Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Blagdanski mamurluk ublažite masnim obrokom prije izlaska

Blagdanski mamurluk ublažite masnim obrokom prije izlaska
4

Prije odlaska na zabavu treba jesti masnu hranu, a umjesto likera bolje je piti pivo. Prirodni sokovi i bogati doručak vraćaju tijelu izgubljenu energiju prethodne noći

VIDEO

Mamurluk je prirodna reakcija organizma na trovanje alkoholom, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. Kako biste jutro nakon blagdanske veselice dočekali bez vrtoglavice, glavobolje i nelagode u želucu, prije pijenja alkohola pojedite nešto masnije. Masna hrana usporava apsorpciju alkohola pa, počastite li se prije izlaska pizzom, biftekom ili sendvičem od tune s punomasnim mlijekom ili vrhnjem, mamurluk će biti blaži.

- Tuna sadrži taurin, koji ubrzava čišćenja jetara i održava razinu šećera stabilnom. Složeni ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica daju energiju, a proteini ne provociraju inzulin (šećer). Vježbanje ubrzava metabolizam i usporava iskoristivost alkohola u krvi te je prije pijenja preporučljivo vježbati barem pola sata - ističe nutricionistica.

Prije nego što “krenete u akciju”, imajte na umu da tanini iz vina izazivaju glavobolje, isto kao likeri i viski. Brine li vas kako ćete se osjećati drugi dan, radije odaberite pivo ili čisti liker poput džina ili votke. Bitne su i kombinacije pića.

- Pijenje vode između čaša piva ili žestokog pića umanjit će loše posljedice. Ako miješate, počnite žestokim, pa nastavite piti pivo. Tako će se usporiti apsorpcija alkohola, pa ćete se sporije napiti. Za razliku od obrnute situacije - ističe Sandra Marić.

Previše alkohola snižava šećer

Umjereno pijenje alkohola povisuje šećer u krvi. No pretjerivanje s alkoholom blokira mogućnost iskorištavanja glukoze te izaziva nagli pad šećera. Tad dolazi do drhtavice, umora i gladi.

Žene se mnogo lakše napiju

Žene su podložnije djelovanju alkohola te ih on omami mnogo brže nego muškarce.
- Žene imaju manji postotak vode u tijelu od muškaraca, pa se kod njih alkohol brže apsorbira u krvotok - kaže Sandra Marić.

Kava, vježbanje i masna hrana povećavaju osjećaj opijenosti

Zbog češćeg mokrenja alkohol uzrokuje dehidraciju organizma, a jutro nakon pijenja izaziva glavobolje, nelagodu u želucu i oslabljeni imunitet. Jedenje hrane nakon pijenja alkohola nema nikakav učinak. Tad je najvažnije piti puno vode ili čak izotonične napitke. Dehidriranom organizmu šteti i kava. Ona pojačava dehidraciju, pa je i osjećaj mamurluka veći. Važno je izbjegavati jedenje masne hrane zato što iritira želudac. Možete odabrati zobenu kašu ili pecivo od cjelovitih žitarica s komadom pršuta. Tjerate li se ‘dan nakon’ na vježbanje, radije nemojte. Vježbanjem nećete izbaciti otrove iz tijela, nego ćete zbog povećanoga gubitka tekućine potaknuti još gori osjećaj mamurluka.

“Ne” tabletama, “da” artičokama

Dan nakon pijenja alkohola, unatoč bolovima, nastojte izbjeći uzimanje tableta protiv glavobolje. U kombinaciji s alkoholom koji se akumulirao u jetrima, nakon određenog perioda uzimanja, mogu dovesti do oštećenja jetara. Izbjegavajte ibuprofen i aspirin te, ako već morate, radije odaberite paracetamol. Odličan su izbor za suzbijanje mamurluka prehrambeni nadomjesci od kaktusa ili artičoke, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Voda, ne sokovi

Pijete li između alkoholnih pića zaslađene ili voćne sokove, simptomi mamurluka bit će još izraženiji. 

Alkoholni vrhunac

Alkohol u krvi doseže najvišu razinu 30-90 minuta nakon što ste ga popili.

A glava boli...

Kemijski spojevi iz alkohola uzrokuju snažne vrtoglavice, glavobolju i mučninu, ponekad čak i nesvjesticu.

Sokovi čiste tijelo od otrova

Kako biste ublažili simptome mamurluka, pijte mlaku vodu ili sok od limuna s malo meda. Ta pića održavaju razinu enegije u tijelu, a na želudac djeluju blagotvorno, savjetuje nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Voće sadrži fruktozu, koja pomaže izbacivanju alkohola (i drugih otrova) iz organizma. Tako će sokovi od jabuke ili rajčice potaknuti čišćenje i ubrzati oporavak tijela. Uz to brojne hranjive tvari iz voćnih sokova nadoknadit će organizmu izgubljenu energiju. Kako biste tijelo dodatno osnažili, za idealan energetski doručak izaberite jaja.

- Jaja sadrže aminokiselinu cystein. Ona razara otrove koji uzrokuju mamurluk. Frape od banane s čašom mlijeka i žličicom meda također je odličan izbor za ‘jutro poslije’. Kalij i magnezij iz banane brzo nadoknađuju izgubljene tvari i energiju - kaže nutricionistica. No rizik od mučnine umanjuje i udisanje svježeg zraka, pa je nakon vesele noći svakako dobro prošetati prirodom.

Čajevi su neprijatelji mamurluka

Biljni čajevi višestruko će pomoći čišćenju tijela od otrova. Tako će čaj od ružmarina ublažiti glavobolju. Čaj od vrbine kore sadrži prirodne tvari slične aspirinu koje također mogu smanjiti snažnu glavobolju izazvanu mamurlukom. Biljka sikavica, najčešće dostupna u obliku kapsula ili tableta, vrlo učinkovito čisti jetra, a zelje djelotvorno čisti organizam.

Osim soka važan je i jogurt

Sok od mrkve i cikle pospješuje izbacivanje otrova iz organizma. Važan je unos voća bogatog vitaminom C. Također, ne zaboravite jogurt za obnovu crijevne mikroflore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...