Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

Astro zdravlje: Česte bolesti i najbolje vježbe za svaki znak

Astro zdravlje: Česte bolesti i najbolje vježbe za svaki znak
1

Svaki astrološki znak ima predispozicije za razvoj određenih bolesti. Saznajte koja vježba vam najviše odgovara te koja je prehrana najzdravija za vaš znak

VIDEO

Ovan

Zdravstveni problemi Ovnova često nastaju zbog njihove podložnosti stresu i živciranju, osobito zbog posla. Lako se uznemire i sve proživljavaju emotivno. Iznimno su dinamični, preziru odmor i stalno žive na rubu iscrpljenosti pa im zdravlje brzo strada. Imaju problema s moždanom cirkulacijom i pate od migrena. Skloni su neuralgijama, upalama sinusa i uha te lošem radu bubrega, a osjetljivi su im i zubi, gornja vilica i oči. Kako vole opasne sportove i brzu vožnju, česti su i prijelomi kostiju i ozljede glave.

Prehrana: Ovnovi bi trebali jesti više hrane koja sadrži kalij, nedostatak kojeg uzrokuje razdražljivost, depresiju i iscrpljenost. Kalija ima u većini voća i povrća, krtome mesu, peradi i ribi pa bi im to trebalo što češće biti na jelovniku. Mnogi se pripadnici ovog znaka hrane loše, površno i na brzinu pa su često anemični. Savjetujemo im uzimanje pripravaka na bazi željeza i vitamina C, koji će ga razgraditi.

Rekreacija: Ovnovi bi se morali što više baviti sportom kako bi oslobodili višak energije. Preporučuju im se sve terapije gibanjem, primjerice rekreativno vježbanje istočnjačkih borilačkih vještina, meditacija u pokretu, tenis, trčanje i vožnja biciklom.

Savjet: Kako ste skloni lošoj moždanoj cirkulaciji i začepljenju krvnih žila u mozgu, trebali biste izbjegavati masnu hranu. Redovito kontrolirajte krvnu sliku i tlak, a u prehrani izbjegavajte previše mesa i začinjena jela. Češće pijte svježe iscijeđene voćne sokove kako biste tijelu omogućili više vitamina.

Bik

Kao veliki gurmani Bikovi su skloni debljanju, povišenu kolesterolu i probavnim smetnjama. Žene ovog znaka pate od ginekoloških tegoba i smetnji u radu štitne žlijezde. Grlo je njihova najslabija točka na tijelu. Već kao djeca često imaju angine i upale grla, a kako su im glasnice vrlo osjetljive, to može biti problem ako zarađuju pjevajući ili govoreći. Vratna im kralježnica često podliježe različitim oštećenjima, što uzrokuje lošiju moždanu cirkulaciju te glavobolje.

Prehrana: Kako bi osigurali ispravan rad štitne žlijezde, Bikovi bi trebali jesti hranu bogatu jodom, kojeg ima u morskim ribama i morskim plodovima. Sol kojom začinjaju hranu mora biti jodirana. Bikovi su veliki ljubitelji hrane pa je debljina najveći neprijatelj njihova zdravlja. Trebaju izbjegavati jela puna škroba i slatkiše. Mogu patiti od začepljenja krvnih žila i loše cirkulacije pa bi prehranu trebali obogatiti voćem i povrćem te izbjeći masnu i začinjenu hranu. 

Rekreacija: Zbog sklonosti debljanju i lošoj cirkulaciji Bikovima je sport nužan. Kako nisu skloni trčanju i drugim intenzivnijim sportovima, preporučujemo im plivanje i ronjenje što će im pomoći kod tegoba s vratnom kralježnicom. Vožnja biciklom pospješit će im cirkulaciju u nogama.

Savjet: Jedite polako jer tako produljujete uživanje u jelu, a ne opterećujete želudac. Izbjegavajte slatkiše i ostale namirnice koje imaju previše kalorija. Više se krećite, a ako ne volite sport, više šećite i nemojte jesti iz dosade.

Blizanci

Blizanci su nervozni i stalno se žure. Skloni su pretjerivanju pa organizam "bombardiraju" nikotinom ili drugim stimulativnim sredstvima, a to im uzrokuje nesanicu i pogoršava ionako osjetljiv živčani sustav. Mogu izdržati posebne napore, a zatim se samo srušiti u krevet. U mladosti su skloni bolestima dišnih puteva, a u kasnijim godinama pate od reume ruku, ramena i najviše zglobova. Mogu patiti od posljedica živčane iscrpljenosti i od bolesti uzrokovanih pušenjem jer su osjetljivi na pluća i bronhije.

Prehrana: Prehrana Blizanaca trebala bi obnavljati njihove iscrpljene živce i povećati im vitalnost. To se najlakše postiže proteinskom dijetom, koja se sastoji od nemasna mesa, ribe, jaja, sira, soje i oraha. Kako bi izbjegli manjak vitamina C, koji često nastaje kod pušača, Blizanci trebaju jesti limune, naranče, ribiz i borovnice. Godit će im i žitarice zbog obilja vitamina B, koji će smanjiti njihovu razdražljivost.

Rekreacija: Blizancima treba kretnje na svježem zraku pa bi trebali što češće boraviti u prirodi, po mogućnosti uz obalu, mora, jezera ili rijeke. Vodeni sportovi, kao što su jedrenje i veslanje najbolji su im izbor, no jednako tako odgovaraju im i stolni tenis, tenis, mačevanje te košarka.

Savjet: Pomoći će vam vježbe disanja, svjež zrak te vitaminski dodaci svakodnevnoj prehrani, koja treba biti raznolika i raspoređena u manje ali češće obroke. Smanjite ili se potpuno odreknite pušenja zbog vaše sklonosti astmi i plućnim bolestima.

Rak

Kako bi Rakovi bili dobra zdravlja, nužan im je uredan život, dovoljno sna i izbjegavanje bilo kakvih pretjerivanja. Skloni su psihosomatskim bolestima koje nastaju kad su dugo izloženi emotivnim pritiscima i nerazumijevanju okoline. Njihova nervoza odražava se na probavu pa mogu patiti od čira na želucu i žgaravice. Žene ovog znaka osjetljive su na grudi i jajnike. Imaju vrlo suhu i osjetljivu kožu, a pad imuniteta često im izaziva različite kožne alergije.

Prehrana: Rakovi bi se trebali okrenuti proteinima, morskoj ribi i morskim plodovima te raznovrsnu voću i povrću. Trebali bi piti mnogo vode kako bi pospješili izbacivanje štetnih tvari iz tijela. Zbog sklonosti osteoporozi žene ovog znaka trebale bi jesti više mliječnih proizvoda.

Rekreacija: Zbog debljanja u području struka i bedara Rakovi bi se trebali baviti trčanjem, vježbama istezanja ili jogom. Za njihovu duhovnu i tjelesnu okrjepu važan je mir, koji će najprije pronaći u planinama, a posebno će im goditi blizina mora, jezera ili rijeka.

Savjet: Pokušajte suspregnuti poriv za prejedanjem što ga potiču mentalna naprezanja ili emocionalni napadaji. Nemojte teškom hranom opterećivati probavu, izbjegavajte jela bogata škrobom, šećerom i masnoćama. Vrijeme objedovanja mora biti izvor opuštanja, inače čir nije daleko.

Lav

Najgori neprijatelj zdravlja svih Lavova njihovo je pretjerano trošenje energije i brz životni ritam. Zbog toga često zanemaruju male smetnje i nastavljaju živjeti dinamično kao da se ništa ne događa. Ne primjećuju prolaznost vremena pa i u ozbiljnim godinama nastavljaju raditi jednako uporno kao u mladosti. Iako im je srce prilično jako, ipak je ono prvi dio tijela koji se "pobuni" kad pretjeraju. Često imaju problema s krvotokom i visokim krvnim tlakom, a zbog nekretanja ili sjedećeg posla skloni su tegobama s kralježnicom.

Prehrana: Pripadnici ovog znaka morali bi izbjegavati previše mesa i alkohola te sve što povisuje krvni tlak. Trebaju piti mnogo voćnih sokova i jesti suho voće, koje sadrži prirodni šećer jer je on energetik koji im je potreban. Od začina im odgovaraju lovor, šafran i češnjak jer snižavaju tlak i razine masnoće u krvi. Moraju naučiti jesti u miru, a ne na brzinu i s nogu.

