Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
2 komentara

Bizarni lijekovi iz prošlosti: Cigarete protiv astme i zadaha

Prije nego što smo spoznali štetnosti nikotina, vjerovalo se da cigarete liječe astmu, arsenom su se nekad liječili triper i sifilis, a kukuruznim pahuljicama umirivao nagon za - masturbacijom

Foto: Instagram
2 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Djeca vas mole: Ostanite doma, zbog vas naša srca mogu stati!

Hvala Bogu na modernoj medicini, jer prije izuma modernih lijekova, liječnici su koristili i brojne prilično upitne metode liječenja, poput cigareta za liječenje astme, lijekova za malariju za liječenje sifilisa, ili raznih parazita koji su se nudili kao - pripravak za mršavljenje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Portal Bored Panda prikupio je stare reklame za pomalo čudnu medicinsku praksu koja je nekad bila popularna, prenosi Daily Mail. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli I ❤️ kellogg's corn flakes (@kelloggs_corn_flakes)

Tako se pokazalo da je H. Kellogg, koji je stvorio poznate pahuljice od kukuruza, danas jednu od najpopularnijih verzija doručka, te pahuljice prvotno namijenio za - suzbijanje seksualnog nagona. To je bio jedan od najvećih grijehova toga doba. Kellogg je bio liječnik i aktivist i duboko je vjerovao da se zdravom dijetom može zaustaviti masturbacija, iako za to nije imao nikakvih dokaza.  

Foto: Facebook

Prije nego što su potpuno istražili i shvatili djelovanje nikotina, ljudi su mislili da pušenje zapravo može pomoći kod astme. Pušenje je tada bilo rijetka zabava, a toliko je malo toga bilo poznato o štetnom utjecaju cigareta da su liječnici vjerovali da cigarete zapravo pomažu protiv lošeg zadaha i - prehlade. 

Foto: Facebook Vjerovali ili ne, u viktorijansko vrijeme (dakle, od rođenja kraljice Viktorije 1837. do njene smrti 1901. godine), hrana 'obogaćena'  trakavicom smatrala se dijetalnom, odnosno vjerovalo se da čovjek može jesti što god želi, a da se pritom ne deblja. Trebalo je samo pojesti nešto zaraženo parazitima, primjerice jaje. Paraziti su potom 'rasli' u crijevima i ispijali čovjeka, koji zbog toga nije dobivao na težini. Treba li reći da je ovakav oblik 'kontrole težine' često bio i smrtonosan?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli @camps.werner

'Vin Mariani' (ili vino Mariani) bilo je oboje: fino francusko vino, ali i lijek za različite vrste tegoba, posebno želučanih. Stvorio ga je i patentirao Angelo Mariani, francuski kemičar s Korzike, kojeg je zaintrigirao medicinski potencijal biljke koka. Vino se pojavilo 1860-ih godina, dakle puno prije Coca-Cole, a oglašavalo se kao vino koje 'jača i osvježava tijelo i mozak'. 

Foto: Facebook

Metamfetamin je otkriven 1893., kao snažan stimulans centralnog živčanog sustava, koji se sada koristi uglavnom kao ilegalna droga. No u jednom trenutku propisivao se kao lijek za 'ublažavanje žudnje prema hrani', za one koji su u to vrijeme pokušavali suzbiti želju za prejedanjem te depresiju koju su 'hranili' tješeći se hranom. 

Foto: Facebook

Pacijentima koji su bolovali od sifilisa na početku 20. stoljeća prepisivao se lijek za malariju, jer izaziva visoku temperaturu. Oko 15 posto pacijenata oboljelih od sifilisa bi umrlo. 

Foto: Facebook

Unatoč smrtonosnom učinku arsena, tablete s tim otrovom omotane čokoladom prepisivale su se sve do 20. stoljeća, kao lijek za triper i sifilis. 

Foto: Facebook

Danas znamo dovoljno o tome da treba izbjegavati živu, koja može oštetiti unutarnje organe, no nekada je to bila osnova lijeka za melankoliju, sifilis i gripu. 

Foto: Facebook Na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, pa sve do 1890. godine u medicini su se uobičajeno koristili dijelovi tijela umrlih za liječenje raznih bolesti, uključujući epilepsiju, ili krvarenje. Najčešći korišteni dijelovi bili su krv, tjelesna mast, kosti i meso. Zato je jedan od najpopularnijih lijekova koji se često krijumčario bio prah egipatskih mumija.  

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA s Ivanom Đikićem:

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Moram se suočiti sa strahom da bih mogao biti tihi ubojica'

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message