Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Ashley Colburn bi se voljela udati za Hrvata - zgodni su joj

Ashley Colburn bi se voljela udati za Hrvata - zgodni su joj
4

Amerikanka je postala svjetska promotorica hrvatskih ljepota nakon što joj je brat predložio da otputuje u tu lijepu zemlju. Od tad se vratila još desetak puta...

VIDEO

Iako sam već deseti put u Hrvatskoj, ovaj ću put prvi put uživati u ljepotama otoka Mljeta, u gradu Vodicama i plesati na plaži Zrće, a veselim se što ću se vratiti na omiljeni otok Hvar, kaže Ashley Colburn (26) koja ovih dana ponovno obilazi Hrvatsku. No ovaj put ne radi reportaže o domaćim znamenitostima nego za projekt portala Touristar.tv, poput vodiča, blogerima iz Francuske, Španjolske, Brazila, Amerike i Finske pokazuje, kako kaže, svoj drugi dom. 

- Na svijetu je mnogo prekrasnih mjesta poput Novog Zelanda, Perua, Tajlanda, ali ono što me vraća u Hrvatsku jest toplina i gostoljubivost ljudi. Zbog toga sam nagradu Emmy posvetila stanovnicima Hrvatske jer su oni bili najviše zaslužni za nastanak reportaže - kaže novinarka i producentica. A sve je počelo kad je nakon završenog fakulteta novinarstva na sveučilištu u Coloradu, dobila posao na američkoj televiziji u San Diegu gdje je šefovima predložila da će napraviti reportažu o maloj zemlji u jugoistočnoj Europi. U listopadu 2009. snimila je dokumentarni film “WOW! Croatia” i dobila prestižnu nagradu Emmy, ali i mogućnost da nastavi raditi putopise. Tako je dosad obišla još 25 zemalja na šest kontinenata te otvorila svoju produkcijsku kuću. 

- Moj brat je nakon diplome, kao i većina Amerikanaca, putovao Europom. Bio je u Hrvatskoj i oduševio se. Nisam ni znala da postoji, ali kad sam vidjela njegove fotografije Plitvičkih jezera te otoka, odlučila sam da želim tamo - prisjeća se Ashley. 

Potkraj 2011. ponovo je došla snimati opsežan putopisni dokumentarni serijal pod nazivom “Wonders of Croatia”. U sedam jednosatnih epizoda prikazala je sedam hrvatskih regija. 

- U Dalmaciju ljudi često idu na ista mjesta, a ima toliko prekrasnih skrivenih plaža. Imate velik turistički potencijal koji nije do kraja iskorišten, a Hrvatska bi mogla biti odredište zanimljivo tijekom cijele godine, ne samo u ljetnim mjesecima. U Istri surađujem s hotelima i pomažem im u tome - smatra Colburn i dodaje da bi Hrvati trebali obnoviti sve plaže, urediti ih i svaku po nečemu istaknuti. 

Ljeto je provela odmarajući se na brodu, ploveći od Krka do Hvara s prijateljima. I snimateljska ekipa joj je iz Hrvatske pa kad snima po Europi odsjeda u Zagrebu. Zadnju reportažu radila je u Indiji pa je čak i na povratku iz te daleke zemlje došla na tri dana u posjet prijateljima. Hvali se da je prava promotorica naše zemlje pa svi iz Amerike koji trebaju bilo kakve informacije zovu nju. Za promociju hrvatskog turizma od Hrvatske turističke zajednice dobila je nagradu Zlatna penkala, koju dodjeljuju stranim novinarima. Kako često putuje nema vremena za ljubav, ali kad bi našla muškarca svog života, ne bi imala ništa protiv da je Hrvat. Ističe da su jako zgodni, a uz to izravni i šarmantni. 

- Trebao bi biti netko bi me mogao pratiti u stopu. Ako bi bio Hrvat, odmah bi se udala. Ovo je moj drugi dom i rado bih se preselila - govori zgodna Amerikanka iz Kalifornije. Priznaje da bi najradije živjela u Istri. Najbolja kombinacija bila bi, ljeti živjeti u Rovinju, a zimi u Zagrebu. Polako uči i jezik pa ako pažljivo sluša, može shvatiti što netko govori. 

- Znam pozdravljati, reći dane u tjednu i brojeve te imena nekih jela kao na primjer fritule s čokoladom - smije se producentica kojoj na višemjesečnim putovanjima nedostaju roditelji i braća pa blagdane obvezno provodi s njima. Smatra da će Hrvatska u budućnosti biti top-destinacija zbog prirodnih ljepota, ali i tradicije koja je oduševljava. 

-  Svaki grad ima dugogodišnju tradiciju. Kad sam bila na otoku Rabu jela sam rapsku tortu prema receptu starom 800 godina. To je nama Amerikancima zanimljivo i nezamislivo jer mi svega imamo, ali takvu tradiciju nemamo - iskrena je. Najgore iskustvo koje je imala bila je vožnja unajmljenim automobilom. 

- Bila sam do tad već nekoliko puta u Zagrebu i prolazila sam ga pješke, ali taj put sam bila dva dana da dogovorim sastanke za snimanja pa sam unajmila automobil. Kod nas se ne upravlja mjenjačem tako da sam imala velikih problema dok ga nisam naučila voziti - kroz smijeh govori. Drugih loših iskustava nije imala jer je, kako ističe, brzo shvatila “hrvatski mentalitet” i prihvatila ga. 

- Shvatila sam načine poslovanja, dogovaranja sastanaka na ručkovima, trgovine, odnosa među ljudima i prilagodila sam se tako da gledam sve to kao nešto novo i zanimljivo - kaže Ashley koja poput svake druge obožava trenirati trčanje, sunčati se na plaži ili roniti u moru. Sve to ne stiže često jer dosta putuje i radi kao prava radoholičarka kako bi stvorila svoju karijeru i radila ono što voli s vlastitom tvrtkom. Uskoro će, kaže, morati malo usporiti.

- Želim otići i na Vis te snimiti sve te prekrasne plaže, no opet na način da ih se ne otkrije do kraja. Ne bih ni ja htjela da se otkrije moja omiljena, skrivena uvala, na Hvaru - kaže zabrinuto. 

- Nisam imala velika očekivanja kad sam došla tu, a opet sam se oduševila. Takvi su i moji putopisi, spontani, idem u dubinu, i gledateljima otkrivam zanimljivosti. No najvažniji su ljudi. Svi s kojima sam surađivala od lokalnih kamermana, vodiča do modnih dizajnera bili su iznimno srdačni prema meni i to neću zaboraviti. Sretna sam što su sada moji prijatelji na koje mogu računati, kao i oni na mene - ponosno govori Amerikanka i zaključuje da je u Hrvatskoj sve ljepše i ukusnije, posebno palačinke s čokoladom.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'