Rekreacija: Probleme s bolnom kralježnicom Lavovi će najbolje riješiti ako se bave plivanjem. Preporučuje im se i joga jer je odlična za opuštanje i nadoknađivanje energije. Ženama će pomoći i pilates, ali i rekreacijsko jahanje te brze šetnje.

Savjet: Kako biste bili zdravi, jedite hranu bogatu bjelančevinama, s malo šećera i škroba. Zbog vaše sklonosti kardiovaskularnim tegobama održavajte normalnu težinu, pazite što jedete i više se krećite. Ne možete li izbjeći stres, dobro će vam doći koja meditativna tehnika.

Djevica

Djevice su podložne bolestima crijeva, želuca i žuči, a one nastaju kao posljedica zabrinutosti i perfekcionizma u poslu. Obično jako paze na zdravlje i prehranu, no pomalo su hipohondri i sitničari. Boje se mikroba i zaraze. Lako se umaraju, ali imaju odličnu moć "obnavljanja" energije. Sklone su depresiji i probavnim tegobama, posebice crijevnima. Često su im spuštena stopala ili imaju kurje oči. No većina bolesti Djevica uzrokovana je psihičkim smetnjama i strahovima.

Prehrana: Zbog teškoća s probavom trebaju izbjegavati teško probavljivu hranu, masnoću, suhomesnate proizvode i sl. Njihov organizam teško probavlja ugljikohidrate i zato nisu poželjni u njihovoj prehrani. Trebaju jesti što više nemasne proteinske hrane, voće i povrće. Najviše im godi grožđe, voće njihova godišnjeg doba koje je bogato kalijem.

Rekreacija: Potrebne su im umjerene tjelesne aktivnosti koje ih neće previše iscrpiti. Na njih će dobro djelovati joga, vožnja biciklom, tenis i badminton. S obzirom na čestu mišićnu i psihičku napetost, trebali bi si najmanje jedanput na tjedan priuštiti masažu.

Savjet: Samokritičnost i sklonost melankoliji mogu prouzročiti psihosomatske smetnje pa je bitno da se nauče opuštati, razonoditi i zabavljati. Za vaše dobro zdravlje nije samo bitan izbor hrane, nego i duševno stanje dok jedete. Ako niste opušteni, bit će vam loša probava.

Vaga

Vage su veoma osjetljive na stresove koji su povezani s nezadovoljavajućim međuljudskim odnosima pa im zdravlje uvelike ovisi o raspoloženju. Mogu patiti od problema s mjehurom, kožom, prostatom i bubrezima, zbog čega je važno da piju mnogo vode. Kad bi predstavnici ovog znaka od malena pili dovoljno vode, zaštitili bi se od mnogih zdravstvenih problema u zreloj dobi. Često imaju glavobolje i probleme s vidom, sinusima i grlom, a često pate i od proširenih vena.

Prehrana: Mora biti lagana, obroci redoviti, bogati salatama, voćem, svježim povrćem, jajima i mliječnim proizvodima. Trebali bi izbjegavati previše kave te piti više vode i prirodnih sokova. Posebno im je važan vitamin E jer čisti tijelo od toksina, pomažući tako jetrima da održe normalnu funkciju. Uz to, važan je u borbi protiv kožnih problema i nevolja s venama.

Rekreacija: Trebaju izbjegavati sve vrste grubih sportova jer se brzo iscrpljuju. Za njih su stolni tenis, tenis, ples, šetnja i poslovi u vrtu koji će ih opustiti. Plivanje i blizina mora djelovat će na njih osvježavajuće, a kad su pod stresom najbolje će se opustiti uz glazbu.

Savjet: Izbjegavajte sve što iritira vaše osjetljive bubrege i mjehur: alkohol, senf, začine i masne umake. Meditacija kombinirana s aromaterapijom i klasičnom glazbom može vam pomoći da vratite izgubljenu ravnotežu duha i tijela. Više boravite u prirodi.

Škorpion

Škorpioni su osjetljivi na zaraze i trovanja hranom, skloni su visokim temperaturama, upalama i kroničnim bolestima. Potiskivanjem strahova i odbijanjem da se suoče  s negativnim osjećajima često si mogu narušiti imunitet. No sposobni su za samoiscjeljivanje kad osvijeste svoje blokade i transformiraju podsvjesne sadržaje. Često previše piju ili jedu hranu koja im ne odgovara. Osjetljiv im je urološko-genitalni dio tijela, pogotovo ženama.

Prehrana: Škorpioni često imaju visoku razinu masnoće u krvi, pa trebaju izbjegavati masnu hranu. Odgovara im lagana hrana bogata proteinima - nemasno meso, morska riba i morski plodovi, perad, jaja, jogurt, orasi i soja. Trebaju unositi što više vitamina C, B i E. Treba im što više hrane bogate željezom, a to su špinat, crveno meso, riba i kamenice te čaša crnog vina na dan.

Rekreacija: Planinarenje, ronjenje, trčanje ili vježbanje u teretani te svi sportovi za koje je nužna izdržljivost idealni su za ovaj znak. Škorpioni su vrlo dinamični i agresivni pa će višak energije najbolje osloboditi kojom istočnjačkom borilačkom vještinom.

Savjet: Često radite protiv sebe i mučite tijelo velikim količinama nikotina, kave, alkohola ili masne i začinjene hrane. Pokušajte se disciplinirati i više osluškivati znakove koje vam šalje tijelo. Nemojte misliti da ste nedodirljivi za bolest.

Strijelac

Strijelci su skloni sportskim ozljedama, a najosjetljiviji dijelovi tijela su im bedra, kukovi te jetra i žuč. Žene mogu imati problema s celulitom. Dobro podnose stres i nisu ovisni o mišljenju okoline, pa se zbog urođena optimizma lako oporavljaju od različitih bolesti. Trebaju izbjegavati sva pretjerivanja u jelu, piću i spavanju. Ovi su emotivci skloni bježanju u san, od kojeg se još gore osjećaju. Pretjerano im pušenje također ne odgovara, a posljedice se vide na njihovu tenu jer su skloni nečistoj koži lica.

Prehrana: Morali bi svakako izbjegavati masna i začinjena jela. Time će spriječiti stvaranje masnih kiselina, rast kolesterola u krvi te začepljenje žila i usporavanje cirkulacije. Posebno im treba vitamin B, a ima ih u pšeničnim klicama, telećim jetricama, žumanjcima i soji. Sve namirnice bogate vitaminom C trebale bi im biti dio redovite prehrane kako bi osnažili imunitet. 

Rekreacija: Preporučuju im se trčanje u prirodi, plivanje, jahanje, mačevanje i svi oblici atletike. Dobro reagiraju na istočnjačke alternativne terapije kao što su akupunktura i makrobiotika. Ženama će vježbanje na kućnoj gimnastičkoj spravi pomoći da se riješe celulita i viška kilograma.

Savjet: Izbjegavajte previše začinjenu i konzerviranu hranu, gazirana pića i kavu. To osobito vrijedi za žene, kojima je ten često problematičan. Ne preskačite doručak, nego pokušajte jest u miru i bez uobičajene žurbe.

Jarac

Jarci su skloni reumi, artritisu, iščašenjima i prijelomima kostiju. Osjetljivi su im zglobovi i koža, a mogu imati i problema s probavom. Obično djeluju krhkije nego što stvarno jesu. Ipak, moraju uredno živjeti i dovoljno se odmarati. Treba im mnogo vode i sira. Kralježnica je slaba točka ovog znaka, pa mnogi pate od njezinog iskrivljenja, okoštavanja kralježaka i uklještenja živca. Lako se umaraju i nervozni su pa im treba mnogo više sna nego drugim znakovima.

Prehrana: Trebali bi se kloniti začinjene i masne hrane, čokolade, sokova i alkohola. Umjesto toga trebaju jesti bjelančevine iz nemasna mesa, jogurta, kravljeg sira i jaja. Važno je da im je prehrana bogata mineralima i vitaminima. Zbog sklonosti osteoporozi te krhkih kostiju moraju jesti što više mliječnih proizvoda pa bi bilo dobro da su im kefir ili jogurt dio svakodnevne prehrane.

Rekreacija: Trčanje im se ne preporučuje zbog sklonosti ozljedama nogu. No planinarenje, duge šetnje, biciklizam i klizanje na ledu pomoći će im da ojačaju mišiće i potaknu cirkulaciju nogu. Kako su im često proširene vene, danju bi se trebali češće odmarati uzdignutih nogu.

Savjet: Ako su vaša sklonost pesimizmu i depresija posljedica nezadovoljavajućih životnih uvjeta, što više se krećite na svježem zraku, planinarite i vrtlarite jer vas priroda opušta i regenerira. Više se družite i izlazite.

Vodenjak

Vodenjaci su podložni bolestima koje nastaju kao posljedica živčane iscrpljenosti. Razdražljivi su, burno reagiraju na provokacije, katkad su pretjerano nervozni i skloni neracionalnu rasipanju energije. Loša im je cirkulacija u nogama, pate od grčeva u listovima, a često im srce iznenadno lupa. Žene su sklone proširenim venama te bolnim i otečenim nogama. Svakako bi morali izbjeći prevelike psihičke napore jer su im živci slaba točka. Uzrok smetnji sa srcem obično je psihički.

Prehrana: Pripadnici ovog znaka trebali bi jesti namirnice bogate fosforom, primjerice ribu. Taj je mineral bitan za dobar rad mišića i bolje pamćenje. Za bolju izgradnju kostiju i hrskavica trebali bi uzimati pripravke od selena, a u izvornom obliku naći će ga u orasima, klicama, zelenom lisnatom povrću, ananasu i različitim sjemenkama. U zrelijoj dobi treba im mnogo vitamina E radi zaštite od vaskularnih problema. 

Rekreacija: Kako bi bili u kondiciji i zadržali optimizam, nužno je da se bave sportom. Preporučuju im se skijanje, tenis i stolni tenis, a da bi im kralježnica bila što savitljivija, pomoći će joga, vježbe istezanja i pilates.

Savjet: Nastojte ići ranije u krevet i spavajte barem osam sati na dan jer vam treba dovoljno sna kako biste se odmorili i psihički i fizički. Pijte što manje kave, odreknite se cigareta i svih stimulansa. Kontrolirajte krvnu sliku i tlak barem dva puta u godini.

Ribe

Ribe često pate od deformacije ili ozljeda stopala, stoga je bitno da nose kvalitetnu ili anatomsku obuću. Pate i od hormonalnih poremećaja, zadržavanja vode u organizmu i probavnih smetnji. Katkad su sklone ovisničkom ponašanju, prejedanju te pretjeranoj konzumaciji alkohola i cigareta, što može prouzročiti različite zdravstvene tegobe. Osjetljive su na sve vrste stresa, sklone psihosomatskim bolestima, virozama i upalama. Bolesti im se uglavnom javljaju kao posljedica dugotrajnih emotivnih frustracija.

Prehrana: Često im nedostaje važnog minerala joda. Njegov nedostatak uzrokuje uvećanje štitne žlijezde što izaziva osušenost kože i poremećaj kontrolnog sustava tjelesne temperature. Najbolji je izvor organskog joda morska hrana. Sol obogaćena jodom nije najbolje rješenje jer u većim količinama može biti štetna pa što češće treba jesti morsku ribu i morske plodove.

Rekreacija: Kako je voda njihov astrološki element, tako će i svi vodeni sportovi na njih djelovati terapeutski. Trebali bi što više plivati, roniti ili barem šetati uz obalu mora ili rijeka. Kako su skloni kontemplaciji, odgovaraju im istočnjačke tehnike opuštanja kao što su meditacija i joga. 

Savjet: Za psihičko zdravlje povremeno vam treba samoća. Kad idete na more birajte mjesta na kojima nema mnogo ljudi. Zbog sklonosti anemiji i umaranju obavezno jedite hranu bogatu bjelančevinama.  

Djevica se najviše boji bolesti, a Ribe da neće pronaći ljubav

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom