Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Kako voljeti, pregovarati i biti vođa, sve to učimo od braće

Kako voljeti, pregovarati i biti vođa,  sve to učimo od braće
1

Oni uče kako raditi kao tim i poštovati tuđe ideje, kako pravilno riješiti razmirice i pregovarati te što znači nekoga voljeti i zauzeti za sebe u ključnim situacijama

VIDEO

Kako oprostiti onima koje volimo ili kako se izboriti za sebe, djece uče od svoje braće i sestara. U raznoraznim situacijama koje im život donosi, oni nauče kako se nositi s ljutnjom, grižnjom savjesti, srećom i tugom, objasnio je američki psiholog dr. James G. Wellborn. 

Kako voljeti

Braća i sestre se međusobno mogu naučiti što znači voljeti, a što biti voljen. No da bi oni znali što to točno znači, roditelji im trebaju pokazati kako su zagrljaji i nježnost sastavni dio vaše obitelji. Tako će se naučiti međusobno poštivati i štititi ono do čega im je stalo. 

Timski rad

Djeca ne mogu birati brata ili sestru, ali svejedno trebaju surađivati. Da biste ih naučili timskom radu, podijelite im zadatke koje da bi uspjeli trebaju obaviti skupa. Ako se bune i protestiraju, zadajte im još više zadataka. Na kraju će shvatiti da zajedničkim radom mogu daleko dogurati, dodao je dr. Wellborn. 

Kako biti tolerantan prema drugima

U djetinjstvu starija braća većinom izbjegavaju mlađu, no već ih odmalena trebate naučiti toleranciji. Iako im se njihov mlađi brat ili sestra čine drugačijim i nezanimljivima, napomenite da takvo ponašanje neće tolerirati. Najlakši način da to postignete jest da ih pohvalite dok pričaju o školi. Dajte im do znanja da vas jako veseli što je vaše starije dijete odvojilo vrijeme za mlađe i pokazalo mu gradivo te da je to jedna od zadaća starije braće. 

Pravilno svađanje

Svađe su sasvim uobičajeni dio djetinjstva, no najbitnije je da ih na vrijeme nauče civilizirano riješiti. Nemojte im prepuštati svađe, jer bi one mogle prerasti u pravu anarhiju već ih umjesto toga posjednite i pokažite kako da se nose s novonastalom situacijom. Nakon što se im to objasnili, pustite ih neka probaju sami riješiti sukob. Takva će im praksa dobro doći i ubuduće jer sitnih razmirica zasigurno neće nedostajati. 

Tko je vođa, a tko sljedbenik

U partnerskom odnosu kao što su braća i sestre, uvijek se netko nameće kao vođa, dok je drugi sljedbenik. No kod takvog odnosa treba pripaziti da se odnos ne pretvori u tiraniju. Uzmite vremena i svojoj djeci objasnite da se uloge trebaju mijenjati odnosno da je ponekad jedan od njih vođa, a drugi slijedi, dok je situacija sljedeći put obrnuta. 

Kako se zauzeti za sebe

Djece se međusobno uče kako biti odriješiti i ne popuštati u određenim situacijama što će im pomoći kasnije u životu dok će se trebati zauzeti za sebe. Napravite vježbu s njima i ohrabrite ih da se odupru jedno drugome. Naime, u većini takvih odnosa uvijek je jedan povodljiviji od drugog, pa ga treba naučiti kako reći ne.  

Vještina pregovaranja

Još je jedno ponašanje specifično za braću, a to je da uvijek žele ono što drugi ima. Umjesto da mole ili to zahtijevaju, naučite ih kako uspješno pregovarati. Tako na primjer mogu napraviti dogovor ako posude nešto, zauzvrat će onome od koga su to isto posudili spremati krevet tjedan dana. Tako će naučiti da ništa u životu nije besplatno već se za to treba pošteno potruditi, napomenuo je dr. Wellborn. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje