Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Bizarni beauty trikovi iz kućne radinosti koji doista djeluju

Bizarni beauty trikovi iz kućne radinosti koji doista djeluju
1

Jagode savršeno čiste i izbjeljuju zube, ricinusovo ulje kosi daje sjaj te sprečava njezino prekomjerno ispadanje, kokos koži vraća vlažnost, a limun posvijetljuje kosu

VIDEO

Pasta za zube preko noći uklanja prištiće, majoneza je savršen regenerator za suhu kosu, krema protiv hemoroida briše podočnjake i podbuhle jastučiće, feferoni pospješuju brži rast kose... 

Sigurno ste i sami od susjede, prijateljice, mame ili bake čuli na stotine takvih čudnih i pomalo bizarnih kozmetičkih savjeta. Na njih nisu imune niti svjetske zvijezde. Primjerice, prelijepa glumica Catherine Zeta-Jones zube redovito polira usitnjenim jagodama, a u kosu učešljava ricinusovo ulje. Iako zvuči nesvakidašnje, ova je kombinacija doista djelotvorna.

Jagode savršeno čiste, uklanjaju naslage te izbjeljuju zube a da pritom ne oštećuju caklinu. Ricinusovo ulje kosi daje sjaj te sprečava njezino prekomjerno ispadanje. Model Yana Gupta apsolutna je protivnica svih vrsta sapuna i gelova za tuširanje te umjesto njih upotrebljava kokosovu pastu. 

Kokos dokazano blagotvorno djeluje na kožu, vraća joj vlažnost te je čini mekom. U borbi protiv “narančine kore” glumica Halle Berry primjenjuje stari recept te u kupku za tijelo dodaje mljevenu kavu. Zna se da kofein potiče cirkulaciju te tako pomaže i u razbijanju nakupina celulita. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Narodnih je savjeta doista mnogo, no upitno je koji su od njih doista djelotvorni, a koji su čisti gubitak vremena jer osim placebo-efekta nemaju nikakav stvarni kozmetički učinak. Odgovore na ta pitanja dali su dermatolog dr. Neil Sadick i frizer Rene Fris čijim su vještim rukama svoju kosu povjerile brojne svjetske zvijezde. 

Akne  i ten

Pitanje: Ima li istine u savjetu da urin blagotvorno djeluje na problematičnu kožu i liječi akne?

Odgovor: Taj je savjet pogrešan. Urin ne sadrži ni antibakterijske ni protuupalne tvari te nema adstringentno djelovanje - ne sužava pore i ne regulira masnoću te mu nije mjesto na licu.

Posvjetljivanje

Pitanje: Djeluje li limunov sok doista kao prirodno sredstvo za posvjetljivanje kose?

Odgovor: Limunska kiselina u kombinaciji s UV zrakama pospješuje posvjetljivanje kose. Nanesite limunov sok na kosu prije izlaska na sunce i ona će vidljivo posvijetliti i bez kemijskih posvjetljivača.

Opekline

Pitanje: Mogu li tanini iz crnog čaja izliječiti opekline od sunca te otekline od uboda insekata?

Odgovor: Kupka od jakoga crnog čaja doista pomaže u ublažavanju peckanja kod opeklina od sunca. Taninske kiseline iz čaja izvlače vrućinu iz opeklina te pomažu zacjeljivanju kože, pojašnjava dr. Sadick. Osim toga, zeleni čaj može biti i vrijedan sastojak obloga kod uboda insekata. Ubrzat će oporavak, a ako se odmah stavi, oteklina će biti manja.

Nokti se njeguju uljem 

Za čvršće nokte te njegovanu kožu oko noktiju prste barem jedanput na tjedan namačite u maslinovu ulju. 

Ne raste brže 

Iako blagotvorno djeluje na kosu te joj vraća sjaj i mekoću, nije točno da maslinovo ulje pospješuje i rast kose. 

U moru čudotvornih preparata za regeneraciju kose i kože te brisanje bora i akni treba znati odabrati prave. U narodu omiljeno maslinovo ulje definitivno je dobilo zeleno svjetlo stručnjaka, koji su potvrdili kako je njegova uloga u njezi kose neosporna, ali i noktiju. I dok se maslinovu ulju “skida kapa”, predaja prema kojoj su feferoni čarobni štapić koji preko noći ubrzava rast kose već je desetljećima upitna. 

Na ispitu je pao i krumpir, koji dokazano nije “gumica” koja briše suvišnu masnoću te mu definitivno nije mjesto na licu - nego samo na tanjuru. No stručnjaci su potvrdili da kao kozmetički preparati doista mogu poslužiti pasta za zube te, vjerovali ili ne - krema protiv hemoroida. 

Rast kose

Pitanje: Je li istina da maslinovo ulje ubrzava rast kose? Može li se ono upotrebljavati kao prirodni regenerator?

Odgovor: Maslinovo ulje ne ubrzava rast kose, no točno je da ono blagotvorno djeluje na zdravlje kose jer opskrbljuje korijen kose hranjivim tvarima i zdravim mastima. Nanesete li ga na kosu deset minuta prije pranja, ona će biti meka i svilenkasta.

Jače vlasište

Pitanje: Ima li umak od feferona čudotvorno djelovanje na ubrzavanje rasta kose ako ga utrljamo u vlasište?

Odgovor: Ljuta paprika je stoljećima sastavni dio ljekovitih pripravaka iz kućne radinosti. Prema nekim tvrdnjama, feferoni - bilo da ih jedete ili utrljate u korijen kose, pospješuju cirkulaciju krvi u vlasištu. O učinkovitosti ovog tretmana još se raspravlja, no namjeravate li ga isprobati, umak od feferona nanesite na čitavo vlasište. 

Podočnjaci

Pitanje: Postiže li krema za liječenje hemoroida rezultate i kod podočnjaka i podbuhlih jastučića ispod očiju?

Odgovor: Trik s kremom za hemoroide prenosi se generacijama i doista djeluje, kaže dr. Sadick. Krema sadrži protuupalne tvari te će, nanesete li je ispod očiju, podbuhli jastučići splasnuti.

Sjajna kosa

Pitanje: Može li majoneza poslužiti kao regenerator te suhoj kosi vratiti sjaj?

Odgovor: Masti i ulja koje sadrži majonezu regeneriraju oštećene folikule vlasi. Ne želite li u kosi miris majoneze, bolja je varijanta maska s dubinskim djelovanjem. 

Ispucana koža

Pitanje: Je li krema protiv pelenskog osipa doista djelotvorna i za njegu ispucane kože na petama i laktovima?

Odgovor: Da, krema protiv pelenskog osipa, uz to što je hidratantna, sadrži i protuupalne sastojke te učinkovito hidratizira i brzo obnavlja suhu i ispucanu kožu.

Masna koža

Pitanje: Ako masne dijelove kože lica istrljamo krumpirom, hoće li on ukloniti suvišnu masnoću?

Odgovor: Ovaj savjet nije točan. Krumpir ne sadrži nijedan sastojak koji bi djelovao na smanjenje lučenja sebuma, odnosno masnoće koja prekriva kožu te uzrokuje nastanak akni.

Prištići

Pitanje: Može li doista pasta za zube poslužiti i kao djelotvoran preparat za uklanjanje prištića?

Odgovor: Ovaj savjet je točan, tvrdi dr. Sadick. Pasta za zube može isušiti kožu te će osušiti i prištiće ako je nanesete na njih te ostavite da djeluje preko noći. Imajte na umu da to mora biti bijela pasta, bez gela, te da je u liječenju prištića možete upotrebljavati samo privremeno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi