Lifestyle

Komentari 0

Amonijak je spas za tepihe i zavjese, alkohol čisti boju

Amonijak je spas za tepihe i zavjese, alkohol čisti boju

Mrlje od dječjeg ulja najlakše je očistiti sodom bikarbonom, a mrlje od kašica lakše će izići nakon višesatnog natapanja u lavoru s hladnom vodom

Dječje kašice poput mješavine žitarica i voća ostavljaju mrlje na odjeći koje se najlakše skidaju ako tkaninu natopite u hladnoj vodi i dodate tekućeg deterdženta. Zatim isperite u toploj vodi, a ako mrlja i dalje ostane uočljiva, utrljajte deterdžent za rublje i ponovite postupak. Većina mrlji od hrane lakše se skida ako se odmah isperu pod mlazom vruće vode jer se tako prljavština neće uvući u vlakna. Svježe mrlje od mlijeka uklanjaju se hladnom vodom i jačim deterdžentom, a sasušene mješavinom u omjeru jedan dio terpentina i dva dijela limunova soka. Osjetljive materijale poput svile očistite tako da u svaku mrlju mekom četkom utrljate glicerin dok se ne upije, a zatim ga isperete mlakom vodom. Ostataka dječjeg ulja najlakše se riješiti sodom bikarbonom, koja se ostavi do 15 minuta dok se ne upije pa istrlja sredstvom za suho pranje te ispere.Mrlje od vodenih boja s tkanina se uklanjaju acetonom, a nakon što ispari, odjeća se ispire u vodi. S obzirom na to da čistite acetonom, ispod mrlje podmetnite upijajući papir. Vodene ili uljane boja valja odmah očistiti jer se poslije teže skidaju. S drvenog namještaja i parketa uklonit će ih terpentin, a stare mrlje pokušajte očistiti pomoću blago zagrijanog lanenog ulja i tupe strane noža.
Masne mrlje od ulja s tepiha uklonite mješavinom piljevine i benzina ili terpentina. Napravite gustu smjesu koja se lako razmazuje i nanesite u tankom sloju na svaku mrlju. Nakon što se osuši, iščetkajte je mekom četkom ili četkicom za zube. Masne mrlje najbolje je uklanjati trljajući od rubova mrlje prema sredini kako se mrlja ne bi proširila na ostatak tkanine.
Mrlju od kemijske olovke odstranit će 90-postotni alkohol. Nekoliko puta istrljajte čistim, namočenim komadićem vate. S bijelog rublja ili stolnjaka mrlje od tinte najlakše ćete ukloniti tako da prokuhate malo mlijeka, a zatim krpicom ili kistom umočenim u mlijeko premažete mrlju. Na kraju umrljani predmet isperite u toploj vodi a zatim ga operite na uobičajeni način.

Najčitaniji članci