Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Biljna ljekarna s mog prozora istovremeno liječi, ali i opušta

Biljna ljekarna s mog prozora istovremeno liječi, ali i opušta
1

Većini ljekovitih biljaka najviše odgovara rahla, pjeskovita zemlja i sunčano mjesto na balkonu, a pošto su vrlo otporne bez teškoća uspijevaju u posudama na prozoru

VIDEO

Ne postoji jasna granica između ljekovitog i začinskog bilja. Većina bilja “za čaj” može se upotrijebiti u kuhinji, a gotovo sve začinske biljke imaju ljekovita svojstva.

Ljekovite biljke vrlo su otporne i bez teškoća uspijevaju u posudama na balkonu. Najvažnije ih je redovito zalijevati. Posuda na dnu mora imati otvore za odvod suvišne tekućine. I to je otprilike sve. Ljekovite biljke ne treba ni gnojiti ni prskati. Dapače, to je zabranjeno jer bilje koje se rabi kao lijek mora biti posve čisto i prirodno uzgojeno. Za razliku od konvencionalnih lijekova, ljekovito bilje djeluje blago i postupno pa ga često treba dulje uzimati kako bi se primijetili korisni učinci. 

Tijekom sezone možete uživati u čajevima pripremljenim od svježeg bilja, a i dodavati ga jelima. Metvica će tako odlično dopuniti jela od graška, a pikantni listovi nevena dodat će boju salatama. Bilje možete sušiti ili čuvati u zamrzivaču. 

Metvica

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Metvica je odličan lijek za lošu probavu, smanjuje grčeve, nadutost i plinove te pospješuje tek. Smiruje glavobolju, žgaravicu, nadraženost crijeva, živčanu napetost i tjeskobu te ubrzava zacjeljenje “groznice” na usnama i pobjeđuje nesanicu.

Neven

Neven blagotvorno djeluje na bolesti kože, opekline od sunca te akne i rane. Ublažava probavne probleme te smiruje čireve, upale i infekcije.

Vlasac

Vlasac potiče probavu, tek, rad bubrega i izlučivanje mokraće te djeluje kao blagi diuretik. Jača srce, čisti krv, pospješuje cirkulaciju te snižava krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi te blago dezinficira kožu.

Lavanda

Prirodni je antiseptik, ublažava bolove, blagotvorno djeluje na želudac i maternicu, smanjuje nadutost te ublažava menstrualne tegobe. Pomaže u liječenju akni, alergije, opeklina te tjeskobe i depresije.

Uzgojiti možete i prirodno sladilo

Domaće biljne čajeve najbolje je piti nezaslađene ili ih zasladiti stevijom. Tu biljku također možete uzgojiti u posudi.

Stevia je mnogo slađa od šećera pa vam je za zaslađivanje treba vrlo malo, a ujedno je ljekovita - sprečava rak, snizuje tlak i masnoće u krvi te olakšava probavu. Osobito se preporučuje dijabetičarima jer je slatka, a ne sadrži šećer. 

Najpopularnija ljekovita biljka kamilica također se može uzgajati na balkonu, ali kako naraste vrlo visoko, treba joj velika posuda. No bez većih teškoća možete uzgojiti kadulju, koja je dobra za liječenje prehlade i kašlja, a i ublažava navale vrućine kod žena u menopauzi te noćno znojenje. Kadulja, ružmarin i lavanda uzgajaju se iz reznica, no najjednostavnije je nabaviti gotove sadnice. 

Lovor

U kontinentalnim krajevima mora prezimiti u kući. Izvanredan je začin, djeluje antiseptički, protugljivično i stimulativno. Potiče probavu i liječi želučane tegobe. Ipak, oprez - nije prikladan lijek za trudnice i dojilje.

Češnjak

Čak se i češnjak, koji mnogi smatraju lijekom protiv svih bolesti, može uzgojiti na balkonu. Potrebno mu je sunčano mjesto, duboka posuda i rahla zemlja. Češnjak iz Kine kod nas neće uspijevati.

Aloe vera

Gel od aloe vere odličan je za kožu i pomaže pri zacjeljivanju opeklina. Dovoljno je odrezati jedan debeli, mesnati list i istisnuti sadržaj na oboljelo mjesto. Aloe vera ne može preživjeti temperature niže od 5 stupnjeva.

Stolisnik

Mnogi ga smatraju korovom, no vrlo je ljekovit. Smiruje probavne smetnje, pomaže kod ženskih tegoba i bolesti dišnih putova. Snizuje tlak te povoljno djeluje na jetra.

Peršin

Potiče rad bubrega i mjehura. Pomaže kod upale prostate, pri otežanu mokrenju kod oticanja nogu, reumatizma i gihta. Uklanja zadah, pomaže dijabetičarima i olakšava mršavljenje.

Čili

Možete li podnijeti njegovu ljutinu, dobro je da ga što češće dodajete jelima jer potiče cirkulaciju krvi, snizuje tlak i razinu kolesterola. Pomaže kod prehlade, problema sa sinusima i groznice te olakšava iskašljavanje. 

Matičnjak

Od svježeg matičnjaka možete pripremiti vrlo ukusan čaj koji jača koncentraciju, poboljšava raspoloženje, pomaže kod nesanice i umne iscrpljenosti. Povoljno djeluje i na probavu. Može se dodavati slatkim jelima.

Majčina dušica

Obilato je dodajte kao začin teško probavljivoj hrani. Pomaže i u pročišćivanju nosa tijekom prehlade, peludne groznice i astme. Od nje se prave i sirupi protiv kašlja, a djeluje protiv svih bakterija.

Mažuran

Pomaže kod probavnih tegova, mučnine i proljeva. Vrlo je dobar lijek protiv nesanice i bolesti dišnih putova. Za liječenje čireva u ustima (afti) žvačite list mažurana. Klija vrlo sporo pa, ako niste strpljivi, nabavite presadnice. 

Tušt

Tušt, tušanj ili portulak također raste kao korov, a bogat je omega-3 kiselinama, koje jačaju srce i imunitet te snizuje kolesterol. Preporučuje ga i dr. Oz. Jedite ga u salatama, juhama, varivima... Može se i ukiseliti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje