Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Besmrtni pustolovi koji se sa ekpedicija nisu više vratili kući

Besmrtni pustolovi koji se sa ekpedicija nisu više vratili kući
1

Portugalac Fernão Mendes Pinto u 16. stoljeću je u knjizi Putovanje opisao 20 godina u Aziji tijekom kojih je 13 puta boravio u zatvoru, a 17 puta je prodan u roblje

VIDEO

Pored mnogih svjetski poznatih pustolova i istraživača, koji su se proslavili otkrivši nove i tada nepoznate dijelove zemaljske kugle, mnogo je onih koji su na svojim ekspedicijama misteriozno nestajali, bivali zarobljeni, ubijeni ili su umrli mladi. Tajanstvene okolnosti te fizički i psihički teške uvjete ovakvih putovanja dao je već naslutiti Portugalac Fernão Mendes Pinto u 16. stoljeću. On je u knjizi Putovanje opisao 20 godina u Aziji tijekom kojih je navodno, 13 puta boravio u zatvoru, a 17 puta je prodan u roblje. 

Nakon što je u Kini uhvaćen u pljački kraljevskih grobnica, osuđen je na godinu dana fizičkoga rada tijekom kojih je gradio, ni više ni manje, nego Kineski zid. Četiristo godina kasnije, s druge strane oceana, Amelia Mary Earhart (1897. - 1937.) primila je američku nagradu Distinguished Flying Cross kao prva avijatičarka koja je sama preletjela Atlantik. Godine 1937., tijekom pokušaja kružnog leta, nestala je iznad središnjeg Tihog oceana u blizini otoka Howland. Potraga koja je uključivala devet bojnih brodova te 66 zrakoplova službeno je prekinuta 18. srpnja.     

Škotski istraživač umro je daleko od doma

Poznati misionar, istraživač i kolonijalni pionir, dr. David Livingstone (1813. - 1873.) u Africi je preživio napad lavova. Umro je od malarije i unutarnjeg krvarenja, uzrokovanog dizenterijom, dok je klečao uz postelju, udubljen u molitvu.

Svaki grad Venezuele ima komadić El Loca

Baskijski konkvistador u Južnoj Americi, El Loco proslavio se ekspedicijom u potrazi za mitskim El Doradom. Ubijen je u sukobu sa španjolskim kraljem Filipom II. Njegovo je tijelo izrezano na četvrtine te razdijeljeno u razne gradove Venezuele.

Magellan nije dočekao kraj ekspedicije

Magellanova ekspedicija od 1519. - 1522., od Atlantskog do Tihog oceana, prva je oplovila Zemlju. Portugalski istraživač i moreplovac nije završio putovanje. Ubijen je bambusovim kopljem u bici na otoku Mactanu 27. travnja 1521. godine.

Bez traga

Kapetan Robert Falcon Scott (1868. - 1912.) bio je časnik kraljevske mornarice i istraživač koji je vodio dvije ekspedicije na Antarktik: Discovery ekspediciju 1901. - 1904. i zlosretnu Terra Nova ekspediciju od 1910. - 1913. godine. Tijekom drugog pothvata, 17. siječnja 1912., u pratnji pet članova posade stigao je do Južnog pola. Na povratku im se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da su umrli od iscrpljenosti, gladi i ekstremne hladnoće. Nakon smrti Scott postaje kultni britanski heroj. 

U usporedbi s kapetanovom ekspedicijom, protkanom propustima i problemima, Roald Amundsen (1872. - 1928.) svoju je  ekspediciju do Južnog pola, unatoč teškim uvjetima,  uspješno priveo kraju. Nakon stotine kilometara kroz neistražena planinska područja, ekspedicija je postavila zastave na Južnom polu 14. prosinca 1911. godine. Ostatak života proveo je putujući. Nestao je u blizini Medvjeđeg otoka, asistirajući jednoj istraživačkoj misiji.

Mještani odali počast tijelu kapetana Cooka

Godine 1779. u jednoj havajskoj uvali mještani su ukrali brod iz ekspedicije kapetana Cooka. Kako bi mu vratili brodicu, istraživač je oteo jednog od domorodaca. Bio je to havajski kralj Kalaniopuu. Kapetan je u okršaju izboden na smrt.

Kon-tiki je plovio 101 dan

Kon-Tiki je ime splavi, kasnije ekspedicije, a tako ju je prozvao norveški istraživač i pisac Thor Heyerdahl 1947. godine. Vjerovao da su stanovnici Polinezije zapravo došljaci iz Južne Amerike. Kako bi dokazao svoju teoriju Heyerdahl je na splavi od starih materijala plovio 101 dan i prešao 7.000 km po Tihom oceanu dok se nije razbio na grebenu otoka Raroia u otočju Tuamotu 7. kolovoza 1947.

Rasplet kao u grčkoj tragediji

Jedrilica Donalda Crowhursta (1932.- 1969.) kojom je namjeravao oploviti svijet, zbog niza odgoda jedva je dovršena, a nije ni testirana prije plovidbe. U nemogućnost da dovrši putovanje, ilegalno se iskrcao u sjevernoj Argentini lažirajući dnevnik putovanja. Na kraju ga je slomio stres. Pronađen je kako pluta, a vjeruje se da je skliznuo s katamarana, počinivši samoubojstvo utapanjem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku