Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Projekt zdravlje: Makrobiotička prehrana me potpuno izliječila

Projekt zdravlje: Makrobiotička prehrana me potpuno izliječila
19

Lepa Popović (72) preboljela je težak karcinom vrata maternice bez kemoterapija, a nakon 40 godina makrobiotičke prehrane, tvrdi da nema zdravstvenih tegoba

VIDEO

Nakon što sam u svojim tridesetima dobila bitku protiv karcinoma vrata maternice, od kojeg su mi umrle majka i baka, shvatila sam da zdravlje nije poklon nego projekt na kojemu treba marljivo raditi. Iako su mi rekli da ću živjeti još samo šest mjeseci, odlučila sam da mi bolest neće oduzeti pravo da ostarim i da jednog dana u krilu držim svoje unuke. 

Odlučna da preživim i živim, uvela sam nove zdrave navike, počevši od prehrane, preko aktivnog stila života pa do generalno pozitivnog stava prema svakodnevnim zbivanjima, kaže Lepa Popović (72), majka naše poznate dizajnerice i kiparice Ivane Popović, koja je i sama preboljela karcinom vrata maternice i dojke

Goran Kovačić/PIXSELL

Iako je njen životni put bio  trnovit, nije se, kaže, fokusirala na trnje nego na ruže. Kad su joj bile samo dvije godine, ostala je bez oca, a devet godina kasnije i bez majke. Djetinjstvo i mladost provela je u đačkim i studentskim domovima, no to ju nije omelo te je diplomirala ekonomiju. Udala se s 22 godine, no nakon rođenja kćeri Ivane, kaže, ljubav se počela gasiti.

- Nakon nekoliko mučnih godina u kojima sam se borila s čirevima, migrenom i nizom drugih zdravstvenih problema, u 33. godini sam se odlučila rastati - priča Lepa Popović.

Stresan život poslovne žene i samohrane majke ipak nije prošao bez posljedica. Kad joj je kći Ivana imala sedam godina, Lepoj je dijagnosticiran karcinom grlića maternice, ista zloćudna bolest koja je njoj oduzela majku. Crna dijagnoza nije ju obeshrabrila.

Goran Kovačić/PIXSELL

- Htjeli su mi izvaditi maternicu, no nisam pristala. Odbila sam i kemoterapije te zračenje jer tim oružjem moja majka, nažalost, nije dobila bitku protiv raka - kaže.

Za saveznika u borbi protiv karcinoma odabrala je makrobiotičku prehranu. U taj ju je svijet prije četiri desetljeća uvela prijateljica Kornelija Pejčinović, koja je i sama preživjela karcinom dojke, a knjiga “Ishranom protiv raka” Michija Kushija postala je njena biblija.

- Punih deset godina na mom je jelovniku bilo samo i isključivo bilje. Sad kad je sa zdravljem sve u redu, više nisam toliko isključiva. Nastojim se hraniti zdravo, no ako me prijatelji pozovu na večeru te posluže crveno meso, koje nije na mom jelovniku, bez problema ću napraviti iznimku - kaže Lepa, koja je prekrasan dokaz da su godine doista samo broj.

Vratila sam se tradicionalnoj prehrani naših starih. Moja baka nije imala pojma o makrobiotici, no doživjela je 93 godine jer se hranila zdravo, jela je blitvu, špinat, kelj, a zimi kiselo zelje i repu. Kuhale su se kokošje juhe, a meso je na stolu bilo samo nedjeljom. Dok je prehrana bila takva, nije bilo alergija, kaže Lepa Popović.

- U borbi protiv bolesti uvelike mi je pomogla i bioenergija, na koju sam, kako bih ‘probudila’ imunitet, odlazila svakih mjesec-dva. No vrlo važna karika u lancu zdravog života mi je i svakodnevna aktivnost. Odlazak u mirovinu za mene je sjajna prilika da dane iskoristim na najbolji mogući način. Prije dvije godine sam se, nakon gotovo šest desetljeća u Zagrebu, preselila na more, gdje mnogo veći dio godine mogu boraviti na zraku. Svaki dan pješačim po tri kilometra, a ljeti svakodnevno plivam. No glavni sastojak kvalitetnog starenja je optimizam: uz tog se saveznika ne bojte ničega, pa ni bolesti - otkriva.

Goran Kovačić/PIXSELL

Svoj mladenački izgled ne duguje skupim preparatima nego optimizmu jer karakter se, kaže, preslikava na licu.

- U svakom trenu ima nešto dobro, to samo treba prepoznati. Budite ljubazni prema ljudima oko sebe i strpljivi prema starijima jer samo ako budete imali sreće, i vi ćete doživjeti tu starost - poručuje Lepa Popović. Bol u koljenima liječi razgibavanjem i kantarionovim uljem. 

Na kožu nikad ne nanosi kreme s UV faktorom, samo mješavinu maslinova ulja i limuna, no čuva se jakog sunca te se sunča od 7.30 do 10 sati.

Životni stil

Makrobiotika ne znači samo prirodnu prehranu koju primjenjujemo kada obolimo, nego je to stil života koji uključuje cjelovit pristup fizičkom, mentalnom i duhovnom zdravlju.

Samo svježe

Dan obično počinje laganim doručkom, žgancima s malo sira ili šnitom kruha s putrom i pekmezom. U sezoni kad ribari dolaze brodicama, tri puta tjedno jede ribu, a često kuha variva i grah te jede što više zelenog. Izbjegava konzervirane i zamrznute namirnice jer sve je to mrtva hrana.

Goran Kovačić/PIXSELL

Brašno iz mlina

Jednom tjedno peče kruh od integralnog brašna koje joj prijatelji donesu iz mlina. Svaki dan si pripravi sokove od cikle, jabuke ili mrkve kojima doda malo maslinova ulja. Za međuobrok uvijek ima zdjelicu sa sjemenkama suncokreta i sezama te bademima i drugim orašastim plodovima.

Rižino mlijeko

Pri prelasku na makrobiotičku prehranu glad možete ublažiti rižinim mlijekom. Sameljite 1,5 dcl integralne riže. Prah stavite u 2 litre hladne vode te kuhajte uz miješanje. Pustite da proključa tri puta. Možete ga piti cijeli dan i dodati kavi te juhama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje