Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Ako se školjka zatvori kad je ‘kucnete’, slobodno je kuhajte

Školjke su sjajne na buzaru, u rižotu, s paštom i zapečene. Ako se na kuckanje prstom zatvore, žive su, a one koje se tijekom kuhanja ne otvore treba baciti

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
16 komentara

Do 20. ožujka imate priliku uživati u morskim delicijama na tradicionalnim Danima školjaka u sjeverozapadnoj Istri.
Organiziraju ih turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, a u ponudi su brojni maštoviti meniji na bazi školjaka. Istarske školjke - kapesante, pedoći, dondole, mušule, kanaštrele i oštrige - posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. 

Slasne kombinacije

Školjke se skupljaju tijekom cijele godine, no upravo su zimi najsočnije i najukusnije. 

Pri kupnji treba birati zatvorene školjke ili one lagano otvorene, ali na kucanje prstom školjka se mora zatvoriti, što znači da je živa. Kad je školjka otvorena i ne reagira na podražaj, to je znak da više nije za jelo.

Školjke se mogu pripremati na brojne načine - u buzari s klasičnim začinima poput češnjaka i peršina, rajčicama, maslinovim uljem i bijelim vinom, s tjesteninom, u rižotima, zapečene u pećnici i na roštilju ili pak u sofisticiranim suvremenim kombinacijama. 

Cilj manifestacije Dani školjaka je predstaviti tradicionalna jela i obogatiti predsezonsku turističku ponudu pružajući priliku gurmanima da okuse školjke Jadranskog mora. Tako je i u restoranima Tomato u Novigradu te Vilola u Zambratiji. Mariza Dobrivojević, vlasnica restorana Tomato, kaže kako se školjke sljubljuju s gotovo svime: tjesteninom, rižom, sirom, u juhi, a najbolje ih je pripremati svježe.

Ovaj obiteljski restoran vodi sa suprugom Vladimirom, a njezin otac bio je poznati tamošnji ribar, pa je ljubav prema moru i morskim delicijama od djetinjstva održana sve do danas. 

Tjestenina Skmer FINA TJESTENINA Napravite slasne domaće njoke uz recept nagrađivanog chefa

- Krenuli smo davne 1987. godine, a ime Tomato restoran je dobio jer se rajčice stavljaju na pizzu, koja je kod nas poznata, ali i u mnoge umake. Obožavam školjke, koje se također sjajno sljubljuju s rajčicom. Najbolje ih je nabaviti od provjerenih ribara jer je važno da su svježe. 

Zamrzavanje školjki

Kod termičke obrade školjaka, važno je da se sve školjke otvore, jer u protivnom školjka nije dobra, izvađena je već uginula i treba je baciti - ističe Mariza. Što se tiče čuvanja školjki, kaže da se kupljene svježe školjke mogu čuvati najviše četiri dana u hladnjaku, ali prekrivene vlažnom krpom. 

- Zamrzavati se mogu samo ako imate šoker, koji trenutno zamrzava namirnicu, a da ona pri tome ne gubi ništa od svojih prehrambenih svojstava. Tako zamrznute školjke mogu se čuvati do tri mjeseca - dodala je. 

Školjku je najbolje čistiti tako da se oštrim nožem polagano otvori, očisti od pijeska koji bude u unutrašnjosti školjke. 

- Kad otvorite dagnje, dobro ih očistite i operite od pijeska i eventualno trave, a jakobove kapice očistite četkom jer je tako brže i lakše - kaže Mariza. 

Kad nije u kuhinji i ne priprema prave umjetničke delicije, Mariza je u svojem ateljeu, koji ima u sklopu restorana, gdje se opušta slikajući. 

- Volim kuhanje i slikanje, oboje me opušta. Još kad gost izađe zadovoljan iz restorana te se ponovno vrati nakon nekog vremena, nitko nije sretniji od mene - rekla je Mariza. 

Fotolia Tajna fantastičnog pečenja se krije u ovim sastojcima nadjeva

Najbolje je prirodno

Usnija Šuše, šef restorana Vilola, rekao je da je školjke najbolje jesti što prirodnije pripremljene, bez puno dodataka, kako bi okus školjke dominirao. 

- Školjku sljubljujem s grahom, graškom i bobom jer je to zahvalna namirnica. Važno je dobro izbalansirati okuse i, naravno, znati da je školjka kupljena svježa - dodao je kuhar. 

U restoranu Vilola kažu da kroz ovaj festival gastronomije kuhari pokazuju što sve znaju pripremiti, ali i što se može naučiti u sferi kulinarstva.

- Naše vrijedno i inovativno osoblje kombinacijom tradicije i novih ideja svojim radom prenosi kulinarsko umijeće gostima - rečeno je na manifestaciji Dana školjaka u restoranu Vilola. 

PREPUNI OKUSA Recept za medenjake koji se tope u ustima - meki i ukusni
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message