Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Alarm sprečava trovanje ugljičnim monoksidom

Vuče li dimnjak slabo, osjetite li iz njega čudne mirise ili ako se pri grijanju na plin glatke površine u stanu vlaže, pozovite dimnjačara

Shutterstock
Foto: Shutterstock
0 komentara

Od neispravnih dimnjaka, peći i bojlera prijeti opasnost trovanja ugljičnim monoksidom. Ako dimnjak slabo vuče, ako iz njega osjetite neugodan miris ili čujete da se nešto u njemu urušava, odmah pozovite dimnjačara, koji će ustanoviti o čemu je riječ. Dimnjačara također treba pozvati prije priključivanja novog trošila na dimnjak te ako kod grijanja na plin dolazi do vlaženja glatkih površina u stanu jer to znači da se plinovi možda vraćaju iz dimnjaka.
Plinski bi bojler trebalo servisirati svakih godinu do dvije dana, čak i kad naizgled dobro radi. Tako će dulje trajati i trošiti manje energije, a izbjeći ćete i moguće opasnosti.
Vrlo je korisno i ugraditi alarm za ugljični monoksid. Alarm se može kupiti u velikim prodavaonicama već po cijeni od 500 kuna, a otkriva i najmanje količine ovog opasnog plina. Alarm je najbolje postaviti u blizini grijaćih tijela. Ugljični monoksid nema mirisa pa ga je inače teško primijetiti, a prvi simptomi trovanja su glavobolja i mučnina.
Koristite li klima uređaj za grijanje, redovito mijenjajte ili čistite filtere. Osim što se iz zagušenih filtera širi neugodan miris, oni troše više energije kako bi zagrijali prostor.
Ne držite nikakve stvari neposredno kraj grijaćih tijela - to povećava rizik od izbijanja požara. Nered također ometa strujanje toplog zraka i tako povisuje račune za grijanje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message