Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Zbog osobnih problema svaka četvrta žena uzima slobodno

Žene i djevojke dvostruko su sklonije depresiji, samoozljeđivanju te poremećajima prehrane nego muškarci, a utjehu pronalaze u alkoholu, antidepresivima i seksu

Fotolia
Foto: Fotolia
4 komentara

Prekid veze, gubitak bliskog prijatelja ili člana obitelji te dugovi samo su neki od razloga zbog kojih će svaka treća žena posegnuti za antidepresivima, pokazalo je britansko istraživanje na 2000 žena. Depresija može biti vrlo štetna za žene jer ih tjera destruktivnom ponašanju kao što je alkoholiziranje, spolni promiskuitet i povećanje duga. Žene i djevojke su dvostruko sklonije depresiji, tjeskobi, samoozljeđivanju, poremećajima prehrane te niskom samopoštovanju nego muškarci, pokazalo je izvješće "Women like me", koje upozorava da se mentalno zdravlje žena pogoršava.

Probleme s mentalnim zdravljem imalo je gotovo 60 posto žena, a svaka četvrta zatražila je barem tjedan dana slobodno na poslu kako bi riješila svoje probleme. Kao glavne razloge depresije žene su navele gubitak posla, prekid veze, dug ili početak trudnoće, dok kod mlađih žena i djevojčica razlog je bilo promjena škole ili odlazak od kuće. Gotovo polovica ispitanica je izjavila da za vrijeme depresije nije napuštalo kuću, a 13 posto odlučilo je dati otkaz na poslu. Opijanje kao sredstvo za suočavanje s anksioznošću i nesrećama priznalo je četvrtina žena, a velik broj priznao je i da su utjehu pronašli u seksu s različitim partnerima u kratkom razdoblju.

- Milijuni djevojaka i žena nemaju podršku koja im je potrebna dok su u problemima i vrlo je važno djelovati odmah kako bi se riješile takve krize - rekao je voditelj studije Penny Newman.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message