Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

7 razloga zašto jesti grožđe: Bolji san i dobro zdravlje očiju

7 razloga zašto jesti grožđe: Bolji san i dobro zdravlje očiju

Grožđe je bogato vlaknima i vodom te mineralima poput kalcija, magnezija, folata, kalija i cinka i vitaminima C, K, B i A. Također može smanjiti rizik od bolesti poput dijabetesa

VIDEO

Grožđe je simbol obilja i plodnosti, a uzgaja se već 8.000 godina na Bliskom istoku. Vino od grožđa bilo je toliko važno starim Grcima i Rimljanima da su štovali boga vina, zvanog Dioniz ili Bakho (Bacchus).

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani

Pokretanje videa...

01:12

Danas se u svijetu uzgaja 72 milijuna tona grožđa, a dobar dio toga se pojede kao ukusan međuobrok. Svake godine se od tog grožđa proizvede 7,200 milijardi litara vina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Grožđe dolazi u mnogo različitih boja i oblika: crveno, bijelo, zeleno, rozo; u suhim oblicima poput grožđica; i u najboljem obliku, u soku i vinu. Ako pazite ne prehranu, grožđe možete jesti umjesto slatkiša ili ga možete smrznuti za užinu kada je vani vruć dan.

1. Grožđe je bogato hranjivim tvarima

Grožđe je bogato vlaknima i vodom kao i mineralima poput kalcija, magnezija, folata, kalija i cinka. To su i vitamini C, K, B i A.

Blagodati kurkume: Ubrzava mršavljenje, čisti tijelo od toksina, pomlađuje, usrećuje...
Blagodati kurkume: Ubrzava mršavljenje, čisti tijelo od toksina, pomlađuje, usrećuje...

2. Izvrsno je za zdravlje očiju

Grožđe je odlično za zdravlje očiju zbog spojeva poput resveratrola, koji pomaže u sprječavanju retinopatije (oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka). Također sadrži i lutein i zeaksantin, polifenole koji smanjuju oksidativni stres i oštećenje mrežnice. Štite od makularne degeneracije (propadanje stanica odgovornih za vid) i stvaranja katarakte (siva mrena).

3. Grožđe pomaže kod alergija i imunološkog sustava

Bilo je nekih istraživanja koja govore da kvercetin i spoj proantocijanina u grožđu mogu pomoći u ublažavanju alergija, simptoma astme i peludne groznice. Kvercetin može pomoći imunološkom sustavu i pojačati antimikrobna svojstva.

4. Kvalitetan san

Grožđe sadrži melatonin koji pomaže kod spavanja. Serotoninski hormon se povećava kada jedete grožđe, što potiče sreću. Nesanica pogađa 1/3 stanovništva, a san je vrlo važan za zaštitu od kroničnih bolesti.

Većina Hrvata jede doručak: Na prvom mjestu su kruh i namazi, kavu popije preko 50 posto njih
Većina Hrvata jede doručak: Na prvom mjestu su kruh i namazi, kavu popije preko 50 posto njih

5. Antioksidansi protiv starenja

Grožđe sadrži mnogo antioksidansa, polifenola i flavonoida koji pomažu u smanjenju upale. Oni podržavaju zdravu cirkulaciju krvi i bolji rad mozga. Također se vjeruje da crno i crveno grožđe pomaže kod neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. 

6. Grožđe smanjuje rizik od kroničnih bolesti

Antioksidansi iz grožđa mogu smanjiti rizik od mnogih kroničnih bolesti. Neke od tih bolesti su rak, bolesti srca, dijabetes i pretilost.

7. Pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka i kolesterola

Grožđe snižava lipide te pomaže u snižavanju omjera kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL). Također sadrži kalij, koji pomaže uravnotežiti tekućine u tijelu i smanjiti razinu natrija. Tako pomaže u kontroli krvnog tlaka, moždanog udara i srčanih bolesti.

U slučaju svih ovih prednosti potrebno je ipak još istraživanja i studija kako bi se dokazalo koliko su te koristi učinkovite. No, kako god okrenuli, grožđe je izvrsna zdrava hrana i sigurno da je korisna za zdravlje, piše Healthi Guide.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru