Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bez otirača u kuću se na cipelama unese 18 kg prašine

Bez otirača u kuću se na cipelama unese 18 kg prašine
1

Tepih ispred svakih vrata u domu štiti od prašine, grinja, ali i zaraze, jer na đonovima u stan ulaze i bakterije, a takošer olakšava i održavanje kućanstva

VIDEO

Otirač bi trebao biti dovoljno širok da na njemu možete temeljito očistiti cipele prije ulaska, ali ne dulji od širine vrata. Najbolji izbor su gumeni ili oni od sintetike jer se najlakše čiste, bilo usisavačem ili pod jakim mlazom vode. Pripazite da se otirač dobro osuši nakon pranja jer bi vlaga mogla oštetiti pod. Otirač valja zamijeniti čim se iz njega izvuku niti jer tad slabije skida nečistoću s cipela. Bez otirača u domu se na godinu unese oko 18 kilograma prašine, pokazalo je američko istraživanje. Stoga ih je poželjno staviti na baš svaka vrata. 

Lako perivi tepisi dobra su ideja i za mjesta unutar kuće koja se brzo prljaju poput poda u kuhinji. No oni mogu biti vrlo opasni zato što se možete spotaknuti. Kuću ili stan pokušajte napraviti zonom u kojoj se ne nose cipele pa odmah na ulazu pripremite papuče - kako za ukućane, tako i za goste.

Može oštetiti parket 

Otiraču na sunčanoj strani brže propadaju vlakna, pa ga valja češće mijenjati. Ako je na drvenoj podlozi, mogao bi je oštetiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I vanjski i unutarnji 

Da prljavština uđe u kuću ili stan, najbolje ćete spriječiti dvama čvrstim otiračima - s vanjske i s unutarnje strane.

Na 96 posto cipela žive bakterije

Otirač ispred ulaza u vaš dom je stanište bakterija i grinja. Na 96 posto cipela na đonovima se nalaze bakterije koje se lako mogu preseliti u kuću ili stan. Nekoliko puta na mjesec dobro otresite otirač te ga posprejajte posebnim dezinfekcijskim sredstvom koji će ukloniti mikrobe. 

Vrata je najbolje držati zatvorenima

Prljavština voli “putovati” iz jedne sobe u drugu. Zato je najbolje, kad god je to moguće, zatvarati vrata. Pri odabiru polica za knjige bolje je kupiti one koje se mogu zatvoriti jer će se na njima manje skupljati prašina. No osobito učinkoviti “borac” protiv prašine su filtri za čišćenje zraka. 

Gumena rukavica za životinjske dlake

Ako imate psa, jedanput na tjedan ga vani dobro očetkajte češljem koji odgovara njegovu krznu. Dlake s namještaja najlakše ćete ukloniti tako da navučete gumene rukavice, lagano ih navlažite pa rukom prođete po kauču ili stolicama. Iz tepiha će dlake najbolje izvući jaki usisavači. 

Manje prljavštine, ali i manji računi

Pripazite da su sva vrata i prozori čvrsto zatvoreni jer 95 posto prljavštine dolazi izvana. Rubovi prozora koji propuštaju mogu se oblijepiti gumenim ili spužvastim trakama. I smotani ručnik ili deka na prozorskoj dasci zaustavit će prašinu, ali i smanjiti račune za grijanje.

Deterdžent za suho pranje je bolji

Tepisi su pravi rasadnici prašine i drugih alergena. Zbog toga ih je u domu poželjno imati što manje ili umjesto velikih nabaviti male koji se lakše održavaju. Treba ih usisavati jedanput na tjedan, a pri pranju bolje je rabiti deterdžent za suho pranje jer tepih nakuplja manje prašine nego dok se pere tekućim deterdžentom. 

Antistatička sredstva za drvo

Prašinu najbolje skupljaju vlažne krpe, a njezino brisanje idealna je prilika da dobro promotrite trebaju li vam baš sve te sitnice koje su najveći magneti prašine. Za elektroničke uređaje i drvene površine najbolje je rabiti antistatička sredstva za čišćenje ili maramice za sušilicu koje odlično uklanjaju prašinu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru