Školjke su sjajne na buzaru, u rižotu, s paštom i zapečene. Ako se na kuckanje prstom zatvore, žive su, a one koje se tijekom kuhanja ne otvore treba baciti
Ako se školjka zatvori kad je ‘kucnete’, slobodno je kuhajte
Do 20. ožujka imate priliku uživati u morskim delicijama na tradicionalnim Danima školjaka u sjeverozapadnoj Istri.
Organiziraju ih turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja, a u ponudi su brojni maštoviti meniji na bazi školjaka. Istarske školjke - kapesante, pedoći, dondole, mušule, kanaštrele i oštrige - posebnog su okusa zahvaljujući čistom podmorju.
Slasne kombinacije
Školjke se skupljaju tijekom cijele godine, no upravo su zimi najsočnije i najukusnije.
Pri kupnji treba birati zatvorene školjke ili one lagano otvorene, ali na kucanje prstom školjka se mora zatvoriti, što znači da je živa. Kad je školjka otvorena i ne reagira na podražaj, to je znak da više nije za jelo.
Školjke se mogu pripremati na brojne načine - u buzari s klasičnim začinima poput češnjaka i peršina, rajčicama, maslinovim uljem i bijelim vinom, s tjesteninom, u rižotima, zapečene u pećnici i na roštilju ili pak u sofisticiranim suvremenim kombinacijama.
Cilj manifestacije Dani školjaka je predstaviti tradicionalna jela i obogatiti predsezonsku turističku ponudu pružajući priliku gurmanima da okuse školjke Jadranskog mora. Tako je i u restoranima Tomato u Novigradu te Vilola u Zambratiji. Mariza Dobrivojević, vlasnica restorana Tomato, kaže kako se školjke sljubljuju s gotovo svime: tjesteninom, rižom, sirom, u juhi, a najbolje ih je pripremati svježe.
Ovaj obiteljski restoran vodi sa suprugom Vladimirom, a njezin otac bio je poznati tamošnji ribar, pa je ljubav prema moru i morskim delicijama od djetinjstva održana sve do danas.
- Krenuli smo davne 1987. godine, a ime Tomato restoran je dobio jer se rajčice stavljaju na pizzu, koja je kod nas poznata, ali i u mnoge umake. Obožavam školjke, koje se također sjajno sljubljuju s rajčicom. Najbolje ih je nabaviti od provjerenih ribara jer je važno da su svježe.
Zamrzavanje školjki
Kod termičke obrade školjaka, važno je da se sve školjke otvore, jer u protivnom školjka nije dobra, izvađena je već uginula i treba je baciti - ističe Mariza. Što se tiče čuvanja školjki, kaže da se kupljene svježe školjke mogu čuvati najviše četiri dana u hladnjaku, ali prekrivene vlažnom krpom.
- Zamrzavati se mogu samo ako imate šoker, koji trenutno zamrzava namirnicu, a da ona pri tome ne gubi ništa od svojih prehrambenih svojstava. Tako zamrznute školjke mogu se čuvati do tri mjeseca - dodala je.
Školjku je najbolje čistiti tako da se oštrim nožem polagano otvori, očisti od pijeska koji bude u unutrašnjosti školjke.
- Kad otvorite dagnje, dobro ih očistite i operite od pijeska i eventualno trave, a jakobove kapice očistite četkom jer je tako brže i lakše - kaže Mariza.
Kad nije u kuhinji i ne priprema prave umjetničke delicije, Mariza je u svojem ateljeu, koji ima u sklopu restorana, gdje se opušta slikajući.
- Volim kuhanje i slikanje, oboje me opušta. Još kad gost izađe zadovoljan iz restorana te se ponovno vrati nakon nekog vremena, nitko nije sretniji od mene - rekla je Mariza.
Najbolje je prirodno
Usnija Šuše, šef restorana Vilola, rekao je da je školjke najbolje jesti što prirodnije pripremljene, bez puno dodataka, kako bi okus školjke dominirao.
- Školjku sljubljujem s grahom, graškom i bobom jer je to zahvalna namirnica. Važno je dobro izbalansirati okuse i, naravno, znati da je školjka kupljena svježa - dodao je kuhar.
U restoranu Vilola kažu da kroz ovaj festival gastronomije kuhari pokazuju što sve znaju pripremiti, ali i što se može naučiti u sferi kulinarstva.
- Naše vrijedno i inovativno osoblje kombinacijom tradicije i novih ideja svojim radom prenosi kulinarsko umijeće gostima - rečeno je na manifestaciji Dana školjaka u restoranu Vilola.