Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Buđenje usnulog vulkana koji se nalazi ispod jezera Laacher

Buđenje usnulog vulkana koji se nalazi ispod jezera Laacher
2

Čudovište iz Laachera: Nakon gotovo 13.000 godina njemački supervulkan u blizini grada Bonna podsjeća da je još aktivan i može ozbiljno zaprijetiti cijeloj Europi

VIDEO

Davno zaboravljeni supervulkan skriven ispod mirne površine jezera Laacher nedaleko od njemačkog Bonna počeo je pokazivati znakove ponovnog buđenja. Vulkanolozi smatraju kako je riječ o uistinu golemom vulkanu koji izbacuje nekoliko milijardi tona magme otprilike svakih od 10.000 do 12.000 godina. 

Prema obavljenim mjerenjima, zadnji je put erumpirao prije 12.900 godina, što znači kako živimo u zaista opasnu dobu. To potvrđuju i mjehurići koji su se odnedavna počeli pojavljivati na površini jezera. Oni su znak da se na dnu ponovno pojavila magma i počela stvarati plinove. Svjetski mediji taj njemački vulkan opisuju kao potencijalnu opasnost za cijelu Europu, posebice, naravno, za Njemačku, u kojoj bi zbog njega mogla biti katastrofalna razaranja. 

Riječ je o vrlo gusto naseljenoj zemlji u kojoj će biti veoma teško masovno evakuirati stanovništvo iz ugroženih područja. Znanstvenici nastoje smiriti situaciju i objašnjavaju kako mjehurići na površini jezera ne znače da će vulkan tako brzo erumpirati. Tvrde kako je on neprestano lagano aktivan, no sve je još, kako kažu, u granicama normale. 

Vjeruju kako će se prije eventualne erupcije postupno pojačavati vulkanska aktivnost. No iako ih pozorno promatraju, vulkanolozi nažalost ipak ne mogu točno znati kad će vulkan erumpirati pa ne mogu pravodobno obavijestiti građane da napuste dom ili se zaštite na odgovarajući način. 

Supervulkan je kao 1000 vulkana

Pojam supervulkan odnosi se na vulkane koji tijekom erupcije mogu izbaciti sadržaj čija je zapremnina veća od 1000 prostornih kilometara. To je oko 1000 puta više no što izbaci bilo prosječan vulkan.

Najveća opasnost ne dolazi iz svemira

Kad se raspravlja o najvećim opasnostima za čovječanstvo, u pravilu se dosad najviše govorilo o onima koje dolaze iz svemira. Sad je svima polako postalo jasno kako i naš planet nije tako bezopasan.

Vulkan pod jezerom silan kao Pinatubo

Vulkanolozi vjeruju kako je njemački supervulkan prema veličini i snazi sličan Pinatubu na Filipinima koji je erumpirao 1991. godine. Tad je izbacio 10 milijardi tona magme, 20 milijardi tona sumpornog dioksida i 16 prostornih kilometara pepela. Zbog svega toga globalna se temperatura snizila za 0,5 Celzijevih stupnjeva. Zbog zadnje erupcije njemačkog vulkana  37 kilometara udaljenog od Bonna nastalo je današnje jezero Laacher. 

Snažan potres aktivira vulkan

Kad je lani katastrofalan potres pogodio Japan, japanski znanstvenici utvrdili su kako je on aktivirao vulkan Hakone. Nagađalo se da su potres i vulkanska aktivnosti povezani, a Japanci su to i dokazali.

Zbog erupcije i avioni ostaju na zemlji

Iako je bila relativno mala, erupcija islandskog vulkana Eyjafjallajokulla 2010. zaustavila je europski zračni promet zbog neobična kemijskog sastava magme i vremena.

Sloj pepela prekrio bi sve do 1000 kilometara udaljeno od vulkana

Pepeo koji bi se aktiviranjem njemačkog vulkana dignuo u zrak prekrio bi velik dio Europe. Ako bi intenzitet bio kao tijekom prošle erupcije, pepela bi bilo od Engleske do zapadnih dijelova Hrvatske, otprilike 1000 kilometara od vulkana.

I sicilijanski vulkan Etna nemirno spava

Visok oblak dima pojavio se i iznad vulkana Etne na talijanskoj Siciliji. Prati ga lava koja se spušta s južne strane prema nenaseljenim krajevima. To je samo potvrda snažne vulkanske aktivnosti u svijetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti