Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Alarmantno stanje: Broj tune u 40 godina smanjio se za 80%

Alarmantno stanje: Broj tune u 40 godina smanjio se za 80%
1

Isto tako, prije samo 90 godina na svijetu je bilo oko dva milijuna sajga antilopa, a danas ih ima tek 50.000. Lovci ih ubijaju zbog spiralnih rogova, koji se koriste za kineski lijek

Ljudi prilagođavaju svijet sebi - uništavaju prirodna staništa životinja te grade ceste i gradove, a životinje ostaju bez doma i truju se ljudskim smećem.

Zbog toga su mnoge životinjske vrste postale ugrožene, populacije se smanjuju, a ako im ne pomognemo, mnogo će ih nestati zauvijek, upozoravaju Ben Hoare i Tom Jackson, autori knjige “Endangered Animals”.

Kako bi pokazali koliko je stanje alarmantno, autori navode primjer sajga antilope, koja živi u srednjoj Aziji.

- Sajge imaju velik nos, kojim griju zrak koji udišu zimi, a ljeti filtriraju prašinu. Velik dio travnatih staništa sajgi postao je poljoprivredno zemljište, lovci ih ubijaju zbog spiralnih rogova, koji se koriste za kineski lijek. Prije samo 90 godina bilo ih je dva milijuna, a danas je ostalo tek 50.000 - kažu.

Prava istina o medu: Da, zdrav je, ali nekad treba paziti s njim
Prava istina o medu: Da, zdrav je, ali nekad treba paziti s njim

Kao drugi primjer, možda poznatiji nama, autori navode atlantsku plavoperajnu tunu, koja je “zlatni rudnik ribara”.

- Odrasla riba može težiti do 815 kilograma, što je dovoljno mesa za izradu 25.000 komada sushija. Ali prekomjerni izlov ribe svake godine znači da je sve manje odraslih jedinki koje “stvaraju” mlade ribe. U samo 40 godina broj plavih tuna u Atlantskom oceanu pao je za 80 posto - navode autori.

13 zvijezda koje su preživjele rak: Ruffalo ga je 'otkrio' u snu
13 zvijezda koje su preživjele rak: Ruffalo ga je 'otkrio' u snu

Dodaju kako bi mnoge vrste mogle postati “mrtve kao dodo” - izraz koji se koristi kad nešto nestane zauvijek. Dodo je bila ptica koja nije mogla letjeti i jedna od prvih vrsta životinja koje su izumrle.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa ...