Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bicikl: Vozilo, rekreacija i zabava sve u jednom

Bicikl: Vozilo, rekreacija i zabava sve u jednom
1

Krivi model i pogrešno podešen bicikl uništit će užitak vožnje, ali i oštetiti leđa i zglobove. Naročito pažljivo birajte bicikl za dijete

VIDEO

Bez obzira želite li stići na posao, a da pritom ne zapnete u prometnom kolapsu ili se riješiti stresa nakon što se vratite kući, bicikl je rješenje vaših problema. Uz mnogobrojne prednosti za vaše zdravlje, vitkost i novac, bicikl je blagotovoran i za “zdravlje” planeta jer je potpuno ekološki način transporta. Vozeći bicikl, djeca bolje upoznaju mjesto u kojem žive i još dugo pričaju o velikoj obiteljskoj pustolovini. Naravno, nakon što ih upoznate s pravilima vožnje. A njih će najbolje usvojiti ako ih odvedete na obiteljski izlet biciklima. Osim što ćete primjerom pokazati kako voziti naseljenim mjestima, a kako zemljanim cestama, možete ih naučiti kako zakrpati i napuhati gumu, vratiti spali lanac i druge osnovne popravke. Tako ćete i sami provjeriti koliko je savladao biciklističke vještine prije nego ga pustite da samostalno vozi metalnog ljubimca. No ne zaboravite kako je to ponajprije izlet na kojem bi se djeca trebala zabaviti, ne izmoriti. Ponesite vode i hrane, planirajte i česte kratke stanke. Odaberite rutu bogatu zanimljivim sadržajima. Ako će samo “pedalirati”, djeca će brzo zamrziti bicikl.
KRIVI MODEL i pogrešno podešen bicikl neće samo uništiti užitak vožnje nego će oštetiti leđa i zglobove. Većina, potpuno pogrešno, kupuje mountain bike iako se uglavnom voze gradom. Dok mu njegovi mali i široki kotači te položaj tijela, koji težinu prebacuje na prednji kotač, omogućuju da čvrsto leži na brdskom terenu, za vožnju gradom potpuno je neprimjeren. Kombinirani bicikl s višim volanom i širom sjedalicom manje će opteretiti leđa, zahvaljujući većim i tanjim kotačima, brži je na asfaltu, a opremljen je i blatobranima te svjetlima neophodnim za noćnu vožnju. Ako odaberete pravi bicikl, lako ćete ga podesiti prema svojim proporcijama. Dok sjedite na biciklu, noga bi trebala biti gotovo potpuno ispružena dok stoji na pedali u najnižem položaju. Kad je pedala uzdignuta, koljeno se nipošto ne bi smjelo savijati pod kutem oštirijim od 90 stupnjeva. Tako podešena sjedalica trebala bi biti u visini volana te u visini struka kad stojite.
UZ OBAVEZNU koju propisuje i zakon, poput svjetala, bicikl obavezno opremite štitnikom za lanac kod pedala. Nemate li ga, kada vam noga sklizne s pedale, možete zapeti za oštri zupčanik i teško ozlijediti potkoljenicu. I odjeću prilagodite biciklu. Ne vozite sa širokim nogavicama, a obucite i tenisice bez vezica.
KAO I KOD automobila, što manje platite bicikl, više ćete potrošiti na održavanje. A “škrtarenje” se može naplatiti i vašom sigurnošću, dovoljno je da zakažu jeftine kočnice ili se bickl zakoči dok jurite nizbrdicom. Kod kupovine rabljenog bicikla proći ćete nešto jeftinije, no uvijek riskirate da kupite ukradeni.
ŠTO RANIJE krenete privikavati djecu na bicikl, to će biti sigurnija u prometu. Počnite dok se još igra u okolici doma, pod budnim okom roditelja. Kada naraste dovoljno da se vozi okolicom, suvereno će vladati svojim limenim ljubimcem na dva kotača. Ne kupujte mu bicikl za koji tek treba narasti, naročito ako tek uči.
KRAĐU spriječite šipkom, a ako bicikl nestane, izdajte tjeralicu
Kako biste spriječili krađu, radije ga zaključavajte čvrstom šipkom nego lancem, a čim ga kupite, pogledajte tvornički broj okvira. Ako ga nema, odvezite ga bravaru da ugravira prepoznatljiv znak. A ako ga ukradu usprkos oprezu, prijavite policiji, a potjernicu možete izdati i sami na portalu www.bicikl.hr.
I ZA BICIKLISTE VRIJEDI 0.0 PROMILA
Biciklisti koji voze pod utjecajem alkohola i droge neće možda ostati bez vozačke dozvole, ali mogu ostati bez 500 pa čak i 1500 kuna. Drugi prekršaji Zakona o sigurnosti prometa, poput vožnje bez ruku, vožnje druge osobe bez odgovarajuće opreme ili vožnje bez kacige stoje od 50 do 300 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru