Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Baklava i kebab samo su početak čari turske kuhinje

Baklava i kebab samo su početak čari turske kuhinje
1

Jedinstvene turske delicije spoj su mirisa i okusa prikupljenih sa svih strana svijeta koji su se preko nje povezali: Azije, arapskih naroda i Balkana

VIDEO

Smještena na spoju dvaju kontinenata, tradicijska turska kuhinja tijekom povijesti je postala jedna od najinteresantnijih na svijetu. Upijanjem utjecaje Istoka i Zapada nastao je jedinstven spoj kuhinja Azije, arapskog svijeta i Balkana. Osnovu raznolikih jela čine ukusni sirevi, mliječni proizvodi, paprika, luk, grah, rajčice, češnjak i maslinovo ulje. Dozu egzotike ističe uporaba orašastih plodova poput pistacija, badema i oraha. Ali i raznovrsnih začina, kao što su peršin, kumin, crni papar, paprika, menta, origano i timijan. Od laganih ljetnih obroka od ribe i voća do pripreme hranjivih i delikatesnih juha u hladnim danima, tanjur je ispunjen šarenilom boja i okusa. Meso često pripremaju u kombinaciji s voćem, ali i samostalno u raznim oblicima. Najpoznatiji su ukusni kebab, ćevapi, sarme i punjene paprike. Deserti i slične poslastice zauzimaju posebno mjesto u svakodnevnom jelovniku. Baklava i rahat lokum su deserti koji su, kao i većina drugih turskih jela, svoje mjesto zauzeli i u hrvatskim kuharicama.

MEZE JE DRUGO IME ZA PREDJELO
Osim maslina i sira, u Turskoj za predjelo često jedu dolme (punjeno povrće), bureke s povrćem, sirom ili mesom te razne salate. Meze je turski naziv za predjelo, važan dio njihovoga kulinarstva. 

JOGURT POSLUŽUJU UZ JELA OD POVRĆA I MESA
Jogurt je vrlo važan element u turskoj kuhinji i ime mu potječe iz njihova jezika. Možete ga jesti uz sva jela, odličan je u kombinaciji s kebabom, koftama, jelima s povrćem ili kao predjelo u jajiku.

DORUČAK NAZIVAJU OBROKOM "PRIJE KAVE"
Svjetski poznata turska kava stavlja se u hladnu vodu i zatim prokuhava. Kava je utjecala na tursku kulturu u tolikoj mjeri da njihova riječ za doručak u prijevodu znači "prije kave".

 ISTANBULSKI PILAV
Sastojci: 200 grama pilećih prsa (kockice), 2 žlice maslaca, 1 šalica pilećeg temeljca, 2 žlice badema, 2 žlice pistacija, šafran, šalica riže, sol i papar Priprema: Pistacije namočite u vodi pet minuta. Skuhajte rižu. Zapržite bademe i pistacije. Pržite pileća prsa na maslacu, dodajte 1/4 šalice temeljca, kuhajte dok voda ne ispari. Na otopljenome maslacu prokuhajte rižu, dodajte ostatak temeljca, šafrana, soli, papra i piletinu. Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije vodu. Pustite da odstoji.

JAJIK - PREDJELO I OSVJEŽAVAJUĆI UMAK
Sastojci: 1 češanj češnjaka, 1 šalica narezanih svježih krastavaca, pola litre običnog jogurta, šalica vode (ako jedete kao predjelo, voda nije potrebna), žličica soli, maslinovo ulje, nasjeckani svježi kopar Stavite češnjak, sol, jogurt i vodu u zdjelu i dobro promiješajte. Dodajte svježe krastavce pa ponovno promiješajte. Podijelite u zdjelice, stavite po žličicu maslinova ulja na vrh i ukrasite svježim koprom. Po izboru dodajte octa ili sitno narezane paprike.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara