Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Borovnice - malo crno biserje slaže se i sa slanim i slatkim

Borovnice - malo crno biserje slaže se i sa slanim i slatkim
4

Tamno plave bobice prave su male bombice zdravlja i okusa zato nas razvesele kad naiđemo na njih i u nekom slanom jelu, kojem daju posebnu slatko-kiselu notu

VIDEO

Borovnice zauzimaju posebno mjesto među voćem tipičnim za rano ljeto. Između nektarina, bresaka, trešanja i jagoda, koje zauzimaju više mjesta na tezgama tržnica i na policama u supermarketima, tu i tamo ćete naići na manje hrpice borovnica i divljih jagoda. Zato su one i skuplje i vrednije znalcima. 

Tako je jer je riječ o voću koje raste u šumi i koje je, zbog sitnih plodova, teže nabrati u većim količinama. Ako vam zapne pogled za tamno plave do crne bobice magličasta odsjaja, svakako uzmite barem jednu mjericu jer ne samo da će dati slatko-trpku notu vašem omiljenom desertu nego vam može obogatiti i glavno jelo te vas osvježiti jer je riječ o plodovima bogatim vitaminom C. 

A magličasti sloj na površini znak je da su plodovi svježe ubrani i da ih treba što prije pojesti ili zamrznuti za kasnije. Svježi mogu stajati u hladnjaku do tjedan dana, a ako se odlučite zamrznuti ih, prethodno ih poprskajte limunovim sokom, jer će biti ukusniji kada ih budete odmrznuli. 

Nekima je nadraži način uživanja u borovnicama da ga dodaju voćnim salatama ili palačinkama sa sladoledom od vanilije. Šakom borovnica možete početi dan tako da je primiješate omiljenim pahuljicama ili da ih stavite u blender zajedno s, recimo, zobenim mlijekom i bananom te žlicom meda. Imate li sreću da ste dobili veću količinu tog voća, dodajte mu nekoliko žlica šećera i malo škroba pa pristavite na vatru. Tako ćete pripremiti ukusan voćni umak kojim možete premazati palačinke, napuniti buhtle ili knedle, ali i podignuti na višu razinu užitka bilo koji biskvitni ili čokoladni kolač, muffin ili panna cottu.

No osim u slatkom šećernom zalogaju ima i u glavnom jelu mjesta za čarobne bobice na tanjuru. Najčešće slano jelo kojem će kuhari pridružiti borovnice, svježe ili džem napravljen od njih, sigurno je divljač. Gastroljupci posebno cijene gulaš od divljači u koji se tijekom pripreme doda žlica džema od borovnica ili šaka svježih plodova, a u umaku tamne boje od bobica borovnica prijat će i fazan, kunić ili jelenji hrbat. Osim toga borovnica je zahvalna za preradu u vino, rakiju i likere. Pa živjeli i prijatno, kako vam drago.

Ljubičasti užitak

Slastičari vole borovnice jer, osim okusa, daju jelu i posebnu ljubičastu boju. Zato su posebno omiljene kao dodatak parfeu, kremama na bazi vrhnja te slasticama pripremljenima sa sirom mascarponeom. 

Sladoled s borovnicama 

Sastojci: 300 g svježih borovnica, 2 dl kiselog vrhnja, 2 dl slatkog vrhnja za šlag, 150 g šećera u prahu, sok jednog limuna 

Priprema: 

1. Borovnice posipajte šećerom i ostavite ih kratko da odstoje. Možete povećati ili smanjiti količinu šećera ovisno o tome koliko su slatke borovnice. Obično su divlje kiselije od onih krupnijih s plantaža pa količinu šećera prilagodite svom ukusu. 

2. U multipraktiku ili štapnim mikserom sameljite zašećerene borovnice u glatku kašu. Dodajte svježe istisnut limunov sok, kiselo vrhnje i sve dobro izmiješajte u jednoličnu masu. Istucite slatko vrhnje u šlag i primiješajte ga smjesi s borovnicama. Na posljetku morate dobiti jednolično obojenu smjesu. 

3. Pripremite kalupe i izlijte u njih gotov sladoled te ga zamrznite. Prije posluživanja sladoled izgrabite žlicom za sladoled i poslužite ga ukrašenog bobicama borovnica i listićima mente.  

Muffini s borovnicama

Sastojci: 2 šalice brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 1/3 šalice šećera, 1/3 šalice ulja, 1/2 šalice mlijeka, malo soli, rum, šalica borovnica  

Priprema: 

1. Pripremite sve sastojke za muffine i pustite da postignu sobnu temperaturu. Prosijte brašno s praškom za pecivo. Najprije u posudi izmiješajte sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i šećer pa im primiješajte sve vlažne: jaje, mlijeko, ulje i malo ruma. 

2. Sve dobro promiješajte i pustite da odstoji nekoliko minuta. Borovnice operite i osušite na kuhinjskom papiru, pa ih dodajte smjesi za muffine. Nekoliko ljepših komada ostavite za ukras. Pažljivo ih promiješajte da se ne raspadnu u tijestu.

3. U kalupiće za muffine stavite papirnate košarice i rasporedite po njima pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva petnaestak do dvadeset minuta. Pečeni su kad vam drveni štapić izađe suh iz kolača. Ukrasite ih borovnicama i šećerom u prahu.

Panna cotta s bobicama

Sastojci: 1 vrećica želatine, 1/4 šalice hladne vode, 2 šalice mlijeka, 3 žlice šećera, malo soli, nekoliko kapi ekstrakta badema, 1 šalica borovnica, 2 žlice soka od naranče, 1 žlica šećera, 1/4 žličice škroba, 1/4 žličice vanilije

Priprema: 

1. Za voćni umak pomiješajte borovnice, sok od naranče, žlicu šećera i kukuruzni škrob. Kuhajte uz neprestano miješanje na srednje jakoj vatri dvije minute nakon što prokuha. Sada umiješajte vaniliju. Pokrijte i ohladite do posluživanja.

2. Želatinu stavite u malo hladne vode. Neka odstoji nekoliko minuta da omekša. Kuhajte i miješajte na srednje jakoj vatri dok se želatina otopi. Umiješajte mlijeko, tri žlice šećera i sol. Kuhajte i stalno miješajte dok se mlijeko zagrijava i šećer se rastapa. 

3. Umiješajte smjesi ekstrakt badema. Pripremite čaše za serviranje. Na dno svake stavite žlicu ohlađena umaka od borovnica a preko njega  ohlađenu kremu. Neka odstoji nekoliko sati. Ukrasite borovnicama i mentom.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'