Lifestyle

Komentari 45

Ako niste stigli marinirati meso, postoji trik koji će ga učiniti finijim i sočnijim dok se peče

Ako niste stigli marinirati meso, postoji trik koji će ga učiniti finijim i sočnijim dok se peče

Nema tko ne voli ražnjiće, a kako biste bili sigurni da će vam dobro ispasti vodite računa o veličini komada i o čvrstoći povrća. Za morske plodove možete koristiti i dva štapića

Ražnjići su odlično rješenje za lagan ljetni obrok, pogotovo ako očekujete društvo, a različitim kombinacijama mesa i povrća te morskih plodova i povrća možete kreirati ukusno jelo. Nastojte sve sastojke narezati na komadiće koji su otprilike iste veličine kako bi se svi jednako ispekli.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kakoda roštilj bude zdraviji

Upotrebljavajte povrće koje je 'čvrsto', odnosno ono koje se neće raspasti dok ga budete probijali štapićima. Neravne morske plodove, kao što su kozice, škampi i slično, nabodite na dva paralelno postavljena štapića. Tako ćete ih lakše položiti na rešetke za pečenje i ravnomjernije će se peći. Pripazite na to da između komadića hrane na štapiću ostavite malo mjesta jer, ako natiskate hranu, toplina neće moći cirkulirati.

Ako meso niste marinirali prije pečenja, jednostavno ćete pripremiti 'marinadu' tako što ćete između komadića mesa rasporediti komadiće limuna tako da dodiruje meso. Kako limunov sok bude pomalo natapao meso, ono će se polako karamelizirati i upijati aromu dok se bude peklo.

Drvene ražnjiće premažite tankim slojem ulja kako se hrana ne bi lijepila na njih. Marinirate li meso, držite ga u marinadi barem 30 minuta, a idealno bi bilo cijelu noć. No nemojte u istoj marinadi marinirati i povrće, a čim izvadite meso, marinadu bacite.

Upotrijebite li voće, to će vašem ražnjiću dati pomalo orijentalnu i slatkastu notu. Na manje komade narežite ananas, breskvu, jabuku ili prepolovite marelicu pa nabodite na ražnjić u kombinaciji s piletinom i ispecite. Možete napraviti i vegetarijansku verziju, s gljivama, tofuom ili sejtanom.

Najčitaniji članci