Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

U samom srcu Hvara: Ova kuća stara je 258 godina. Dobrodošli

U samom srcu Hvara: Ova kuća stara je 258 godina. Dobrodošli
1

Bivša vjetrenjača u samom centru starog Hvara danas je svjetski poznato odredište za odmor. Za obnovu vjetrenjače korišteni su originalni materijali - hrast i kamen...

VIDEO

Ruina de Molino a Vento’ datira još iz daleke 1761. godine. Toranj su sagradili franjevci, kao vjetrenjaču za mljevenje žita. Od 1971. pripada obitelji Tudor, koja je zaslužna za novi izgled ovog zaštićenog kulturno-povijesnog spomenika.

Vjetrenjača se nalazi u samom centru starog Hvara. Za obnovu 250 godina starog objekta zaslužni su Lorenco Tudor, njegova supruga Ivana Kovačević i prijatelj Dragan Kraljević.

- Godinama je stajala bez ikakve funkcije te smo krenuli u veliki izazov renoviranja. Materijale koji smo koristili prilikom renoviranja bili su isključivo drvo i kamen, kako bi se što prirodnije uklopili u izvornu priču i izgled ovog prostora. Veliki dio namještaja izrađen je ručno, po mjeri i od hrastova drveta. Daleko najljepši dio tornja je onaj vanjski, izvorni, koji svjedoči o vremenu kojemu pripada i kao takav ne može ostati nezamijećen. Bio je izazov pretvoriti ga u stambeni objekt, ideja je u početku djelovala skoro pa nemoguća - priča nam Lorenco.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Toranj se proteže na četiri etaže na 60 m2

Ukupna površina objekta je 60 četvornih metara. Vanjski izgled može stvoriti privid skučenog prostora, ali zapravo je riječ o vrlo prostoranom objektu.

- Toranj ima ukupnu stambenu površinu 60 m2, podijeljenu na četiri etaže, odnosno dvije etaže i dvije poluetaže.

Raspored prostorija u kuli je takav da svaki nivo ima svoju funkciju i sastoji se od prve etaže na kojoj su smješteni kuhinja s blagovaonicom i toalet, druge poluetaže na kojoj je kutak za odmaranje i čitanje. Na trećoj etaži nalaze se dnevni boravak i kupaonica, a na četvrtoj poluetaži, s ciljem pružanja totalne intimnosti nalazi se spavaća soba. Vanjski dio posjeda, površine oko 500 kvadratnih metara, sastoji se od vrta i privatnog parkinga - otkriva nam vlasnik i dodaje kako je sama restauracija trajala pune tri godine.

U srcu Like: Prvi susjedi su tek na kilometar od ovih kućica...
U srcu Like: Prvi susjedi su tek na kilometar od ovih kućica...

Autentična atmosfera

Trogodišnji projekt obnove uključivao je dovod struje, vode, sustava grijanja i hlađenja te obrade kamena i zidova koji su izvorni iz 18. stoljeća, polukružni i debljine jednog metra.

- Već četiri godine je u funkciji iznajmljivanja turistima, a pozicijom na turističkom tržištu smo jako zadovoljni. Svojevremeno smo bili uvršteni u top listu pet najzanimljivijih objekata za iznajmljivanje na svijetu. Turisti koji odsjedaju kod nas su posebna vrsta gostiju, koji cijene i vole takve objekte i njima su fascinirani. Uglavnom su iznenađeni prostranošću prostora jer zbog specifičnosti gradnje objekt izvana izgleda puno manji nego što u stvari jest - kaže.

Prvi hrvatski resort u kojem se boravi u kućicama na drvetu
Prvi hrvatski resort u kojem se boravi u kućicama na drvetu

Vlasnici su od početka željeli dobro iskoristiti svaki centimetar prostora pa je veći dio namještaja rađen ručno, po mjeri.

- Na početku nismo ni sami bili sigurni u kojem smjeru uređenja želimo ići, prostor je bio neobičan zbog samih dimenzija.

Sviđala nam se ideja kružnog svjetionika, ali i ugodnog prostora u kojemu prevladava drveni ugođaj, u kojemu bismo se dobro osjećali. Vjerujem da smo postigli idealnu kombinaciju - priča Lorenco.

Gosti su oduševljeni novim licem tornja koji je sigurno jedno od najposebnijih mjesta za odmor na Jadranu. Objekt je trenutačno u najmu, ali od 1. svibnja opet prima goste iz Hrvatske i cijeloga svijeta. Mnogobrojne turiste privlači jedinstveni smještaj u kombinaciji sa sunčanim Hvarom. Još jedna pogodnost je ručni rad koji se proteže kroz sve četiri etaže.

- Namještaj je izrađen po mjeri. Teško je bilo pronaći bilo što od gotovog namještaja koji bi mogao stati uz kružne zidove, kojima smo se morali prilagoditi, a svaki dio, zbog nevelikog prostora, je dragocjen te je trebao biti maksimalno iskorišten - ispričao nam je Lorenco. Želite li spavati i uživati u vjetrenjači koja spaja dašak prošlosti i moderna vremena, imajte na umu da je na Airbnbu popularna, a redovito puni stupce svjetskih portala specijaliziranih za putovanja i dizajn.

Gdje su hobiti? Na Velebitu se noći zbog kućica iz trilogije
Gdje su hobiti? Na Velebitu se noći zbog kućica iz trilogije

Među top pet atrakcija

Kula se nalazi u povijesnom centru grada, i to je bila ta točka na i za donošenje odluke o njezinoj prenamjeni. Svojevremeno je uvrštena u top 5 najzanimljivijih objekata za iznajmljivanje na svijetu.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'