Obavijesti

Lifestyle

Komentari 293

6 stvari koje se dogode vagini nakon poroda i kako ih ublažiti

6 stvari koje se dogode vagini nakon poroda i kako ih ublažiti

Vagina se vjerojatno nikada neće vratiti na točnu veličinu i oblik u kakvom je bila prije poroda. No ako želite da vam zidovi rodnice budu čvršći, možete raditi Kegelove vježbe

VIDEO

Žensko tijelo prolazi kroz mnoge promjene tijekom trudnoće i porođaja - a nakon što se sve to završi, vagina poslije svega toga neće biti baš potpuno ista.

POGLEDAJTE VIDEO: Paige DeAngelo rođena je s dvije vagine

Pokretanje videa...

Paige DeAngelo VIDEO

Neke promjene, poput suhoće vagine, mogu se lako kontrolirati proizvodima kao što je lubrikant, dok će promjene poput pojačanog iscjetka nestati same od sebe s vremenom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Evo šest načina na koje se vaša vagina može promijeniti nakon poroda i kako upravljati sa svakim od njih.

1. Ožiljno tkivo

Čak 9 od 10 žena doživi pucanje rodnice tijekom prvog poroda. U većini slučajeva, te pukotine su male i lako zacjeljuju, ali u slučaju većih rascjepa se veći ožiljak lako može razviti.

Nije mi se sviđala moja vagina i operirala sam se da izgleda kao od Barbie - užasno sam požalila
Nije mi se sviđala moja vagina i operirala sam se da izgleda kao od Barbie - užasno sam požalila

- Ovo ožiljno tkivo se također može razviti ako liječnik napravi kirurški rez kako bi proširio vaginu da bebina glava može izaći, što se naziva epiziotomija - kaže Felice Gersh, ginekologinja i osnivačica Integrative Medical Group of Irvine.

Gersh kaže da ožiljno tkivo može uzrokovati niz problema, uključujući:

  • Bol tijekom seksa
  • Osjećaj da vam je vagina uža
  • Manju elastičnost vaginalnog tkiva
  • Opću nelagodu u vaginalnom području

Kako to riješiti: Ožiljno tkivo može se poboljšati tijekom prvih nekoliko tjedana nakon rođenja, a možete se obratiti i svom ginekologu za pomoć.

Također možete razgovarati sa svojim liječnikom o drugim opcijama poput masaže ožiljnog tkiva, kirurškog liječenja ili korištenja vaginalnog dilatatora, ovisno o mjestu i ozbiljnosti ožiljka.

Dreamstime

2. Bol 

Čak i ako vam se ne dogodi pucanje rodnice, normalno je da vas vagina boli prvih šest do 12 tjedana nakon poroda. Također možete imati bolove u području između vagine i anusa, koje se zove perineum.

No, to možete riješiti uzimanjem lijekova bez recepta kao što je ibuprofen kako biste ublažili bol. Još jedna stvar koja bi vam mogla  olakšati je izvođenje vježbi za zdjelično dno, koje mogu pomoći u smanjenju otekline i ubrzanju procesa ozdravljenja.

Također biste trebali izbjegavati seks i stavljanje bilo čega u vaginu prvih četiri do šest tjedana nakon poroda - to daje vašoj vagini vremena da zacijeli i smanjuje rizik od intenzivne boli.

Šest stvari koje nisu dobre za vaginu, a žene ih rade svaki dan
Šest stvari koje nisu dobre za vaginu, a žene ih rade svaki dan

3. Suhoća rodnice

Dok ste trudni, razina spolnog hormona estrogena stalno raste kako bi podržala fetus u razvoju. Nakon što rodite, razina estrogena dramatično pada, pogotovo ako počnete dojiti. Kada razina estrogena padne, to može dovesti do toga da zidovi vagine postanu tanji i suši, kaže Gersh.

Iako suhoća vagine može učiniti seks bolnim ili neugodnim, korištenje dodatnog lubrikanta može pomoći.

Ako vam je razina estrogena posebno niska, liječnik vam može propisati i terapiju s niskim dozama estrogena, kaže Gersh.

4. Više iscjetka

Nakon što rodite, vaša vagina će početi proizvoditi iscjedak koji se naziva lohije, koji se sastoji od sluzi, krvi i tkiva maternice.

- Lohija je način na koji se vaše tijelo rješava dodatnog tkiva i krvi koji su pomogli rastu fetusa - kaže Christine Greves, ginekologinja u bolnici Winnie Palmer. Lohije mogu trajati dva do šest tjedana nakon poroda - počinje jače i s vremenom slabi.

Tijekom tih dva do šest tjedana možete koristiti uloške, ali tampone ili menstrualne čašice ne smijete koristiti do najmanje šest tjedana nakon poroda.

Lohije ne zahtijevaju liječenje, ali 'ako se pojavi iscjedak neugodnog mirisa, potrebna je medicinska skrb kako bi se isključila infekcija', kaže Gersh.

Slušanje glazbe tijekom poroda može pomoći u ublažavanju boli
Slušanje glazbe tijekom poroda može pomoći u ublažavanju boli

5. Vagina se može proširiti

Odmah nakon poroda normalno je da vagina izgleda i osjeća se širom. Ali nakon nekoliko dana to bi se trebalo početi mijenjati.

Naime, vagina se vjerojatno nikada neće vratiti na točnu veličinu i oblik u kakvom je bila prije poroda. No, ako želite da vam zidovi rodnice budu čvršći, možete raditi vježbe za zdjelično dno, poznate i kao Kegelove vježbe.

Evo kako napraviti Kegelove u četiri jednostavna koraka:

  • Prepoznajte mišiće dna zdjelice tako da pokušate zadržati mokraću.
  • Zategnite te mišiće i zadržite pet sekundi.
  • Opustite mišiće pet sekundi.
  • Ponovite ovu vježbu deset puta.

6. Orgazmi možda neće biti tako intenzivni

Nakon poroda, orgazmi mogu biti manje intenzivni iz dva razloga:

  1. Nemate dovoljno estrogena. Niska razina estrogena nakon poroda smanjuje seksualni nagon i organske senzacije, kaže Gersh. To bi s vremenom trebalo proći samo od sebe.
  2. Mišići dna zdjelice mogu oslabiti nakon poroda. Kada se to dogodi, 'kontrakcije mišića koje se javljaju tijekom orgazma možda neće biti tako jake i stoga orgazam može biti manje intenzivan', kaže Greves. Redovito izvođenje Kegelovih ili drugih vježbi za zdjelično dno može pomoći, piše Insider.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam