Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Biranje imena: Polako se gube običaji i dolaze nove inačice

Biranje imena: Polako se gube običaji i dolaze nove inačice
1

Nestaju običaji: Iako se Marija, Ana, Luka i Ivan drže na prvim mjestima već 100 godina, sve je više izvedenica, a i imena poput Jetmir, Makarije, Amandea ili Arelena

VIDEO

Matičar Željko Kivač iz zagrebačkog matičnoga ureda Maksimir prisjetio se pokušaja davanja imena koja zakonski nisu prošla. 
Tako je jedan par želio nazvati bebu po lunarnom kalendaru, navodeći samo brojke za ime kako bi dijete imalo sreće u životu. Po hrvatskom zakonu, ime ne može biti bez riječi, kao ni skraćenica. Tako nije uspio ni par koji je htio nazvati dijete I. T. U Hrvatskoj su od 1920-ih pa do 1959. godine uvijek ista tri muška imena vodila u popularnosti: Ivan, Josip i Stjepan. Od 1960-ih popis se mijenja i najpopularnija muška imena su Željko, Ivan i Ivica. U 70-ima najviše se djece odazivalo na Mario, Ivica i Tomislav, a 80-e i 90-e dijele prva dva imena: Ivan i Marko. U 80-ima je na trećemu mjestu Tomislav, a u 90-ima Josip. Od 2000. do 2010. godine na prvo mjesto probio se Luka, a slijede Ivan i Marko. 
Kod ženskih imena situacija nije toliko čista kao kod muških, osim što je Marija apsolutni pobjednik. 20-ih i 30-ih, poslije Marije, slijede Ana i Kata, a u 40-ima se na treće mjesto probila Dragica. Marija je vodeća sve do 70-ih, kad se na prvo mjesto probija Ivana i tu ostaje do 21. stoljeća. Do 2010. godine poredak je: Lucija, Ana i Lana. 
Modernizacija u društvu sve je očitija i u imenima, tako da 2015. nosi žig maštovitosti. Iako je Ana još najpopularnije ime, često mu se dodaju druga imena. Tako su lani rođene Ana Celestine, Ana Belle i Ana Teuta. Iza Ane slijede Mia, Marija, Lucija i Sara.
Kod dečki se Luka još čvrsto drži na prvome mjestu, no ove godine bilo je i zanimljivih varijanti, poput Lucas, Lukša, Luko, pa i kombinacija Luka Ray Stjepan. Nakon njega slijede Ivan, Marko, David i Josip. No maštovitost tek sad nastupa. U 2015. godini u Hrvatskoj su rođeni Rivajet,  Lava, Križa, Ke Han, Jagadamba Soul, Arba, Jetmir, Makarije, Nal, Amandea, Letana, Riva, Lavina, Arelena, Maricya i Drina. 
Kao da su pokušali biti bolji od rođenih u 2014. Godinu dana nedavno su napunili Banina, Ginevra, Cmiljka, Dana Rei, Djenabou Kora, Filka, Illary, Sabria, Saga, Zade, Cian, Egzon, Flamur, Ivijan, Leandar, Ostap, Veno, Šerbo i Rastko. 
Kako su Hrvati poznati ljubitelji sporta, ne čudi ni da su u posljednje dvije godine rođeni Zinedin, Christiano, Lionel, Ikera, Rjena, Bastian, Pepe, Karim i Gerard. 

Ne mijenjajte ime

Mijenjanje imena u kasnijoj dobi nema nikakvog smisla, kaže numerologinja Olga Hadjić. Iako je i sama do 33. godine bila nezadovoljna svojim imenom, svjesna je da se promjenom imena samo mogu pogoršati izgledi.

 Izbjegnite zamke

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izbjegavajte imena koja su preslična prezimenima, kao i ona koja završavaju na isto slovo kojim prezime počinje. Odustanite i od predugih imena želite li izbjeći nadimke, kao i stranih koja se drugačije pišu pa zvuče nezgrapno uz tipična hrvatska prezimena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'