti mamurluk, čim se probudite, popijte veliku čašu soka od grožđa, naranče ili rajčice. Voćni sok sadrži jednostavan šećer, fruktozu, koji ubrzava metabolizam alkohola i tako pomaže da brže “dođete k sebi”.

Mješavina protiv prehlade

Osim limunade s medom, protiv prehlade iskušajte mješavinu od 4 rajčice, pola krastavca, pola zelene paprike, režanj češnjaka i 2 stabljike celera.

Crveni grejp ‘skida’ kolesterol

Crveni grejp izuzetno je učinkovit u snižavanju razina “lošega” kolesterola i triglicerida. Ipak, grejp se ne bi trebao kombinirati s nekim lijekovima - provjerite s liječnikom. 

Limunada za mršavljenje 

Za detoksikacijsku limunadu iscijedite limun u 300 ml vode, dodajte prstohvat cimeta, prstohvat ljute papričice i žličicu meda. 

Celer 

Još su ga stari Rimljani rabili za jačanje muške potencije. Osobito se preporučuje ljudima koji jedu mnogo slatke i škrobne hrane te pušačima.

Borovnica 

Izuzetno je bogata antioksidansima koji štite od bolesti. Jača vid i osobito se preporučuje ljudima koji loše vide u mraku.

Jabuka 

Sok od jabuke odličan je za probavu te bolju koncentraciju i pamćenje. Najučinkovitiji je svježe pripremljen.

Cikla 

Sok od cikle odličan je za stvaranje krvnih stanica i čišćenje jetara. Već pola sata nakon pijenja soka od cikle povišeni tlak će se sniziti.

Rajčica 

Sadrži antioksidans likopen koji usporava starenje, štiti od ultraljubičastih zraka i preventivno djeluje protiv raka.

Pšenična trava 

Mladi izdanci pšenice (koja ne smije biti kemijski tretirana) odlični su za čišćenje i jačanje organizma.

Voće i povrće na eks

Za optimalno zdravlje svakog dana trebalo bi pojesti (ili popiti!) pet porcija voća i povrća, preporučuju nutricionisti. Pritom je dobro birati što raznovrsnije namirnice. Ipak, kod liječenja ili ublažavanja određenih bolesti neke su vrste voća učinkovitije od drugih. Tako je brusnica nezamjenjiva u sprečavanju upala mokraćnih puteva, a sok od kupusa u narodnoj se medicini smatra učinkovitim lijekom protiv upale crijeva. 

Sokovi od povrća ublažavaju želučanu kiselinu, opskrbljuju tijelo potrebnim mineralima, a za bolji okus možete im dodati malo soli ili papra. Najbolje je piti na prazan želudac ili 20-ak minuta prije jela. Ako niste navikli na sokove, za početak će vam biti dovoljna čaša na dan. Najbolje je početi s najumjerenijima kao što su sok od jabuke ili mrkve, a nakon nekoliko dana možete početi pripremati intenzivnije kombinacije i piti više sokova. Uglavnom se smatra da su dvije-četiri čaše soka prikladan dodatak prehrani, a sve više od toga je previše, osim u posebnim kurama za mršavljenje. 

Astma 

Za olakšavanje simptoma astme svaki dan pojedite režanj češnjaka i svježi sok pripremljen od grejpa i jabuke. Također, pomaže sok od 3 mrkve i 7 listova špinata ili od 6 listova salate i stabljike celera.

Bronhitis 

Za poticanje iskašljavanja u sokovniku pripremite sok od 3 ljute rotkvice, 2 limuna, 2 luka, bijele repe i 350 ml vode. Iako ovaj sok nije ugodnog okusa, njegova ljutina olakšava razrjeđivanje sluzi u plućima te iskašljavanje. Boravite na svježem zraku.

Slabokrvnost 

Dobro je piti sokove bogate željezom. Pomiješajte svežanj potočarke, ciklu i četiri mrkve. Pomaže i sok od kupine.

Nesanica 

U sokovniku pripremite sok od 100 g zelene salate i 100 grama oguljene cikle. Napitak popijte prije spavanja i lakše ćete zaspati. 

Čir na želucu 

Protiv čira na želucu dobri su sokovi koji sadrže vitamine B i C te beta-karoten. U sokovniku pripremite sok od pola rajčice, 2 stabljike celera i 1/4 glavice kupusa.

Dijabetes 

Osim propisane terapije, preporučljivi su i sokovi koji imaju nisku razinu ugljikohidrata. Napravite sok od mrkve, jabuke, 4 lista salate, 3/4 šalice zelenih mahuna i 4 prokulice.

Glavobolja

 Povećanim unosom voća i povrća može se spriječiti većina glavobolja. Iskušajte sok od 4 mrkve i 2 stabljike celera ili 3 mrkve, cikle i krastavca.

Gripa 

Osim limunade s medom, liječenje gripe možete ubrzati sirupom ili čajem od bazge te sokom od komada celera, 2 mrkve, jabuke i naranče.

Jetra 

Jetri opterećenoj alkoholom i masnom hranom pomaže sok od 2 mrkve, cikle i krastavca. Iskušajte i sok od 2 mrkve, pola jabuke i komada celera. Možete dodati i malo pivskoga kvasca.

Kiselina u želucu 

Napravite sok od 2-3 mrkve, pola krastavca i pola cikle (po mogućnosti s listovima). Sokovi od lužnatog povrća ublažavaju kiselinu u želucu. 

Kolesterol 

Protiv kolesterola u sokovniku pripremite sok od pet mrkvi, pola jabuke, komada đumbira (oko 1 cm) te svežnja peršina.

Laringitis 

Osim ispiranja grla mješavinom limuna i tople vode, preporučuje se sok od 2 mrkve i 2 koluta ananasa. Možete dodati i malo đumbira.

Migrena 

Prehrana bogata voćem i povrćem može ublažiti napadaje migrene. Iskušajte sok pripremljen od 2 stabljike komorača i mrkve.

Mišićni grčevi 

U sokovniku iscijedite 4 mrkve, 4 stabljike celera, svežanj špinata i svežanj peršina. Na sprečavanje grčeva djeluju minerali u ovom soku.

Niski tlak 

Osim prestankom pušenja i pijenja alkohola, tlak se može popraviti i napitcima. Protiv niskog tlaka iskušajte sok od 3 mrkve i 6 listova špinata. 

Povišeni tlak 

Svakog dana trebalo bi pojesti režanj češnjaka i popiti sok pripravljen od 3 mrkve, cikle, krastavca i 3 naranče.

Zatvor 

Velike količine vlakana najbolja su pomoć protiv zatvora. Dobit ćete ih ako pripremite sok od 3 jabuke i kruške.         

Povrtni afrodizijak 

U sokovniku pripremite sok od 3 srednje velike rajčice, 2 mrkve i 2 stabljike celera. Poslužite dobro rashlađeno.

Superbrokula 

U sokovniku pripremite sok od 3 cvijeta brokule, 4 mrkve i pola jabuke. Poslužite odmah.

Zimski koktel 

U sokovnik najprije stavite 2 režnja češnjaka, a potom 6 mrkvi, 2 kriške bijelog celera i šaku peršina.

Antistres 

Izmiksajte 2 lista kupusa, šaku peršina, list celera, mrkvu, pola crvene paprike, rajčicu i cvijet brokule.

Fina mandarina 

Iscijedite 3 mandarine, naranču i pola limuna. Po želji razrijedite vodom i zasladite.

Šumska mješavina 

U sokovniku iscijedite sok od 2 jabuke i šake šumskog voća (može i zamrznutog). Dodajte malo limunove kore. 

Tekuća salata  

Dobro operite i u sokovniku izmiksajte 3 lista salate, 3 mrkve, 2 stabljike celera i pola jabuke. Popijte 20 minuta prije jela. 

Vrtni koktel

U sokovniku pripremite sok od režnja češnjaka, 3 grančice brokule, 2 lista kelja i 5 mrkvi. Prema ukusu začinite kajenskim paprom, solju, octom i maslinovim uljem. 

Detoks-koktel 

Priredite sok od 2-3 mrkve, pola krastavca i pola cikle. Ovaj je sok izvrstan za ljude koji jedu previše mesa i masne hrane. 

Multivitamin 

Napravite sok od 2 mrkve, 2 šake sojinih klica, korijena celera, pola cikle, šake peršina, šake špinata ili kupusa, 1 kruške ili jabuke te 2,5 cm ribanog đumbira.

Tropski koktel 

Štapnim mikserom ili u sokovniku pripremite sok od pola manga, kivija i 2 male kruške. 

Zdravi pjenušac 

U mikseru pomiješajte 2 velike stabljike celera s nasjeckanim listovima, narezanu jabuku i 150 ml mineralne vode.

Ludi ananas 

U mikseru izmiješajte narezani ananas, naribani komad đumbira od 2,5 cm i 175 ml vode.

Karipski koktel 

Iscijedite naranču i pomiješate sa sokom od 3 koluta ananasa koji ste pripremili u sokovniku.

Limunasti koktel 

Skuhajte zeleni čaj s dodatkom muškatnog oraščića i vanilije. Dobro ohladite pa i dodajte sok jednog limuna.

Danko bananko

Izmiksajte zrelu bananu sa sokom naranče i pola limete te dodajte 80 ml negazirane vode. Ovaj sok uspješno utažuje glad.

Seksi koktel 

U sokovniku pripremite sok od jabuke, naranče, limuna, breskve i 3 kriške ananasa. Dobro ohladite i ukrasite s nekoliko bobica ribiza.

Voćni pjenušac 

Iscijedite sok naranče i limete. Po želji dodajte malo soka od breskve i razrijedite mineralnom vodom.

Klasični napitak 

U sokovniku priredite sok od 2-3 naranče i jabuke. Poslužite odmah ili stavite u hladnjak. 

Energetsko piće 

U sokovniku pripremite sok od 6 mrkvi, pola cikle i šake peršina. Ovo je idealan napitak za dane s pojačanom aktivnošću.

Vitaminko 

Zgužvajte 2 lista salate, 4 lista kupusa i izmiksajte ih u sokovniku s 5 nasjeckanih mrkvi i 3 cvijeta brokule.

Pikantni avokado  

U mikseru izmiksajte zreli avokado, 150 ml soka od rajčice, 60 ml soka od limete, mali narezani zeleni čili i sitno sjeckani režanj češnjaka.

Popajev napitak  

Kratko izmiksajte punu šaku mladog špinata, 2 oguljene naranče, nasjeckanu jabuku i 125 ml vode.

Dobro jutro 

Napravite sok od crvenoga grejpa i 2 jabuke. Ovaj sok dobro je popiti ujutro prije doručka.

Ukusni koktel 

U sokovniku izmiksajte 100 g bijeloga grožđa, pola oguljenog limuna i 2 kriške ananasa. Ukrasite bobicama grožđa.

Voćna bomba 

U sokovniku izmiksajte 300 g crnoga grožđa, 2 male banane i 3 naranče. Po želji ukrasite listićima metvice i tankim ploškama limete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana