Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bento: zdravi lunch-paket s tradicijom i filozofijom

Bento: zdravi lunch-paket s tradicijom i filozofijom
7

Bento je tradicionalni japanski način pripreme zdravog sutrašnjeg ručka nastalog od prijašnje večere, a obavezna je riža i prilog od povrća

VIDEO

Japanci su još u 5. stoljeću znali za lunch-pakete iako ni sami nisu bili svjesni kakav trend pokreću. Žene su tada vrijednim muževima (koji bi odlazili u lov ili ribolov) pripremale paketiće raznovrsne hrane razdvojene bambusovim listićima, prema odjeljcima. Hrana je morala biti svježa kako se ne bi pokvarila, a od tada do danas postupno se razvijala kultura benta - paketa zdravog i svježeg ručka. U japanskom razdoblju Edo (1603.-1868.) ljudi su pripremali bento za izlete i odlazak u kazalište, a razvojem željeznice u 19. stoljeću počeli su ih prodavati na kolodvoru užurbanim radnicima.
Bento je danas oličenje zdravog ručka, a namirnice se u odjeljke slažu prema svojoj vrsti. Dobro uravnotežen bento sastoji se od ravnomjerne količine riže i priloga, a u prilogu mora biti dvostruko više povrća od ribe ili mesa. Najčešći sastojci su gusti omlet, kobasice, mahune, plodovi mora, riža, korijen lotusa, kuhani čičak, bambusovi izdanci, povrće te marelice. Bento je lako napraviti ako kuhate veće količine hrane, osobito navečer, pa ih prema vrsti pripremite za sutra.

~~~ Bento dinosaur radi se od skuhane riže oblikovane prema tijelu. Omata se listovima salate ili kupusa, a noge i drugi dijelovi rade se od povrća poput mrkve i bambusovih izdanaka. Alge su “oči”

~~~ Estetika hrane danas je vrlo bitna, a taj moto primjenjuje se i na bento. zato se priprema u raznolikim simpatičnim oblicima, posebno za rođendane ili druga slavlja

JESTIVO ŽIVOTINJSKO CARSTVO: Za bento pande, mačke ili svinje kuhanu rižu oblikujte u kuglice pomoću šalica, oči napravite od grožđica ili algi, a uši i nos od listova rotkvice. Ukrasite kuhanom brokulom, ružama od guljene mrkve i salatom.

U OBLIKOVANJU KORISTE SE I GLJIVE: Na dječju radost rižu možete obojiti jestivim bojama te tako od nje napraviti more, jezero ili nebo. Za patke u letu rabite klobuke gljiva, a za vratove listove morske alge nori. Ukrasite kuhanim mahunama.

SKRIVENI BENTO ZEC: Od kuhanog jajeta može nastati zec ili miš. Oblikujte mu uši od tikvica, a grmlje i kamenje napravite od kuhane riže, salate, pečenog filea ribe, cherry rajčica, peršina i brokule. Ukrasite i pospite začinima.

NEOBIČNI OBLICI UZ ALGU NORI: Zabavne čovječuljke oblikujte od kuglica riže i “presvucite” listovima morske alge nori. Ukrasite zvjezdicama od mrkve i listićima salate, a oči napravite od bambusovih izdanaka i mrvica morske alge.

U VRTU SE KRIJE HELLO KITTY: Hello Kitty koja se skriva među cvijećem lako ćete dobiti narežete li salatu na trake i položite. Na dnu u obliku lonca za cvijeće izrežite pohanu piletinu. Lice oblikujte od riže, a cvijeće napravite od listova rotkvica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'