Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Alergije na plijesan najčešće su u jesen, otkrijte sve uzroke

Alergije na plijesan najčešće su u jesen, otkrijte sve uzroke
1

Plijesan se lako množi u toplim i vlažnim prostorima zbog čega dom ne treba pretrpavati biljkama, kupaonice treba redovito prozračivati, a krevet ostaviti otkriven

VIDEO

Osim u proljeće, alergije se često javljaju i u jesen jer tada cvjetaju neke korjenaste biljke poput ambrozije, kamilice i suncokreta. Tada se povećava i udio vlažnosti u zraku, zbog čega je u jesensko doba najviše alergija na plijesan. Ukoliko u vašem domu ima dosta vlage ili kuteva gdje se plijesan skuplja koristite antifungicidni sprej ili ih pak bojajte bojom protiv plijesni. Također se preporučuje zamijeniti i stare te vrelo oštećene tepihe te popraviti slavine iz kojih curi voda. 

Bez alergena

Previše biljaka u stanu može prouzročiti visoku vlažnost što nikako ne pogoduje alergičarima. Vlažnost u zraku, u stanu, trebala bi biti do 50 posto i manje, kako bi se izbjeglo skupljanje plijesni. Odumrli dijelovi biljaka i kompost također su hranjiva podloga za plijesan, a alergičari na plijesan ne bi smjeli raditi u vrtu.

Gdje napasti plijesan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plijesni se razmnožavaju u tamnim, hladnim i vlažnim prostorijama kao što su: podrumi, ormari, tavani, mnoštvo vlažne odjeće ili ručnika, starim madracima, jastucima i pokrivačima. No njihovo plodno tlo su i vlažni tepisi, zidne tapete, prozorski okviri, kante za smeće, zavjese za kade, kabine za tuširanje, pločice u kupaonici, sobne biljke, ali i ovlaživači zraka.

Na dvorištu

Izvan kuće plijesan se širi po vlažnom lišću ili drvima. Redovito sakupljajte lišće oko kuće te spremajte drva u izoliranu prostoriju kako biste izbjegli izlaganje plijesni.

U spavaćoj sobi

Iako je lijep dom ujedno i uredan, plahte je bolje ostaviti izgužvane na krevetu nego cijeli krevet prekriti prekrivačem ili poplunom jer su znanstvenici utvrdili da prozračivanje kreveta reducira broj prašine i grinja u spavaćoj sobi.

Tretiranje simptoma

Na prvi znak pojave alergije liječite simptome odgovarajućim medikamentima, pumpicom, sprejem i kapima za nos te kapima za oči. Izbjegavajte druge okidače alergije poput mirisnih proizvoda za čišćenje, osvježivača za klimu, tamjan, potpuri kao i drva za loženje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru