Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ako uz alergiju dijete i otežano diše, treba hitno otići liječniku

Ako uz alergiju dijete i otežano diše, treba hitno otići liječniku

Najčešći simptomi proljetne alergije su svrbež očiju, šmrcanje, kihanje, curenje nosa i kašalj. Oko 15 posto djece u Hrvatskoj pati od alergija, a simptomi se ne javljaju do 3. mjeseca.

VIDEO

U proljeće se javljaju alergije i peludne hunjavice, koje ne zaobilaze ni najmlađe. Simptomi su svrbež očiju, šmrcanje, kihanje, curenje nosa i kašalj.

Budući da se podudaraju sa simptomima hunjavice ili prehlade, pedijatar dr. Giovana Armano objasnila je kako ih razlikovati.

 - Kad se radi samo o prehladi, djetetu uglavnom samo curi nos ili kašlje, a kod proljetne alergije crvene su im oči, jako kišu i paralelno im curi iz nosića. Javljaju li se djetetu uvijek isti simptomi u isto doba godine, treba obaviti alergološko testiranje - pojašnjava dr. Armano dodajući kako je nužno da roditelji prouče kalendar cvjetanja biljaka i trava. 

Child having allergy. Boy sitting outdoor with tissue in park ne

Najčešće proljetne alergije su, nastavlja dr. Armano, trava, čempres, joha, breza, grab… Klasična terapija kod alergija uključuje kapi za oči, kapi za nos, antihistaminike, bronhodilatatore ili primjenu kortizona. Najčešće alergije roditelji mogu kod kuće liječiti antihistaminskim sirupima, no počne li dijete otežano disati, potrebno je hitno otići liječniku. 

Pazite se alergija: Kocke za roštilj sadrže petrolej i kerozin
Pazite se alergija: Kocke za roštilj sadrže petrolej i kerozin

U Hrvatskoj je učestalost alergijskih bolesti u dječjoj dobi od 10 do 15 posto. Razlozi porasta alergijskih bolesti nisu do kraja razjašnjeni, a primarno se povezuju s promjenama okoliša i načina života.

Zadnjih godina porast alergijskih bolesti tumači tzv. higijenska hipoteza. Naime, primijećeno je da djeca koja žive u “čistijem” okolišu, s visokim higijenskim standardima i u boljim socioekonomskim prilikama češće obolijevaju od alergija. Smatra se da imunološki sustav te djece, posebno u prvim godinama života, umjesto aktivacije u borbi s patogenima (npr. bakterijama i parazitima) reagira na bezazlene alergene.

Uz klasičnu medicinu u borbi protiv alergija pomaže i homeopatija.

- Homeopatski pripravci djeluju po načelu sličnosti, tako da potiču imunološki sustav da se sam obrani od alergija. Tako npr. crveni luk (Allium cepa) uzrokuje curenje suza, pa je kod ovog simptoma najprikladniji. Homeopatija je prikladna i za bebe jer sadrži isključivo prirodne supstancije u minimalnim dozama te nema neželjenih nuspojava i ne izaziva ovisnost - pojašnjava homeopatkinja Višnja Gabud.

Crni kim i propolis uzimaju se 2 mjeseca prije sezone alergija
Crni kim i propolis uzimaju se 2 mjeseca prije sezone alergija

Ipak, slažu se liječnici, ako roditelj osim uobičajenih simptoma alergije primijeti i otežano disanje, dijete treba odvesti liječniku. Važna je i dob djeteta koje pati od alergija jer se u određenoj dobi manifestiraju određeni oblici. Simptomi alergije ne javljaju se u novorođenčeta nego tek između trećeg i šestog mjeseca. Tad se najčešće javlja atopijski dermatitis. Do 3. godine života sve češće se pojavljuje astma, a u starijoj dječjoj dobi alergije na pelud, čime su obuhvaćeni alergijski rinitisi i konjunktivitis.

Alergijska reakcija: Djevojčica je preminula nakon pranja zuba
Alergijska reakcija: Djevojčica je preminula nakon pranja zuba

Nakon što je kod djeteta utvrđena peludna alergija, liječenje se provodi kod kuće antihistaminicima koje je propisao liječnik. Paralelno uz njih mogu se koristiti homeopatski pripravci za ublažavanje simptoma. 

Prva pomoć

Ograničite boravak vani kad je razina peludi visoka. Zatvorite prozore i uključite klimu da filtrira pelud. Operite djeci lice i ruke nakon boravka u prirodi, a tuširanjem odstranite pelud s tijela.

U šetnju idite nakon kiše i predvečer. 

Nasljedne su

Nasljedni čimbenici, stoji na stranicama Dječje bolnice Srebrnjak, imaju značajan učinak na pojavu alergija. Ako je netko od bliskih srodnika alergičan, rizik je oko 50%, a ako su oba roditelja alergična, i do 75%.

Nasljeđivanje je i pod utjecajem čimbenika iz okoliša.

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje