Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Bolne noge nakon štikli trebaju kupku, istezanje i "slobodu"

Bolne noge nakon štikli trebaju kupku, istezanje i "slobodu"
1

Priredite kupku za stopala, sami napravite pedikuru, pazite da cipele budu dobre veličine, ponekad hodajte bosi i povremeno vježbajte - stopala će vam biti zahvalna

VIDEO

Žene koje rijetko nose visoke pete, osjećaju veću bol prilikom njihova nošenja za razliku od onih koje ih stalno nose. U visokim petama gležanj je nekoliko centimetara iznad tla, zbog čega mišić mora raditi još brže da bi normalno koračali. Tada lisni mišić kontrahira. Kako bi smanjili bolove ubuduće, dobro je početi s vježbama kako bi ojačali lisne mišiće, više hodati, podizati se na prste uza zid ili penjati češće po stepenicama, savjetuje ortoped Stephan Strain. 

Privikavanje počinje s petom srednje visine

Potpetice je nabolje nositi stalno da se tijelo privikne na intenzivni rad mišića. Kombiniranje visokih i niskih peta djeluje razorno na lisne mišiće. Trebali biste nositi srednje visoke pete većinu dana, a zatim povremeno visoke, na taj bi se način vaše tijelo polako priviknulo, a potpetice ne bi više izazivale toliku bol, ističe Strain. 

Za udobnost tu su deblja peta i silikonski ulošci

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prava veličina je bitna. Vaši prsti trebaju imati prostora. Ako nosite cipele "na špic", suženje treba doći nakon prstiju, kako ne bi izazivalo pritisak i njihovo savijanje. Pri ublažavanju boli pomoći će i silikonski ulošci, zbog kojih stopalo neće isklizavati. Osim toga, deblja je peta, zbog veće površine, bolja za mišiće nogu jer je stabilnija od tanje, napominje Strain. 

Vježbe za cirkulaciju nakon dugog dana (noći) u petama

Istezanje nogu i stopala nakon nošenja potpetica je dobro za mišiće i poboljšava cirkulaciju krvi. U tome može pomoći i joga. Sjednite na pod i pokušajte dotaknuti nožne prste. Noge trebaju biti ravne, a tjelesnu težinu treba koristiti kao polugu. Polako se naginjite i držite pet ili deset sekundi. Vježbu ponovite tri puta.

Također, možete podizati noge s poda i nožnim prstima "pisati" po zraku. Ta vježba poboljšava cirkulaciju krvi u nogama. 

Kupka za umorne noge

Topla kupka je odlična za bolne mišiće. Pomoći će i prirodna sol za kupanje koja je bogata prirodnim mineralima, uključujući magnezij i sulfat. Koža će tako apsorbirati magnezij koji pomaže u obnavljanju i izgradnji tkiva.

Razmazite se svojom pedikurom

Ostavite malo vremena i za stopala. Napravite pedikuru sami. Pažljivo odrežite nokte kako ne bi urasli u kožu. Stopala namažite nakon kupke jer su pore tada otvorene, a moć upijanja je najveća. Ako ne vlažite stopala, koža može pucati i postati bolna na dodir. Osobito su osjetljiva područja pete i prstiju.

Posjet liječniku

Tvrda koža i žuljevi mogu biti jako opasni zato jer smanjuju fleksibilnost stopala. Ako primijetite zadebljanja neobične boje na vašoj koži, svakako posjetite liječnika, savjetuje ortoped Strain.

Bosonogi raj

Najbolji način da se vaša stopala odmore je da hodate bosi. Priuštite si jedan dan i hodajte po kući bosi - stopala će vam biti zahvalna, tvrde ortopedi.

Ako ništa drugo ne pomaže...

Zadnja opcija bi svakako trebali biti lijekovi, kao ibuprofen i voltaren, koji djeluju protuupalno i ublažavaju bolove u nogama, napominje Strain. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje