Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

7 brutalnih istina koje odrasli kriju djeci - nitko nema recept

Djeci se može činiti da su odrasli shvatili sve tajne života, ali istina je da se i roditelji snalaze većinu vremena. Nitko nema nema upute za uporabu života, svi stvaramo svoj put

Foto: StockSnap.io
9 komentara

Kao djeca svi s divljenjem gledaju u svoje roditelje i druge odrasle misleći da oni znaju sve. No istina je daleko od toga jer se i odrasli, baš poput djece pokušavaju snaći najbolje što znaju i umiju, bazirajući svoje riječi i odluke na prijašnjim iskustvima i znanjima. 

Čak i one koji imaju puno iskustva na različitim poljima, život često jako iznenadi. 

Ovih sedam stvari većina odraslih neće i ne može priznati djeci: 

1. Nitko nema sve odgovore

Većina odraslih nema pojma kamo idu u životu, što žele i tko su oni sami. Jednako su zbunjeni oko pitanja smisla i određivanja ciljeva u životu kao i djeca i tinejdžeri.

Foto: Dreamstime

Biti odrastao ne znači da vam je u životu lakše, dapače. Imate kredit, režije, obaveze na poslu, u braku, odgovornost prema djeci. Nema spavanja dok se ne probudite, brige o ručku i večeri, zdravoj prehrani svih ukućana, podizanju djece, rezultatima na poslu...

Zato treba uživati u djetinjstvu što duže je moguće. 

2. Teže je biti ljubazan, nego pametan

Kroz život ćete upoznati mnoge ljude, neki će od njih ostati uz vas i pratiti vas cijeli život, a neki će samo proći kroz njega. Nećete uvijek moći biti fini i ljubazni prema svima. 

Dapače, s godinama ćete shvatiti da ćete prema nekim ljudima morati biti direktni kako bi bili dobri prema sebi jer će vam oduzimati puno energije ili živaca. Foto: Dreamstime

3. Nemate vremena

Vrijeme jako brzo prolazi i zato je bitno iskoristiti svaki trenutak, biti uneseni u sve što radimo i stvarno proživljavati to vrijeme koje imamo na ovoj Zemlji. Ne čekajte bolja vremena, da dobijete ovo ili ono, više novca, bolji posao, ljepše vrijeme.

Foto: StockSnap.io

Odredite što želite. Želite li putovati, počnite raditi i zaraditi da možete putovati.

Želite li se posvetiti karijeri, ulažite u sebe, svoja znanja i sposobnosti. 

Želite li djecu i obitelj, ne odgađajte. S godinama je sve teže začeti, dizati se po noći ali i fizički balansirati između obitelji i posla. 

4. Ne dopustite da vas tuđa mišljenja definiraju

Lako je reći "briga te što drugi misle". Kroz odrastanje će vas mnogi kritizirati, uključujući i najbliže. Morat ćete se naučiti nositi s tim i uzeti u obzir ono što vam odgovara kako bi se izgradili u bolju osobu, ali nikako vas ta mišljenja ne smiju definirati. Foto: Dreamstime

Vi ste to što jeste. Upoznajte sebe. Radite sve što možete da shvatite tko ste i što želite. Šetajte, vježbajte, učite, putujte, gledajte filmove. Pronađite sebe i vjerujte u sebe.

5. Odbijanje je dio života

Niste dobili posao ili je upravo vaša cura prekinula s vama - to je iznimno teško, ali ujedno i sastavni dio života. Odbijanje nije razlog za odustajanje već period koji će vam pomoći da očvrsnete, razmislite i naučite nešto iz toga. Uvijek se treba iznova truditi i pronalaziti nove načine da ostvarite svoje potencijale i snove. 

Foto: Dreamstime

6. Nema uputa za život - većinu vremena nas zbunjuje

Bit će dana kada ćete samo htjeti plakati i jesti sladoled, kad vam ništa neće biti jasno i nećete vidjeti izlaz iz situacija u kojima ste se našli. 

Foto: Dreamstime

Život je često zbunjujuć. Možda ste se našli u situacijama za koje ste mislili da se vama nikad neće dogoditi, nisu vam primjerene, ne odgovaraju vam i ne želite ih. 

Što je, tu je. U takvim situacijama treba pronaći izlaz i još malo bolje upoznati sebe kako vam se u budućnosti to ne bi opet dogodilo.

Sa životom, prijateljima i obitelji ne dobivamo upute za uporabu. Moramo sami naći put. 

7. Odustanite - ponekad

Za odustajanje su potrebna hrabrost, ali i hladna glava. Ponekad je dobro odustati od veze, lošeg partnera, lošeg posla ili prijatelja s kojima se ne osjećate dobro.

Foto: Photo by Štefan Štefančik on Unsplash

Ono što se dogodilo ne možete promijeniti, ali možete utjecati na svoju budućnosti i način na koji se postavite prema stvarima koje možete i ne možete promijeniti. To će definirati vaše sljedeće događaje u životu. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message