Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Aronija daje novi okus likeru, muffinima, pecivima i umacima

Aronija daje novi okus likeru, muffinima, pecivima i umacima
4

Zbog oporog okusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem, a bobice se suše za pripremu čajeva koji povoljno djeluju na jetra

VIDEO

Aronija je stigla iz Sjeverne Amerike - poznavali su je tamošnji Indijanci koji su njezine plodove sušili i mljeli te miješali s mašću i osušenim mesom. Danas se mesnim jelima dodaje na profinjeniji način - umak od jabuka i aronije prikladan je za prelijevanje pečene piletine ili svinjetine, a nekoliko suhih plodova oplemenit će i gulaš od divljači.

Ipak, aronija je mnogo češći “gost” u slatkim jelima - dodaje se tijestu za peciva, pužiće i muffine, a katkad i slatkom kruhu, npr. onom od banana. Od aronije se mogu pripremati i desertni umaci, džemovi, pekmezi, kompoti i želei. Dobra je i kao sirup ili dodatak sokovima od svježeg voća. 

Liker od aronije

Sastojci: 90 bobica aronije, 500 g šećera, 4 klinčića, zvjezdasti anis, prstohvat sjemenki kardamona, 400 ml vode, 700 ml votke, 1/2 žličice limunske kiseline 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priprema: Bobice stavite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamon. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju. Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte votku. Ulijte u boce. Možete odmah upotrijebiti liker.

Pekmez od aronije

Sastojci: 2 kg aronije, 1,5 kg šećera

Priprema: Šećer prelijte s pola litre vode i stavite kuhati. Kad postane sirupasto, dodajte oprane aronije i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kad se pekmez ohladi, zatvorite staklenke.

Sirup od aronije

Sastojci: kg aronije, 600 g šećera

Priprema: Bobice aronije operite, očistite od peteljki i zgnječite. Dodajte 200 g šećera, izmiješajte i ostavite pokriveno na hladnome mjestu do idućeg dana. Ocijedite sok od voća, dodajte šećer i zagrijavajte miješajući. Kuhajte sok pet minuta i vruć stavite u boce te odmah zatvorite.  

Tekst preuzet iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute koji uz 24 sata možete nabaviti svake subote po cijeni od 1,99kn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 27. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...