Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Ako se školjka zatvori kad je ‘kucnete’, slobodno je kuhajte

Ako se školjka zatvori kad je ‘kucnete’, slobodno je kuhajte

Školjke su sjajne na buzaru, u rižotu, s paštom i zapečene. Ako se na kuckanje prstom zatvore, žive su, a one koje se tijekom kuhanja ne otvore treba baciti

VIDEO

Do 20. ožujka imate priliku uživati u morskim delicijama na tradicionalnim Danima školjaka u sjeverozapadnoj Istri.
Organiziraju ih turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, a u ponudi su brojni maštoviti meniji na bazi školjaka. Istarske školjke - kapesante, pedoći, dondole, mušule, kanaštrele i oštrige - posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju. 

Slasne kombinacije

Školjke se skupljaju tijekom cijele godine, no upravo su zimi najsočnije i najukusnije. 

Pri kupnji treba birati zatvorene školjke ili one lagano otvorene, ali na kucanje prstom školjka se mora zatvoriti, što znači da je živa. Kad je školjka otvorena i ne reagira na podražaj, to je znak da više nije za jelo.

Školjke se mogu pripremati na brojne načine - u buzari s klasičnim začinima poput češnjaka i peršina, rajčicama, maslinovim uljem i bijelim vinom, s tjesteninom, u rižotima, zapečene u pećnici i na roštilju ili pak u sofisticiranim suvremenim kombinacijama. 

Cilj manifestacije Dani školjaka je predstaviti tradicionalna jela i obogatiti predsezonsku turističku ponudu pružajući priliku gurmanima da okuse školjke Jadranskog mora. Tako je i u restoranima Tomato u Novigradu te Vilola u Zambratiji. Mariza Dobrivojević, vlasnica restorana Tomato, kaže kako se školjke sljubljuju s gotovo svime: tjesteninom, rižom, sirom, u juhi, a najbolje ih je pripremati svježe.

Ovaj obiteljski restoran vodi sa suprugom Vladimirom, a njezin otac bio je poznati tamošnji ribar, pa je ljubav prema moru i morskim delicijama od djetinjstva održana sve do danas. 

Napravite slasne domaće njoke uz recept nagrađivanog chefa
Napravite slasne domaće njoke uz recept nagrađivanog chefa

- Krenuli smo davne 1987. godine, a ime Tomato restoran je dobio jer se rajčice stavljaju na pizzu, koja je kod nas poznata, ali i u mnoge umake. Obožavam školjke, koje se također sjajno sljubljuju s rajčicom. Najbolje ih je nabaviti od provjerenih ribara jer je važno da su svježe. 

Zamrzavanje školjki

Kod termičke obrade školjaka, važno je da se sve školjke otvore, jer u protivnom školjka nije dobra, izvađena je već uginula i treba je baciti - ističe Mariza. Što se tiče čuvanja školjki, kaže da se kupljene svježe školjke mogu čuvati najviše četiri dana u hladnjaku, ali prekrivene vlažnom krpom. 

- Zamrzavati se mogu samo ako imate šoker, koji trenutno zamrzava namirnicu, a da ona pri tome ne gubi ništa od svojih prehrambenih svojstava. Tako zamrznute školjke mogu se čuvati do tri mjeseca - dodala je. 

Školjku je najbolje čistiti tako da se oštrim nožem polagano otvori, očisti od pijeska koji bude u unutrašnjosti školjke. 

- Kad otvorite dagnje, dobro ih očistite i operite od pijeska i eventualno trave, a jakobove kapice očistite četkom jer je tako brže i lakše - kaže Mariza. 

Kad nije u kuhinji i ne priprema prave umjetničke delicije, Mariza je u svojem ateljeu, koji ima u sklopu restorana, gdje se opušta slikajući. 

- Volim kuhanje i slikanje, oboje me opušta. Još kad gost izađe zadovoljan iz restorana te se ponovno vrati nakon nekog vremena, nitko nije sretniji od mene - rekla je Mariza. 

Tajna fantastičnog pečenja se krije u ovim sastojcima nadjeva
Tajna fantastičnog pečenja se krije u ovim sastojcima nadjeva

Najbolje je prirodno

Usnija Šuše, šef restorana Vilola, rekao je da je školjke najbolje jesti što prirodnije pripremljene, bez puno dodataka, kako bi okus školjke dominirao. 

- Školjku sljubljujem s grahom, graškom i bobom jer je to zahvalna namirnica. Važno je dobro izbalansirati okuse i, naravno, znati da je školjka kupljena svježa - dodao je kuhar. 

U restoranu Vilola kažu da kroz ovaj festival gastronomije kuhari pokazuju što sve znaju pripremiti, ali i što se može naučiti u sferi kulinarstva.

- Naše vrijedno i inovativno osoblje kombinacijom tradicije i novih ideja svojim radom prenosi kulinarsko umijeće gostima - rečeno je na manifestaciji Dana školjaka u restoranu Vilola. 

Recept za medenjake koji se tope u ustima - meki i ukusni
Recept za medenjake koji se tope u ustima - meki i ukusni
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'